Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat miercuri, pentru Agerpres, ca este extrem de important ca Ministerul Justitiei sa promoveze o OUG de modificare a unor dispozitii din noile coduri care se vor aplica de la 1 februarie si care vor impiedica sau care vor ingreuna extrem de mult investigatiile penale, in special in domeniul coruptiei.

"Noi am identificat solutiile si le-am si propus MJ. (...) Ele vizeaza aspecte referitoare la modul in care se vor administra si se vor aplica tehnicile speciale de investigare, modul in care se vor efectua si se vor administra anumite probatorii, precum si alte impedimente procedural. (...)Vor fi situatii in care putem sa spunem ca activitatea va fi blocata acolo unde competentele nu sunt foarte clar stabilite si exista dispozitii procedurale cu privire la masuri care pot fi dispuse de procurori sau judecatori. Cred ca este extrem de important ca dispozitiile care vor intra in vigoare sa fie extrem de clare in asa fel incat sa nu genereze in situatii identice solutii diferite", a explicat seful DNA.

Un aspect important, a sustinut Kovesi, ar fi cel al interceptarii comunicatiilor telefonice, DNA inaintand si o propunere in acest sens.

"Legislatia privind interceptarea comunicatiilor trebuie sa fie extrem de clara si previzibila. (...) Este foarte important ca pe acest segment sa avem niste dispozitii clare in asa fel incat legislatia sa fie aplicata in mod unitar, toti magistratii sa aprecieze si sa interpreteze si sa aplice legea in acelasi fel, fara a apela la artificii procedurale si fara a lasa loc unor interpretari diferite care pot afecta viata private a cetatenilor", a spus ea.

Referitor la Raportul MCV, Kovesi a aratat ca sunt patru paliere extrem de importante care trebuie avute in vedere si pe care expertii europeni le subliniaza.

Ea a aratat ca primul priveste lupta anticoruptie, fiind mentionate rezultatele pozitive obtinute DNA in cazurile in care au fost implicate persoane cu functii importante in stat, iar al doilea vizeaza numirile care s-au facut in cadrul DNA, in cursul anului trecut, mentionandu-se faptul ca s-a incercat acest lucru fara a fi consultata conducerea DNA.

"Pentru noi este un aspect pozitiv si denota faptul ca atunci cand se fac astfel de propuneri pentru functiile de conducere trebuie consultata in mod obligatoriu conducerea DNA si procurorul sef", a afirmat ea.

Seful DNA a mentionat ca al treilea palier vizeaza atacurile care s-au facut in mod constant la adresa magistratilor care au instrumentat sau au judecat dosare importante, iar cel de-al patrulea il reprezinta modificarile legislative.

"Expertii au remarcat modalitatea pripita si netransparenta in care a fost modificat Codul Penal la finele anului 2013 si trag un semnal de alarma cu privire la intrarea in vigoare a noului Cp si Cpp fara a fi remediate anumite neconcordante care exista in dispozitiile celor doua legi importante care au fost adoptate si care urmeaza sa fie aplicate de la 1 februarie", a subliniat ea.

Kovesi a precizat ca, potrivit datelor statistice, in 2013, DNA a trimis in judecata peste 1070 de inculpati in peste 270 de dosare, fiind un numar mult mai mare de dosare finalizate si de persoane trimise in judecata fata de anul anterior.

"Este extrem de relevant si numarul condamnarilor obtinute. S-au pronuntat decizii definitive fata de 1051 de persoane. Un alt element pozitiv vizeaza masurile asiguratorii dispuse de procurorii DNA in valoare de peste 250 de milioane euro", a spus seful DNA.