Directorul general al ROMATSA, Aleodor Francu, a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca si-a inaintat demisia Consiliului de Administratie, "pentru linistea si stabilitatea institutiei", dar ca nu are nimic sa-si reproseze.

Aleodor FrancuFoto: Agerpres

"Demisia este un act unilateral. In atmosfera creata, nu mai puteam sa-mi exercit functia de manager. ROMATSA are nevoie de stabilitate", a spus Aleodor Francu.

Intrebat daca are ceva sa-si reproseze, Francu a raspuns: "Nu am nimic sa-mi reprosez. Am demisionat numai pentru linistea si stabilitatea institutiei".

Anterior, surse din companie au declarat pentru Mediafax ca directorul general al ROMATSA, Aleodor Francu, a demisionat, renuntarea la functie venind dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca va cere Consiliului de Administratie inlocuirea sa pentru deficiente in cazul accidentului aviatic din muntii Apuseni.

Ponta a declarat miercuri dimineata ca secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis si va cere inlocuirea directorului general si a directorului de operatiuni ROMATSA, dar si a sefului STS.

Premierul a aratat ca, la nivelul Ministerului de Interne, ROMATSA si STS, lucrurile au functionat inacceptabil de incet si fara asumarea autoritatii si a responsabilitatii, iar interventia de luni a fost un esec.

Acestea sunt si concluziile preliminare ale raportului privind modul in care reprezentantii institutiilor statului au intervenit dupa producerea accidentului aviatic, respectiv existenta unor deficiente inacceptabile, care necesita imbunatatirea sistemului de interventie.

Conform raportului, ROMATSA nu a manifestat un rol activ in cazul accidentului aviatic din Cluj, nu a luat masurile necesare pentru stabilirea zonei de cautare a aeronavei, nu a declansat operatiuni de cautare si nu a cerut sprijinul Centrului de Operatii Aeriene din MApN.

Surse din ROMATSA au declarat pentru Mediafax ca Francu si-a dat demisia.

Francu a ocupat mai multe functii de conducere la ROMATSA incepand din 2006 si a fost directorul general al companiei din mai 2012.

Anterior in cursul zilei de miercuri a renuntat la functie si seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Ion Burlui.

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba. La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul Sf. Maria si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor -, Aurelia Ion, studenta in anul V la Institutul Medico-Militar din Bucuresti, si doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.