Aurelia Ion, studenta care si-a pierdut viata in accidentul aviatic din Cluj, va fi inaintata la gradul de locotenent si va fi inmormantata cu onoruri militare.

"Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a dispus avansarea post-mortem a sublocotenentului Aurelia Ion la gradul de locotenent. Totodata, ministrul Dusa a dispus ca Aurelia Ion sa fie inmormantata cu onoruri militare", informeaza MApN intr-un comunicat.

Aurelia Ion avea 23 de ani, era ofiter-student in anul V la Institutul Medico-Militar din Bucuresti si facea un stagiu de pregatire la Spitalul Fundeni. De-a lungul studiilor, tanara s-a implicat voluntar in numeroase activitati pe linie medicala, a precizat MApN, potrivit Mediafax.

Comandantul Institutului Medico-Militar, Dragos Cuzino, a declarat ca Aurelia Ion si-a dorit din copilarie sa fie medic, ea fiind o studenta eminenta, devotata, care se afla alaturi de unii dintre cei mai buni medici din Romania.

"Vreau sa imi exprim regretul si tristetea profunda fata de pierderea suferita. E o pierdere imensa, a noastra, a medicinei militare in primul rand. Ma gandesc aici la colegii si camarazii din armata, din Ministerul Apararii, pana la conducerea Ministerului Apararii", a spus colonelul dr. Dragos Cuzino.

Doctorul Dragos Cuzino a precizat ca medicina a pierdut o studenta eminenta, "o studenta care si-a dorit inca din copilarie sa invete si sa practice profesia de medic si, mai tarziu, sa imbrace haina militara".

"Si, ca o dovada a faptului ca a fost o studenta stralucita, o studenta devotata, care invata, iata se afla impreuna cu unii dintre cei mai buni medici din Romania, in acest echipaj medical si a fost implicata in tragedia in urma careia si-a pierdut viata", a adaugat dr. Dragos Cuzino.

Studenta Aurelia Ion si pilotul Adrian Iovan si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul caruia se afla un echipaj medical, a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.

Coordonatorul SMURD Cluj, dr. Adela Golea, a declarat ca tanara a fost gasita in stop cardio-respirator de catre echipajele care au ajuns la fata locului. Medicii au facute "reprize" de resuscitare atat la locul accidentului, cat si in ambulanta, dar, in final, s-au vazut nevoiti sa declare decesul.

"Legat de studenta care si-a pierdut viata, pot spune ca a fost adusa la ambulanta. Am continuat resuscitarea, am aflat ca s-au facut manevre de resuscitare si la fata locului, dar datele erau contradictorii. Am continuat resuscitarea pentru ca, in hipotermie, creierul care isi scade activitatea are sansa de a-si reveni, daca trupul este incalzit. De aceea am incercat manevrele. Ceea ce am constatat era un abdomen destins care, din punctul nostru de vedere, era o suspiciune de hemoragie masiva sau leziune de tub digestiv. Pupilele nu reactionau. Cand am masurat temperatura (corpului studentei - n.r.), era 18,6 grade Celsius, iar EKG era o bara. Atunci am declarat decesul, adica in masina SMURD", a spus dr. Golea.

In urma accidentului au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de un padurar, dupa o cautare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Munti Apuseni si localnici.