Concluziile raportului Guvernului arata un singur vinovat in cazul gestionarii defectuoase a operatiunii de salvare: Romatsa. Raportul nu stabileste nicio vina a STS, desi premierul a cerut demiterea sefului serviciului

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 22 ianuarie 2014, 12:36 Actualitate | Esenţial


 documente
Singurul vinovat de gestionarea defectuoasa a operatiunii de cautare si salvare a victimelor accidentului aviatic din Muntii Apuseni este Romatsa. Cel putin asa se arata in concluziile raportului cerut de Guvern privind modul in care institutiile statului au intervenit dupa producerea accidentului aviatic. Practic, pentru STS nu este stabilita nicio vina, fapt care se afla in contradictie cu declaratiile premierului Victor Ponta care a spus ca va solicita in Consiliul Supram de Aparare a Tarii inlocuirea sefului serviciului. Vezi documentul atasat. 

"Voi solicita oficial inscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS in acest caz, si, prin decizia CSAT ca nu tine de guvern, inlocuirea sefului STS", a declarat premierul inainte de prezentarea raportului. Practic, prin aceasta declaratie a acuzat si STS de "deficiente inacceptabile" in modul de gestionare a operatiunii de cautare a victimelor.

Potrivit raportului, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a coordonat operatiunile de cautare si salvare a supravietuitorilor din accident.

 • Concluziile raportului exact asa cum sunt prezentate in documentul Guvernului:

"ROMATSA  Bucureşti NU a manifestat  un rol activ în conformitate cu competențele prevăzute de lege, NU a luat măsurile necesare în vederea stabilirii zonei de căutare a aeronavei dispărute şi NU a declanşat operaţiunile de căutare, conform Regulamentului aprobat prin HG 471/2008.

În materialul transmis a apreciat că: În cazul acestui tip de incident, în care prin sistemul 112, o persoană de la bordul aeronavei aterizate forţat a comunicat o poziţie a locului incidentului, nu se mai procedează la o planificare a căutării, iar ISU alertate declanşează operaţiunile de deplasare a forţelor şi mijloacelor către locul incidentului în vederea salvării.

De asemenea, ROMATSA nu a solicitat, potrivit competențelor, sprijinul Centrului de Operații Aeriene din cadrul Ministerului Apărării Naţionale în vederea furnizării unor date şi informaţii relevante identificării coordonatelor de localizare a epavei aeronavei".

In ce priveste STS, raportul prezentat de Guvern (pag. 7) arata ca la ora 16.20, adica imediat dupa ce a primit apelul telefonic de la supravietuitorul dr. Radu Zamfir, Serviciul a alertat si pus la dispozitie informatia de localizare catre serviciile de interventie: ISU Cluj, IJP Cluj ambulanta Cluj. Raportul Guvernului arata ca STS a respectat astfel Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila, regulament aprobat prin Hotararea de Guvern 741/2008.

Ce scrie raportul despre STS:

 • Elementele de localizare puse la dispoziţie reprezentau poziţionarea pe hartă a sectorului transmis de operatorul de comunicaţii mobile la iniţierea apelului către 112, în limitele tehnice prevăzute de lege (sector/celulă). Suprafața acestui sector este de circa 200 km patrati, într-o zonă muntoasă împădurită.
 • Doctorul  Radu Zamfir a revenit de mai multe ori cu apeluri către 112, la orele 16:22:33, 17:30:03, 19:12:39 şi 19:31:51.
  Pe durata convorbirilor telefonice cu dr. Zamfir s-a făcut tot posibilul pentru obţinerea coordonatelor geografice, în baza tipului de terminal telefonic avut la dispoziţie de apelant, dar nu au putut fi exploatate facilităţile terminalului mobil care ar fi putut ajuta la localizarea acestuia.
  STS a încercat determinarea mai precisă a locului incidentului, inclusiv apelând la sprijinul SNApOPSN (sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională), care dispun de capabilităţile specifice de identificare a localizării, dar nu s-a reuşit.
  În ceea ce priveşte semnalizările specifice ale aeronavelor aflate în avarie (date de echipamentele de locaţie pentru situaţii de urgenţă ELT), acestea nu pot fi recepţionate de către STS, deoarece furnizarea acestor informaţii revine altor instituţii.

