Toate cele sapte persoane din avionul care a aterizat fortat au fost gasite in viata, doua dintre acestea, respectiv pilotul Adrian Iovan si o studenta, fiind in stare grava, informeaza Mediafax. Una dintre victimele accidentului aviatic de luni dupa-amiaza, din Muntii Apuseni, a murit, a declarat, in cursul serii, purtatorul de cuvant al ISU Alba, Alina Marescu, fara a preciza numele acesteia.

UPDATE 00.10 Adjunctul Salvamont Bihor, Adrian Marin, a confirmat, dupa miezul mortii, pentru B1 TV, ca pilotul Adrian Iovan a decedat, precizand ca mai exista o victima, o studenta rezidenta.

UPDATE 23.05 Pilotul Adrian Iovan a avut ultima convorbire cu cei de la Romatsa dupa ce a trecut de Sibiu, cand a anuntat ca va cobori la o altitudine de 2.100 de metri, mai mica decat cea normala, pentru ca nu vedea nimic din cauza cetii, a declarat pentru Mediafax presedintele Romatsa, Aleodor Francu.

UPDATE 22:57 ISU Alba: Una dintre victimele accidentului aviatic a murit.

Una dintre victimele accidentului aviatic de luni dupa-amiaza, din Muntii Apuseni, a murit, a declarat, in cursul serii, purtatorul de cuvant al ISU Alba, Alina Marescu, fara a preciza numele acesteia.

UPDATE 22:50 Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Ion Burlui, a declarat ca una dintre victime este incarcerata, o alta are picioarele rupte, iar o a treia, fracturi la maini.

Burlui a mai spus ca, in prezent, este in desfasurare actiunea de transportare a ranitilor intr-o zona unde se afla autoturisme de teren. De acolo, ranitii ar urma sa fie dusi la masinile de prim ajutor care sa-i transporte la spital.

UPDATE 22:40 Un echipaj al SMURD Cluj incearca resuscitarea unei persoane grav ranite in accidentul aviatic, informeaza Mediafax.

O persoana grav ranita in accidentul de avion a fost coborata de catre echipele ISU de la locul unde a avut loc aterizarea fortata la un drum unde sunt mai multe ambulante SMURD, iar un echipaj al SMURD Cluj face manevre de resuscitare.

"Este o persoana in stare foarte grava, se efectueaza manevre de resuscitare", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj, Andrei Biris.

UPDATE 22.35 Doi dintre raniti au fost coborati, de catre cei care i-au gasit, intr-o zona de unde vor putea fi preluati cu ambulanta, a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al ISU Alba, plutonier Alina Balas. Potrivit acesteia, alti doi dintre ocupantii aeronavei s-ar afla intr-o stare mai grava.

UPDATE 22:20 Un echipaj al ISU Alba a ajuns la locul accidentului aviatic, anunta Agerpres.

UPDATE 21:30 Premierul Victor Ponta a confirmat, pentru B1 TV, ca victimele accidentului au fost localizate de echipele de salvare.

"Am primit un mesaj legat de persoanele accidentate: Au fost gasite in sfarsit. Acum se organizeaza evacuarea", a spus Ponta, invitat la o emisiune a postului de televiziune, in timp ce isi consulta telefonul mobil.

UPDATE 21:00 - Zota: Doi dintre raniti si-au pierdut cunostinta

Coordonatorul de transplant Victor Zota a declarat luni seara, pentru Mediafax, ca unul dintre medicii aflati in avionul care a aterizat fortat i-a comunicat telefonic ca doua dintre victime si-au pierdut cunostinta.

"Am vorbit la telefon cu unul dintre medici, in urma cu aproximativ o jumatate de ora (20.20 - n.r.), si mi-a spus ca doi dintre cei care se aflau in avion si-au pierdut cunostinta", a spus Zota.

Pasagerii avionului care a aterizat fortat luni au fost gasiti la orele serii de catre salvamontisti in zona Pasului Ursoaia, Belis, in Muntii Apuseni, a declarat, pentru Agerpres, directorul medical al Spitalului Judetean Cluj, Monica Costin.

Ea a adaugat ca urmeaza sa ajunga la locul accidentului si echipajele ISU.

Pe de alta parte, dispecerul de serviciu al Salvamont Cluj a declarat ca ultimele informatii de la echipaje le are de la ora 19.15 si ca in acel moment salvamontistii inca nu ajunsesera la locul accidentului, ci doar in apropiere.

Cei doi piloti ai aeronavei cazute au fracturi la membrele inferioare si le este foarte frig, a declarat dr. Carmen Pantis, coordonatoarea programului de transplant in Bihor, dupa o discutie telefonica cu accidentatii dupa anuntul accidentului.

'La bordul avionului se aflau dr. Radu Zamfir, expert in chirurgie hepatica, de la Spitalul Fundeni, dr. Valentin Calu, de la Spitalul Elias, dr. Sorin Ianceu, din Bihor, care face stagiu de chirurgie hepatica la Bucuresti si se intorcea acasa sa ajute la operatie si un student. Mai era, dupa cate am aflat eu, dl Iovan, pilotul si copilotul sau', a declarat doctor Carmen Pantis.

Dr. Pantis a declarat ca a reusit sa vorbeasca la telefon cu cei accidentati imediat dupa accident, dar ca de atunci nu a mai reusit sa stabileasca legatura cu ei.

'Toti sunt raniti si le este foarte frig,' a precizat Dr. Pantis care a vorbit cu dr. Ianceu, care are fractura de membru superior, contuzie de coloana, un picior ranit. Ceilalti - pilotii, se pare, ca au fracturi la membre inferioare, iar medicul de la Elias are contuzie toracica si respira greu', a precizat dr. Pantis. Ea a adaugat ca s-a renuntat la operatia de prelevare de ficat care trebuia sa fie facuta de medicii din avionul aterizat fortat

'Programata prelevare de organe trebuia sa aiba loc in paralel, sa se sincronizeze. Echipa de la Bucuresti trebuia sa preleveze ficatul donatorului, ce urma sa fie transportat cu avionul in Capitala, iar echipa din Cluj, sa preleveze rinichii, pentru un pacient din Cluj. Veniti cu o ambulanta din Cluj-Napoca, medicii clujeni, condusi de dr. Constantin Liviu, au prelevat luni seara rinichii de la donatoare. Impreuna ar fi prelevat mai multe organe pentru a salva viata altor pacienti care aveau nevoie de ele. Din pacate, a trebuit sa renuntam la prelevarea ficatului, dar important este ca sunt in viata,' a mai spus dr. Pantis.

Un avion medical de mici dimensiuni, de tip BN 2, condus de pilotul Adrian Iovan, a aterizat fortat in zona Belis, in urma unei probleme aparute la bord.

Citeste si: