Premierul Victor Ponta a confirmat ca va solicita o reuniune a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in baza atributiilor sale de vicepresedinte al Consiliului, precizand ca, in prezent, aduna semnaturile necesare din partea a o treime dintre membrii CSAT, transmite Mediafax. Surse oficiale au declarat anterior ca premierul va solicita convocarea CSAT, intr-o sedinta care sa aiba loc la inceputul saptamanii viitoare, pentru a discuta modul in care a actionat conducerea Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni si demiterea directorului general al STS, Marcel Opris.

Sursele citate de Mediafax au precizat ca premierul va solicita convocarea CSAT in calitatea sa de vicepresedinte al Consiliului, cu intentia ca reuniunea sa aiba loc cat mai rapid, eventual chiar luni.

Conform Legii de organizare, presedintele Romaniei indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, iar primul-ministru indeplineste functia de vicepresedinte.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se convoaca de presedintele acestuia, trimestrial sau ori de cate ori este necesar, dar poate fi convocat si la initiativa a cel putin o treime din numarul membrilor sai.

Consiliul lucreaza in prezenta a cel putin doua treimi din numarul membrilor sai si adopta hotarari prin consens.

Victor Ponta: La STS trebuie asumata raspunderea de catre conducere, este greu de gasit un operator vinovat

Premierul a anuntat anterior ca adresa catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) de demitere a sefului Serviciului de Teelecomunicatii Speciale pentru deficiente in cazul accidentului aviatic de luni a fost redactata si va fi semnata de o treime dintre membrii CSAT, fiind necesara asumarea raspunderii, ca la alte institutii.

"Am intocmit adresa, o vor semna o treime din membrii CSAT, asa cum spune legea, pentru a discuta cat mai curand posibil modul in care STS si-a indeplinit atributiile in cazul accidentului si raspunderea, pentru ca la ROMATSA a plecat seful ROMATSA, la Ministerul de Interne-seful ministerului, la IGSU - seful IGSU. red ca la STS o sa fie greu de gasit un operator care nu si-a facut treaba", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis si va cere inlocuirea directorului general si a directorului de operatiuni ROMATSA, dar si a sefului STS, pentru deficiente inacceptabile in cazul accidentului din Cluj.

El a precizat ca solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresata, conform legii, Consiliului de Administratie, iar cea de inlocuire a sefului Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, va fi inaintata in CSAT.

Ulterior, Ponta a semnat decizia de eliberare din functie a lui Chiper, iar directorii ROMATSA au demisionat.