In raport mai sunt prezentate si cateva solutii pentru o coordonare mai buna in situatii similare. "Ca urmare a analizei efectuate în conformitate cu procedurile standard reglementate de actele normative în vigoare şi având în vedere modul efectiv în care au acţionat instituţiile cu responsabilităţi, putem afirma că se impune instituirea unei coordonări ferme în situaţii similare, revizuirea procedurilor operaţionale din perspectiva respectării acestora, precum şi implementarea unor sisteme noi care să asigure în sistem de urgenţă stabilirea cu acurateţe a locaţiilor în care se petrec evenimente aviatice", se arata in raport.


Propunerile cuprinse in raport:

 • Sistem de localizare a terminalelor mobile în rețelele operatorilor de telecomunicații (pe cheltuiala operatorilor) asemănător obligațiilor prevăzute de lege de implementare a funcției legale de interceptare.
 • Implementarea unui sistem cu stații automate meteo și camere WEB pe infrastructura operatorilor de telecomunicații și STS, în zonele neacoperite de stațiile meteo ale Administrației Naționale de Meteorologie, de regulă în zonele montane.
 • Procedură operațională în baza căreia structurile responsabile să solicite date și informații, iar instituțiile cu atribuții să le furnizeze în format integrat.
 • Exerciții de alarmare periodice în scopul verificării modului de acțiune a structurilor cu responsabilități în situația producerii unor accidente aviatice în zone dificile."

Reamintim ca premierul Victor Ponta a anuntat marti ca a decis inlocuirea din functie doar a secretarului de stat din Minsiterul de Interne Catalin Chiper si ca a  solicitat Ministerului Transporturilor inlocuirea directorului general si directorului de operatiuni Romatsa, ca masuri in urma accidentului aviatic din Apuseni de luni. De asemenea, Ponta a anuntat ca va solicita in Consiliul Supram de Aparare a Tarii inlocuirea sefului STS.  El a catalogat interventia autoritatilor de luni drept un esec, apreciind ca "au existat in operatiunea de cautare si salvare deficiente inacceptabile care la nivelul opiniei publice si eu personal le consider ca producind indignare justificata".

Inainte de anuntul premierului circula informatia ca si ministrul de interne Radu Stroe va fi inlocuit.
Mai multi lideri PSD sustineau ei remanierea lui Radu Stroe si a secretarului de stat Constantin Chiper din Ministerul de Interne. De asemenea, nemultumiri existau si la adresa ministrului Apararii, Mircea Dusa (PSD) pentru ca nu ar fi furnizat informatii corecte si rapide premierului Ponta. In cele din urma, nici Radu Stroe si nici Mircea Dusa nu au fost demisi.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14087 vizualizari

 • +49 (55 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 12:39)

  polonyca [anonim]

  • +41 (45 voturi)    
   adevarat ! (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:02)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   Pentru ei, nu conteaza ca doi oameni au murit din cauza incompetentei criminale a unor politicieni, ci castigarea unor noi institutii prin care sa se asigure ca pot fura linistiti, fara teama de justitie.

   Mascaricii nu demisioneaza niciunul, tinandu-se si cu dintii de functiile grase castigate nemeritat iar prostimea casca gura la toate minciunile lor.

   Pe langa minciuna electorala nepedepsita, la "democratia parlamentara" se mai adauga si incompetenta criminala.
   • -8 (16 voturi)    
    Ziarele au demobilizat cautatorii cu inf. false (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 14:19)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui translativus

    Ziarele au transmis in continuu informatii linistitoare potrivit carora cei de la bordul avionului prabusit sunt in viata, vorbesc la telefon cu serviciile de urgenta si totul este bine. Se vorbea chiar de o aterizare fortata nu de o prabusire efectiva.

    Ponta insusi fiind la o emisiune B1TV si consultindu-si telefonul a anuntat in direct ca au fost descoperiti cei cazuti cu avionul, el insui fiind convins ca toti sunt bine.

    Deci ziarele, prin informatiile inexacte si zvonurile raspindite, au avut un rol catastrofal demobilizind cautatorii, de la satean si salvamontist pina la sef al STS sau ROMATSA.
    • +11 (15 voturi)    
     dumitrica ! (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 15:33)

     translativus [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     Esti chiar naiv !?

     Operatiunile de cautare si salvare intreprinse de institutiile abilitate sunt ghidate dupa ce se scrie in ziare ?

     Incearca sa gandesti inainte sa te exprimi! Te asigur, nu doare !
     • +2 (2 voturi)    
      toata lumea (Joi, 23 ianuarie 2014, 10:32)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui translativus

      ii spune lui dumitrica sa se duca la culcare, dar el, nu si nu.
    • +12 (14 voturi)    
     deci (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 15:37)

     Aramis [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     tot sistemul oficial care a fost de rahat se bazeaza pe ziare????? presa e de vina, nu?
    • +9 (9 voturi)    
     nu ziarele (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 16:02)

     ciuc [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     Ca nici nu erau tiparite ci PONTA! Cu declaratii idioate la tv, ca de obicei isi facea toaleta de televiziune.
   • -7 (9 voturi)    
    GPS-ul lui Zamfir nu indica (Latitudinea,Long.)! (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 15:39)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui translativus

    Pina la urma, telefonul cu GPS al dr. Zamfir a fost de vina deoarece nu indica Latitudinea si Longitudinea ci doar pozitia sub forma unui punct pe harta, lucru aproape inutil in situatia respectiva deoarece nu existau pe harta repere apropiate (citeva sute de metri max.) care sa permita o localizare precisa. Zona era pustie.

    Aceeasi problema am avut-o cu aplicatia preinstalata in smartphonul meu. A fost imposibil sa gasesc o setare prin care sa determin telefonul sa afiseze coordonatele GPS sub forma (Latitudine, Longitudine).
    • +8 (8 voturi)    
     gresit (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 16:28)

     PindicTraian [anonim] i-a raspuns lui dumitrica

     cred ca nu stii sa iti folosesti telefonul. Mai bine taci
    • +1 (3 voturi)    
     gresit (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 16:28)

     PindicTraian [anonim] i-a raspuns lui dumitrica

     cred ca nu stii sa iti folosesti telefonul. Mai bine taci
    • +10 (10 voturi)    
     Nu telefonul, ci Zamfir e vinovat! (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 16:49)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     Pantru ca nu si-a luat telefon ca lumea. E aberant, cum poti sa te bazezi pe supravietuitori pentru a-i gasi? Daca erau toti ceva mai grav raniti erau morti cu totii acum. Ce sistem e asta sa astepti sa ti se dea telefon ca sa-i cauti, si sa te mai si scuzi ca nu ai avut coordonate bune de la supravietuitor, de aia nu i-ai gasit la timp?
    • +4 (4 voturi)    
     incearca totusi..... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 17:01)

     translativus [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     ....sa imi urmezi sfatul !
     Ar fi un mare castig ! (fara ironie)
  • +16 (20 voturi)    
   evident! (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 14:20)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   Gen. Opris nu i-a lasat sa fraudeze la ref.2012, cand Dragnea voia falsificarea mesajelor de la sectiile de votare.
   Iar Stroe e necesar pt. falsificarea urmatorului referendum [nu a declarat el in 2012 ca sunt diferente mari intre listele electorale si analiza lui? de natura sa inverseze rezultatul votului? Marea diferemta era de 28 000 persoane decedate intre locale si august 2012!!!!]
   • +9 (11 voturi)    
    Ponta vrea sa scape de Opris...vin ALEGERILE (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 15:15)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    vin alegerile si au nevoie de cat mai multe fraude la referendum iar OPRIS le sta in cale...chiar daca STS si-a facut treaba la fel de bine ca-n alte sute de mii de cazuri raportate la 112

    dupa aia va spune...n-a vrut Basescu deci el e de vina...ceea ce e o incercare jenanta de a castiga voturi profitand de moartea unor oameni, dar ce poti cere de la unii ca Ponta
    • 0 (8 voturi)    
     eh (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 15:47)

     Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     Nici o grijă. Dacă STS se pricepe la fraudarea alegerilor ca la situații de urgență, n-avem de ce ne teme. Sau la prima se pricepe mai bine?
     • +3 (3 voturi)    
      Depinde.... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 21:21)

      Radu56 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      Cine-i la conducere....
   • +2 (4 voturi)    
    E-he-he... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 21:20)

    Radu56 [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    Nu uita niciodata nenorocitii ce alcatuiesc "Grupul criminal organizat",adica pentru fraieri - USL...
 • +53 (59 voturi)    
  singurul vinovat (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 12:42)

  clarice [utilizator]

  Victor Ponta pentru ca acopera hotia minciuna si incompetenta ministrilor.
  • +28 (30 voturi)    
   Nu chiar singurul... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:11)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui clarice

   Ministrul Apararii, Dusa, a spus ca elicopterele militare de la Campia Turzii nu au putut interveni pentru localizare pentru ca era noapte si ceata...

   Da' radare si camere video cu vedere in infrarosu nu au in dotare elicopterele Armatei Romane ?!

   Daca e (Doamne fereste !) un caz de agresiune armata impotriva Romaniei, elicopterele zboara doar ziua si pe timp frumos ?!

   Cu camerele cu termoviziune ar fi putut identifica de la 5 km focul facut de supravietuitori pe munte...
   • +27 (31 voturi)    
    dosarele x (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:24)

    Inuka [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    Probabil asa sunt pazite si granitele Romaniei, doar pe timp frumos?!
    Cum naiba sa nu poti identifica niste oameni pe teren de catre institutiile militare ale statului?
    Daca erau teroristi sau inamici ce faceam, asteptam sa iasa la vreo sosea nationala ca sa ii gasim?
    INCREDIBIL
   • -3 (7 voturi)    
    Ati vazut prea multe filme (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 15:58)

    AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    Dar elicopterele de atac au echipamente cu care detecteaza tancuri si avioane, persoane la sol. Da, au americanii in Iraq echipamente bune, dar noi nu suntem in America si nu avem dotarea lor.

    Cate camere de termoviziune avem in tara si cate sunt montate pe elicopterele de la Campia Turzii? Probabil nici una.
    • +2 (4 voturi)    
     cred ca te-ai uitat la filme americane (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 16:32)

     PindicTraian [anonim] i-a raspuns lui AdrianBorza

     si nu stii CARE AU FOST conditiile de intergrare in NATO
    • +4 (4 voturi)    
     Politia de Frontiera prinde infractori noaptea (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 17:57)

     Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

     folosind camere cu termoviziune si chiar am operat asa ceva, deci nu vorbesc din ce ne livreaza cei de la Hollywood...

     http://www.youtube.com/watch?v=dpVaxTGbIrk

     Si daca vrei sa vezi ca AVEM elicoptere cu camere cu termoviziune, dar nu le-a pus nimeni la treaba, priveste aici: http://www.youtube.com/watch?v=pZv_5lqzJVA
    • +3 (3 voturi)    
     Camere cu termoviziune (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 17:59)

     NitaIoan [anonim] i-a raspuns lui AdrianBorza

     Sunt f. multe - vezi doar Politia de frontiera ...
   • +5 (5 voturi)    
    Sistemul Socat (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 17:56)

    NitaIoan [anonim] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    Dar elicopterele armatei chiar au fost recent modernizate cu sisteme de navigatie pe timp de noapte (asa zisul sistem Socat) si ele fac des antrenamente pe timp de noapte ; se pare ca PNL-ul trebuia sa ia o bila neagra caci si-o cam luase in cap, si d-l Dusa nu a vrut sa intervina !?
  • +6 (8 voturi)    
   Ai dreptate (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 15:09)

   yesn [utilizator] i-a raspuns lui clarice

   Din pacate astia nu demisioneaza nici daca ne omoara pe toti.... si atunci va fi de vina sigur UE, SUA, NATO etc....dar sigur nu ei.

