Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri ca va fi infiintat, în cel mai scurt timp, la nivelul guvernului, comitetul interministerial de intervenţie în situaţii de urgenţă, coordonat de vicepremier. Aceasta este masura pe care premierul vrea sa o adopte pentru a nu se repeta esecul inregistrat in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni. Insa, un astfel de comitet ar trebui sa functioneze deja, avand in vedere ca exista inca din 2004 acte normative privind infiintarea unui organism interministerial de gestionare a situatiilor de urgenta. Singura diferenta fata de ceea ce functioneaza deja sau ar trebui sa functioneze este ca acest comitet ar fi coordonat la nivel de vicepremier si nu de premier cum este prevazut in prezent.

Victor PontaFoto: Guvernul Romaniei

In aprilie 2004 a fost aprobata Ordonanta de Urgenta 21 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta. Potrivit acestuia, sistemul are in compunere: comitete pentru situatii de urgenta, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, servicii publice comunitare profesioniste pentru situatii de urgenta, centre operative pentru situatii de urgenta, comandantul actiunii. Printre comitetele pentru situatii de urgenta se numara si Comitetul National pentru Situatii de Urgenta si comitetele ministeriale.

Tot in 2004, in luna octombrie, a fost aprobata Hotararea de Guvern 1489 privind organizarea si functionarea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta. Potrivit acesteia, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se constituie şi funcţionează ca organism interministerial de management, sub conducerea nemijlocită a ministrului administraţiei şi internelor şi în coordonarea primului-ministru, în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

Comitetul Naţional se compune din:

  • a) preşedinte: ministrul administraţiei şi internelor;
  • b) vicepreşedinte: un secretar de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor;
  • c) 1 membri: un secretar de stat de la fiecare minister sau un adjunct al conducătorului fiecărei instituţii publice centrale prevăzute în anexa nr. 1 şi inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă;

Practic, ceea ce propune acum premierul este infiintarea unui comitet care ar trebui sa existe deja. Singura diferenta fata de ceea ce functioneaza deja sau ar trebui sa functioneze este ca acest comitet ar fi coordonat la nivel de vicepremier si nu de premier cum este prevazut in prezent.

"Voi înfiinţa, în cel mai scurt timp, la nivelul guvernului, comitetul interministerial de intervenţie în situaţii de urgenţă, coordonat la nivel de vicepremier, în care alături de vicepremierul pe probleme de ordine publică şi siguranţă naţională să fie direct implicaţi, în toate situaţiile de acelaşi gen, secretarul de stat Raed Arafat şi şeful ISU, alături de reprezentanţi ai tuturor celorlalte instituţii, fie guvernamentale, fie neguvernamentale, pentru ca în viitor asemenea situaţii să poată să fie evitate şi intervenţia să se facă mai rapid şi mai eficient", a declarat miercuri Victor Ponta.

Potrivit HG 1489/2004, Comitetul Naţional asigură îndeplinirea atribuţiilor principale prevăzute la art. 20 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, precum şi a atribuţiilor şi sarcinilor stabilite prin alte dispoziţii legale în vigoare.

“Victor Ponta propune azi praf în ochi – înființarea unei comisii guvernamentale pentru situații de urgență. Dar acest comitet există potrivit OUG 21.2004 și HG 386/2006. Mă mir că domnul Ponta nu ne propune să își înființeze un Guvern că el nu știe că acum conduce un Guvern”, a declarat miercuri Catalin Predoiu, prim-vicepreședintele PDL.

Premierul VictorPonta a anuntatmiercuri ca a decis inlocuirea din functie a secretarului de stat din Minsiterul de Interne Catalin Chiper si ca a solicitat Ministerului Transporturilor inlocuirea directorului general si directorului de operatiuni Romatsa, ca masuri in urma accidentului aviatic din Apuseni de luni. De asemenea, Ponta a anuntat ca va solicita in Consiliul Supram de Aparare a Tarii inlocuirea sefului STS.El a catalogat interventia autoritatilor de luni drept un esec, apreciind ca "au existat in operatiunea de cautare si salvare deficiente inacceptabile care la nivelul opiniei publice si eu personal le consider ca producind indignare justificata."