Raportul privind progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) va fi prezentat miercuri de purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray.

"Rapoartele vor prezenta intr-un mod foarte obiectiv ce s-a realizat si ce trebuie inca facut, vor include o serie de recomandari concrete pentru viitor. Multe dintre punctele care sunt de asteptat vor fi acoperite, evident, cele patru conditionalitati, dar si chestiuni precum statul de drept sau alte probleme mai ample", a spus luni Mark Gray.

Asa cum a scris HotNews.ro acum doua zile, potrivit unui draft al raportului privind Mecanismul de Cooperare Verificare, obtinut de redactia noastra, sunt critici la adresa Parlamentului si a campaniilor media motivate politic contra magistratilor. Alte prevederi ale documentului:

  • Raportul recunoaste rezultatele DNA, ANI, CSM si Inaltei Curti, critica voturile date de Parlament in momente-cheie, critica Guvernul pentru numarul prea mare de Ordonante de urgenta si pentru modul in care au fost schimbatii adjunctii DNA si Parchetului General, apreciaza colaborarea dintre Ministerul Justitiei si sistemul juridic, si ridica un semn de intrebare in legatura cu intelegerea dintre presedintie si Guvern pentru numirile in fruntea DNA si Parchetului general.
  • Raportul remarca rezistenta Curtii Constitutionale in fata numeroaselor tentative de a schimba prevederi-cheie din legislatia anticoruptie
  • Raportul remarca persistenta campaniilor mediatice motivate politic impotriva magistratilor si familiilor lor, dar intr-un numar mai mic

Un nou raport al Comisiei Europene despre justitie va fi facut public peste un an.