   Pacat de decedati. Condoleante familiilor
  • +2 (2 voturi)    
   Cum adica... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 21:27)

   Radu56 [utilizator] i-a raspuns lui clarice

   Cum adica acopera ??? Ha,ha...treziti-va (la cei naivi ma refer...),el coordoneaza...El ii plagiatorul-sef(adica hotul-sef)...Al Capone coordona,ai ???
 • +25 (25 voturi)    
  macar... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 12:45)

  liviu_ [utilizator]

  nu e de vina pilotu si studenta...
  tot e un inceput...

  intr-o tara civilizata dupa un asemenea eveniment acu curgea cu CVuri de ministrii, membrii isu, sts s.a.m.d. pe la shaormeri si buticuri!
 • +16 (26 voturi)    
  Seful STS... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 12:47)

  Zgabeartza Iftode [utilizator]

  ... nu poate fi uitat ca i-a instalat un telefon suspendatului Basescu in garaj, nu?
  Asta, in afara de paranoia si debilitate mintala, poate fi motivul demiterii sefului STS....
  • -10 (12 voturi)    
   Era atunci (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 14:56)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Zgabeartza Iftode

   un motiv bun de demitere,dar asta de acum este zdrobitor,cu toata tehnica si specialistii STS si dat cu firma-n cap si a dat o arie de cautare imposibil de acoperit in timp util in munte.
   • +10 (14 voturi)    
    Vorbesti tampenii.. (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 15:24)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    ..ca de fiecare data. Te inteleg totusi ca, in ura ta, inghiti tot ce-ti da cel mai mare mincinos al guvernului.
   • +2 (6 voturi)    
    Se cunoaste.... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 16:04)

    Zgabeartza Iftode [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    .... de la o posta ca esti uslamist, gandire 0, ura si dusmanie cat cuprinde. Ei au dat imediat aria de cautare, in celula din care s-a sunat. Dat fiind ca acolo nu exista prea multe antene, aria este mare din start nu este ca in orase, triangulatia se face pe suprafata mare. Dar este mai usor sa pui mana pe servicul de transmisiuni speciale in ajunul alegerilor, decat sa recunoasti ca Ministrul de Interne, in subordinea carui se afla SMURD, Politia si ISU nici macar nu era in tema si isi exprima regrete ca s-a intamplat i mandatul dansului... INCAPABILILOR!!!
 • +26 (30 voturi)    
  Pai cum Romatsa? (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 12:49)

  ouyang [utilizator]

  Care a bagat bani in firmele prietenului Ghita? Nuuuu, nicidecum. E seful STS, ce n-ati inteles? Raportul Guvernului "il citeste fiecare cum vrea”, la fel ca pe cel MCV: “Eu o sa-l citesc pozitiv, altii il vor citi negativ” (Victor pOnta despre MCV). Voi cititi Romatsa, eu citesc STS.

  Bine Viorel. Sa-i bagi si-n puscarie sa-si mai aduca aminte si urmasii lui Paun cum se face “dreptate" in tara asta.
 • +31 (33 voturi)    
  vinovata (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 12:51)

  mos ion roata [utilizator]

  este incompetenta,de la P M Ponta pana la sefii inspectoratelor (si chiar mai jos)
 • +27 (31 voturi)    
  necorelare (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:00)

  Gobelin [utilizator]

  in Raport se arata ca ROMATSA cica nu si-a indeplinit atributiile, in timp ce la propuneri apar initiative legislative, regulamente noi etc...
  de aici inteleg ca ROMATSA a actionat intr-un cadru legislativ si operational deficitar, si nu ca nu si-ar fi facut treaba.
  deci care-i treaba, Pontache, vrei neaparat postul de director de la Romatsa pentru PSD, n-asa?
  • +14 (14 voturi)    
   Legislatie (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:29)

   CatalinBanu [anonim] i-a raspuns lui Gobelin

   Hai ca nu e asa de greu. A exista o lege(deficitara, si oricum orice lege e perfectibila), insa nu a fost respectata.

   Daca legea nu iti da toata conditiile din lume, asta nu inseamna ca nu respecti macar ce erai obligat. Aia de la ROMATSA nu au facut nimic acum. Sunt curios cate simulari s-au facut in ultimii 10 ani. Sunt curios ce concluzii s-au tras dupa ultimul accident de acest fel, si in cel fel au ajutat concluziile de atunci.
 • +28 (28 voturi)    
  Gargara cea de toate zilele (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:04)

  zapciu [utilizator]

  Au murit oameni cu zile, se impun niste demisii politice , ministrii, nu gargara.
 • +6 (16 voturi)    
  L-a luat gura pe dinainte... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:10)

  finutza [utilizator]

  ... dar imediat i s-a fluturat in fata ochilor celebrul acord de coabitare, ce conteaza ca unul din semnatari este pplecat peste mari si tari... Cum sa se atinga de servicii?
 • +25 (25 voturi)    
  Schimbarea sefului STS au mai incercat uslasii (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:13)

  ty [utilizator]

