Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca a decis inlocuirea din functie a secretarului de stat din Minsiterul de Interne Catalin Chiper si ca a solicitat Ministerului Transporturilor inlocuirea directorului general si directorului de operatiuni Romatsa, ca masuri in urma accidentului aviatic din Apuseni de luni. De asemenea, Ponta a anuntat ca va solicita in Consiliul Supram de Aparare a Tarii inlocuirea sefului STS. El a catalogat interventia autoritatilor de luni drept un esec, apreciind ca "au existat in operatiunea de cautare si salvare deficiente inacceptabile care la nivelul opiniei publice si eu personal le consider ca producind indignare justificata."

La finalul declaratiei de presa, Victor Ponta a refuzat sa raspunda intrebarilor jurnalistilor.

Declaratiile premierului:

  • Va prezint concluziile preliminare ale raportului solicitat privind modul in care institutiile statului au intervenit dfupa producerea accidentului aviatic.
  • Este vorba despre un raport care va fi pus ia la dispozitia presei
  • Ce tine de ancheta penala e in competenta procurorilor.
  • Prezint in numele guvernului condoleante familiilor celor doua victime, solidaritate pentru cei cinci supravietuitori.
  • Am constatat, ca prima concluzie, in baza raportului, ca au existat in operatiunea de cautare si salvare deficiente inacceptabile care la nivelul opiniei publice si eu personal le consider ca producind indignare justificata.
  • Toate necesita responsabilitati
  • O sa gasiti in nota pe care o voi pune la dispozitie toate datele seci, tehnice.
  • Concluzia pe care eu o consider inetmeiata e ca in cadrul a 3 institutii importante, MAI, Romatsa si STS lucrurile au functionat inacceptabil de incet si fara o asumare a responsabilitatii.
  • Din aceste motive am decis inlocuirea din functie a secretarului de stat Chiper de la MAI, solicitarea catre Ministrul Transporturilor pentru inlocuirea directorului general si directorului de operatiuni Romatsa si voi solicita oficial inscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS in acest caz, si, prin decizia CSAT ca nu tine de guvern, inlocuirea sefului STS
  • Consider ca aceste reposnabilitati trebuie asumate ca uns emnal foarte clar ca exista o responsabilitate si o functionare necorespunzatoare. Aceste institutii trebuie sa aiba autoritatea necesara pentru a lua masuri si implicarea necesara
  • In ce priveste procedura de reactie. Exista acte normative referitor la accidentele de aviatie civila, HG 71/2008 care stabileste foarte clar cine si cum se organizeaza. Aceste proceduri nu au functionat suficient de bine, motiv pentru care voi infiinta Comitetul interministerial pentru situatii de urgenta, cordonat la nivel de vicepremier. Alaturi de el vor fi implicati secretarul de stat Raed Arafat si seful IGS.
  • Romania cheltuie in fiecare an fonduri importante pentru dotarea tuturor structurilor statului care au responsabilitati. Indiferent de motive obiective, erori umane, vremea nefavorabila, consider totusi in baza raportului ca interventia de luni a fost un esec.
  • Nu stiu daca cele doua vieti puteau fi salvate.
  • Vreau ca fiecare institutie sa inteleaga lectia de luni
  • Voi propune decorarea atit a celor 5 supravietuitori, cit si a celor care au facut posibila interventia

Masurile au fost anuntate in urma unei sedinte de la Guvern la care au participat Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Chitoiu, Daniel Oprea si Eugen Nicolaescu. Surse din PNL si PSD declarasera ca sustin demisia ministrului Radu Stroe.

Ministrul Radu Stroe a declarat miercuri dimineata ca nu are de ce sa isi dea demisia. Intrebat, la iesirea din sediul Ministerului Afacerilor Interne, daca va fi schimbat de liberali, Radu Stroe a raspuns: "Nu stiu, nu cred, ma duc acum la Guvern".

Marti seara, Stroe a declarat, raspunzand unei intrebari, ca isi reproseaza ca s-a intamplat in timpul mandatului sau tragedia aviatica de la Cluj.

"Imi pare rau ca s-a intamplat in timpul mandatului meu tragedia", a spus Stroe.

De asemenea, el a spus ca problema a fost "la localizare".

Intrebat de ce nu a fost trimisa in misiune aeronava SMURD, el a spus ca aceasta este "pentru salvare de oameni, nu pentru alte activitati".

De altfel, deputatul PSD Florentin Gust afirma, intr-un comunicat, ca remarca lipsa de comunicare, coordonare, interventie si competenta a structurilor din MAI si MApN in incidentul aviatic din Cluj, mentionand ca cel putin doi ministri ar trebui sa isi dea demisia sau sa fie demisi.

Marti, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a avut o discutie la Guvern cu vicepremierului Gabriel Oprea, au declarat surse guvernamentale pentru Agerpres. Discutia programata pentru sedinta de miercuri a Guvernului a fost confirmata si de vicepremierul Liviu Dragnea.

"Premierul a decis sa se faca o ancheta si se va realiza in foarte scurt timp. Cred ca maine (miercuri - n.r.) vom avea o informare in Guvern. S-a intamplat ceva foarte rau si ar trebui sa aflam toti ce s-a intamplat acolo", a declarat Dragnea, adaugand ca exista foarte multe informatii cu privire la acest subiect si ca "este un grup format".

In legatura cu persoana care ar fi trebuit, in opinia sa, sa coordoneze actiunile de salvare a persoanelor implicate in accidentul aviatic, Liviu Dragnea a afirmat ca pentru astfel de situatii exista proceduri legale, adaugand: "Nu coordoneaza cine cred eu sau cine crede altcineva".

"Exista proceduri care trebuie scoase din sertar atunci cand se intampla asa ceva. Sunt institutii care sunt implicate si care trebuie sa actioneze coordonat in aceasta situatie, dar eu zic sa avem putina rabdare, fiindca in foarte scurt timp vor aparea rezultatele anchetei si va asigur ca premierul va lua toate deciziile care se impun. (...) Daca toti ne dam cu parerea, parerea mea este comentata de altcineva, care si ala isi da cu parerea si asa mai departe", a spus Dragnea.

Pilotul Adrian Iovan si o studenta la medicina si-au pierdut viata luni seara in urma accidentului aviatic care a avut loc intr-o localitate montana din judetul Cluj. Avionul de tip BN 2, apartinand Scolii Superioare de Aviatie, in care se aflau cinci pasageri, pilotul si copilotul, transporta o echipa medicala de la Institutul Clinic Fundeni si de la Spitalul Elias la Oradea, unde medicii urmau sa participe la o operatie de prelevare de organe pentru transplant.

In judetul Cluj, zona Belis, avionul s-a prabusit dupa ce ar fi aparut diferite probleme la bord, lucru confirmat si de directorul Romatsa Cluj, Gelu Suliteanu.

Citeste si: