Epava avionului prabusit in Muntii Apuseni a fost taiata in bucati si este transportata, in tractoarele localnicilor, catre centrul comunei Horea, unde va fi pazita de jandarmi pana in momentul in care va fi dusa intr-un loc in care poate fi studiata de catre anchetatori, relateaza Mediafax.

Secretarul comunei Horea, judetul Alba, Corneliu Olar, a declarat miercuri seara ca epava avionului care s-a prabusit in urma cu doua zile in Apuseni a fost taiata si incarcata in mai multe tractoare, la operatiune participand reprezentantii Primariei si localnici.

Olar a afirmat ca resturile avionului au fost incarcate in tractoare, iar la ora transmiterii acestei stiri sunt coborate de la locul producerii accidentului pana in centrul comunei Horea, traseu care are aproximativ 10 - 12 kilometri si este extrem de dificil.

El a adaugat ca epava avionului va fi depozitata temporar in Horea, iar ulterior va fi transportata cu autocamioane in locul unde ar urma sa fie depozitata pe perioada anchetei.

"Ce stiu acum este ca sunt pe drum. Resturile avionului sunt incarcate in tractoare ale localnicilor. Primaria a oferit ajutorul atat in timpul cautarilor, cat si pentru coborarea avionului. Mai multe detalii despre ce vor face cu el nu ne-au spus", a afirmat Olar.

Surse apropiate anchetei au declarat miercuri seara pentru Mediafax ca epava avionului va fi depozitata in comuna Horea, in zona targului din localitate, si va fi pazita de jandarmi pana va fi preluata pentru a fi dusa in locul unde va putea fi analizata in cadrul anchetei.

  • Imagini cu ridicarea epavei avionului, precum si o filmare aeriana de la locul accidentului, au fost difuzate miercuri de site-ul Alba24.ro

Pe parcursul noptii de marti spre miercuri epava avionului prabusit in Muntii Apuseni a fost pazita de jandarmi, iar miercuri au inceput procedurile de extragere a epavei aeronavei.

Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, declara, marti seara, ca in urma anchetei desfasurate la locul accidentului aviatic au fost ridicate probe care urmeaza sa fie supuse expertizei, iar epava va fi pazita pana cand va putea fi transportata intr-un loc special pentru a fi studiata.

Intrebat daca printre probele ridicate se afla si cutia neagra, procurorul a raspuns ca acest avion nu avea cutie neagra, ci doar alte aparate de bord care vor fi examinate de catre anchetatori.

"Aceasta aeronava nu a avut o cutie neagra, insa are alte instrumente la bord care urmeaza sa fie examinate in perioada urmatoare pentru a vedea cum au functionat si pentru a-si face un punct de vedere expertii in domeniu. Se va emite un raport de catre inspectia de specialitate, inspectorii investigatori ai Autoritatii Aeronautice. Acest raport sigur ca va fi facut dupa o perioada de timp, dupa cateva luni. De regula, este o procedura laborioasa pentru a emite acest raport, va fi depus la Parchet si apoi procurorul va putea sa administreze probatiunea si sa solutioneze dosarul", afirma Lazar.

Intrebat de ce va dura cateva luni ancheta, Lazar raspundea ca asa se procedeaza in cazul anchetelor cu catastrofe aeronautice.

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba. La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul Sf. Maria si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor -, Aurelia Ion, studenta in anul V la Institutul Medico-Militar din Bucuresti, si doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.

Cauza mortii pilotului Adrian Iovan este soc traumatic si soc hipotermic, consecinta a unui politraumatism si expunerea la temperaturi scazute. A doua victima, sublocotenentul Aurelia Ion, ofiter-student in anul V la Institutul Medico-Militar din Bucuresti, in varsta de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scazute si tulburari de dinamica respiratorie, consecinta unui traumatism cervico-toracic.