  C. Antonescu (19 July 2012): "Eu am făcut astăzi în CSAT propunerea eliberării din funcţie, revocării din funcţie a domnului Opriş. Deciziile CSAT se iau prin consens, deci cu toate voturile, toţi membrii au votat această propunere. Domnul consilier prezidenţial al domnului Băsescu, Iulian Fota, care altfel este în concediu, s-a prezentat la şedinţă şi s-a opus. În felul acesta, nu am putut lua încă o decizie"
  • -2 (6 voturi)    
   dar... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 18:37)

   Annabel [utilizator] i-a raspuns lui ty

   ... nu au reusit, si iata ce-a iesit! Esti fericit?
   • +3 (5 voturi)    
    Ca uslasi folosesc STS ca munitie in lupta lor (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 19:58)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui Annabel

    bezmetica (ei o numesc politica) te poate face eventul pe tine fericita.
    • 0 (0 voturi)    
     Iar... (Joi, 23 ianuarie 2014, 15:14)

     Annabel [utilizator] i-a raspuns lui ty

     ...daca tu crezi ca altii nu folosesc STS in jocul politic, esti de-a dreptul naiv. De fapt cred ca exemplul suprem trebuie cautat in alta parte. Conform logicii tale, cei responsabili nu ar trebui schimbati orice ar face - sau ce n-ar face, in cazul de fata - fiindca daca sunt schimbati e pe criterii politice. Cam ilogica logica.
     • 0 (0 voturi)    
      Conform logicii tale (Joi, 23 ianuarie 2014, 18:37)

      ty [utilizator] i-a raspuns lui Annabel

      cei nevinovati trebuie schimbati pentru interesele politice obscure a celor de la putere. Logica uslasa.
 • +24 (24 voturi)    
  Dar-ar boala-n voi! (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:23)

  Archaeon [utilizator]

  Sa inteleg ca se pregatesc de alegeri?!...

  Pentru voi nu conteaza ca mor oameni... Chiar nu-i vede nimeni? Chiar nu il pedepseste nimeni pe nenorocitul asta?
 • +15 (15 voturi)    
  Despre STS (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:25)

  CatalinBanu [anonim]

  Nu am reusit sa inteleg care este responsabilitatea STS in tot acest proces. Ieri, ofiterul de presa STS a spus de repetate ori, ca STS nu face nimic el, ci automat se transmit niste date de catre operatorul de telefonie.

  Nu inteleg
  - cine verifica daca sistemul ofera date corecte
  - cine certifica periodic ca sistemul functioneaza parametrii corecti
  - daca parametrii dati de STS sunt conformi cu rigorile sistemului
  - de ce se lauda STS ca a implementat localizarea, daca el nu are responsabilitati in verificarea si executare in parametrii utili
 • +13 (19 voturi)    
  Nu ne intereseaza (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:27)

  blabla2013 [utilizator]

  rapoarte, nu ne intereseaza comisii. Ponta - demisia! Esti primul responsabil pentru incompetenta criminala a subordonatilor tai!
 • +11 (13 voturi)    
  Nu-l vad bine pe Ponta (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:31)

  Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator]

  Pana si A3 a zis ca vrea demisii in fruntea guvernului.
 • +14 (14 voturi)    
  sa ispaseasca si sa plateasca daune (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:59)

  U_swamp [utilizator]

  Am o intrebare: familia studentei la medicina care a murit nu din cauza aterizarii fortate, ci din cauza nepriceperii si indolentei autoritatilor nu se gindeste sa actioneze statul roman in instanta si sa le ceara daune? Am putea vedea in sfirsit o actiune in regres a statului?
  E al doilea caz in ultimele 6 luni ca nesimtitii astia de conducatori au de-a face cu o familie a unei victime nevinovate cu un comportament mult prea "bloody nice", prea decenta, prea civilizata pentru magotii astia...
 • +7 (7 voturi)    
  Trebuie insistat cel putin pe demisii de minstri! (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 14:33)

  Motzic [utilizator]

  Stroe, Dusa, Arafat.
 • +8 (8 voturi)    
  Sigur ca da ... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 14:46)

