​Comisia Europeana urmeaza sa prezinte primul sau raport anticoruptie, a mentionat, vineri, executivul european, intr-un comunicat, data prezentarii nefiind inca stabilita exact.

"Coruptia continua sa fie una dintre cele mai mari provocari ale Uniunii Europene, un fenomen care costa economia UE in jur de 120 de miliarde de euro pe an. In ciuda initiativelor legale si de politici luate de statele membre, rezultatele eforturilor anticoruptie in UE raman mai degraba nesatisfacatoare, pana la urma", isi motiveaza Comisia raportul anti-coruptie, care urmeaza sa fie prezentat de comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.

Executivul european sustine ca raportul sau va arata care sunt problemele deosebite, ce politici functioneaza, ce si cum poate fi imbunatatit in fiecare stat membru.

Raportul UE anticoruptie va include, pentru cele 28 de state membre:

  • Un capitol pe orizontala care recapituleaza principalele constatari si descrie tendintele referitoare la coruptie de-a lungul UE
  • Un capitol tematic ce se concentreaza pe achizitiile publice si acopera masurile anticoruptie in sistemele nationale de achizitii publice.
  • Capitole de tara care ofera o viziune asupra situatiei generale privind coruptia, identificand problemele care necesita atentie sporita si care evidentiaza bunele practici care ar putea fi sursa de inspiratie pentru altii.

Raportul anticoruptie si raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie sunt doua exercitii separate, a subliniat Mark Gray, purtator de cuvant al CE.

"MCV si raportul anticoruptie vor fi deplin coerente, dar nu pot fi vazute ca fiind unul si acelasi proces. Benchmark-urile stabilite nu acopera aceleasi arii, reforma judiciara si lupta anticoruptie. Rapoartele vor fi coerente, dar nu vor avea aceleasi scopuri si trebuie vazute clar ca exercitii separate", a explicat Gray, intr-un briefing de presa, miercuri, la prezentarea Raportului MCV pentru Romania si Bulgaria.