  Kingred [utilizator]

  schimbati seful STS si puneti unul de la voi,de la USL...unul asemanator Avocatului Poporului ce numai avocat al poporului nu este...unul de genul lui Ioan Ghise (asa cum se zvoneste) ...pregatire are...fost director al Colegiului de informatica inainte de fi primar si turnator...si cu acesta ocazie niciun parlamentar, USL-ist sau nu, nu va mai fi interceptat...Scuze, turnator nu a fost...asa cum scrie in certificatul de la CNSAS...dar nu stiu de ce nu prea am incredere in ceea ce au eliberat Dinescu &comp...Ei,las' ca fost Mona Musca o mare turnatoare...Este clar ca domnii Crin si Victoras vor neaparat acest post...cu acesta ocazie inchid gura baronilor locali care se tem de interceptari si nu mai pot...stiti voi ce...
  Domnul Stroe sigur ca este unul din cei mai buni ministrii de interne din istorie...lui nu i-a fost frica asa cum i-a fost frica lui Ioan Rus de "acest grup infractional organizat" deoarece el este neinfricat si desigur, priceput in toate...pacat doar ca accidentul a avut loc in perioada mandatului sau...deci cu acesta candida declaratie poate fi mentinut cu brio in functie...
  Este insa clar pentru noi toti ca nu mai merge ca raspunderea sa fie doar a secretarilor de stat ...nu mai merge...Raspunderea trebuie asumata politic de cel numit politic in sectorul de activitatea unde are responsabilitatea...nu sa aruncam responsabilitatea in carca secretarilor...Acolo esti numit de un partid tocmai ca sa raspunzi din acest punct de vedere...apoi sigur demiterile pot merge mai jos in functie de rezultatul anchetelor...insa pentru a dezamorsa situatiile de acest gen prima miscare o fac cei responsabili...si asta o fac prin demisie de onoare...asta e normalitatea...In acest fel oamenii isi recunoasc greseala...raman cu onoarea nepatata, caci a gresi e omeneste, si lucrurile merg mai departe...ramanand aceiasi oameni onorabili...Altii in Europa au demisionat pentru lucruri mai putin grave cum ar fi cazul cu evadarea unui detinut in Belgia,de exemplu deci ei pot
 • +11 (11 voturi)    
  Ponta era sa-i omoare pe toti (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 15:15)

  MariusH [anonim]

  http://www.nasul.tv/2014/01/21/marturia-salvatorului-era-sa-ne-intoarcem-din-drum-cand-am-aflat-ca-premierul-ponta-a-anuntat-ca-au-fost-gasiti/
 • -2 (8 voturi)    
  Ai nostri sunt mai buni decat ai lor! (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 15:35)

  TNour [utilizator]

  Cei care politizati un eveniment nefericit, incercand sa sugerati ca pe vremea PDL ului sau daca coordona Base actiunea iesea mai bine, ar trebui sa acceptati ca tot "desteptii astia" ar fi actionat si atunci si exact la fel de bine.
  Dragii de la STS SRI si alte "securitati" au pozitionat cu precizia de 200 km2, oameni raniti care voiau sa fie gasiti. Imaginati-va ce pregatiti sunt sa gasesca teroristi vii (adica vioi) care NU VOR sa fie gasiti... si nu-si transmit coordonatele prin GPS.
  Cred ca ar trebui sa le mai creasca putin bugetul.
  "Sa postati BINEEEEE!"
  • +7 (9 voturi)    
   Si tu esti la fel (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 16:51)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui TNour

   STS nu poate pozitiona deloc telefoane daca nu exista (le-au uitat acasa) sau daca nu au semnal deloc si nu pot pozitiona precis daca au doar unul sau 2 piloni . Avioanele prabusite se localizeaza dupa baliza de urgenta care trebuie sa fie conforma standardelor si nu dupa i-phonuri .Baliza lor nu era . Se mai putea improviza ceva pe baza semnalului pe tip vechi dar nu cred ca orice comuna are detectoare in 121.5Mhz si daca armata ar fi putut trimite in timp util ceva echipament goniometric in zona .La urma urmei dupa 3 ore au avut o pozitionare ochiometrica rezonabila (eroare de 200m ) dupa descrierea facuta de doctor a imaginii din google maps . Deci baliza a fost problema si cine nu a schimbat-o desi trebuie sa o faca . Daca pica intr-un lac avionul si se murau iphoanele ce era de facut ? Daca urmaresti teroristi atunci ai tot timpul sa trimiti masinarii speciale in zona respectiva e alta mancare de peste , in situatia data nu aveau ce face , nu era treaba lor . Era treaba balizei si aluia care nu a schimbat-o
 • +10 (10 voturi)    
  Ma surprinde enorm modul in care se discuta (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 16:30)

  LiviuX [utilizator]

  Ma surprinde enorm modul in care se discuta ce s-a intamplat:
  1. Se ignora aproape complet cercetarea cauzei (cauzelor) care au dus la prabusire. Nu cred ca gheata a determinat asta, si asta deoarece temperaturile nu erau chiar asa de scazute (de ex. la Toronto au fost -40 si nu s-au prabusit avioane, ca sa nu mai spun de Alaska sau mai stiu eu unde). Deci avionul, daca i s-a permis decolarea, inseamna ca ar fi trebuit sa corespunda acestui zbor (de ex. sa fi fost stropit cu acea spuma care previne formarea ghetii). Daca nu a corespuns, de ce nu se cerceteaza?
  2. Pentru operatiunile de salvare se discuta in marea majoritate despre apelurile telefonice care nu au permis o localizare corecta. E aberant sa trebuiasca sa te bazezi pe asa ceva: trebuia sa existe supravietuitori in stare sa acceseze un telefon care sa si functioneze, sa fie in stare dupa acest soc sa mai dea niste coordonate corecte, etc. E absurd! ORICE avion are emitator de urgenta, care emite automat si transmite si pozitia. Si asta fara sa fie necesara nu stiu ce decodare la Moscova sau in Bangladesh... Daca nu a avut sau nu a functionat, de ce? Si de ce i s-a permis decolarea fara? Abia dupa asta sa vedem de ce nu au ajuns fortele de salvare in timp util, cum au actionat, s.a.m.d. Sunt sigur ca daca ar fi avut coordonatele date de acel emitator, ar fi ajuns mult mai repede.
  3. Iarasi se paseaza pisica, la STS, Armata, mai stiu eu cui. Nu au nici o treaba aici. Avionul nu era militar, deci e treaba EXCLUSIV a autoritatilor civile. Ca acestea puteau si ar fi trebuit sa ceara ajutor celorlalti, de acord, si trebuie trasi la raspundere daca nu au facut asta. Dar nu dati vina pe altii pentru incompetenta unora.
 • +5 (5 voturi)    
  Negativistii (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 17:36)

  pician [utilizator]

  Toti vreti sa impuscati in cei de la putere, dar uitati ca puterea vine si pleaca, dar sefii de servicii si subalternii lor raman in continuare pe aceleasi locuri de munca. Acolo sunt acei "politicieni" de doi bani care stiu sa "munceasca" numai in ziua de salariu. si pe bani frumosi de zeci de mii de lei. si sporuri de 2-3 ori salariul. Nici in cel de-al 12-lea ceas nu vreti sa recunoasteti vinovatia - NU STITI SA MUNCITI. Da, nu vreti sa recunoasteti ca va e mai bine sa stati la caldurica si sa va beti cafelele, sa va ramana urma scaunului pe sezutul vostru - lipici va mai trebuie ca sa nu va ia cineva locul cu toate facultatile voastre si masteratele obtinute pe spaga si PCR - Pile- Cunostinte-Relatii, dar cand e sa puneti in practica cunostintele invatate nu stiti altceva ca ori mortul e de vina ori "acarul Paun". De-ar intra odata si printre voi "DOREL" sa va mai scuture si sa va...
 • +3 (3 voturi)    
  si softu' ? (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 20:35)

  liviusmaximus [utilizator]

  dar softul, softul cat a costat ? si de ce ?
 • 0 (0 voturi)    
  guvernul si arafat (Joi, 23 ianuarie 2014, 9:15)

  marcel69 [utilizator]

  daca erau vorba de contracte grase era si guvernul si Arafat prezent dar asa; NE PARE RAU CREDITUL DVS ESTE INSUFICIENT!,,


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by