Controversatul om de afaceri Elan Schwartzenberg a aparut luni, in jurul pranzului, la mormantul lui Theodor Herzl din Cimitirul Eroilor din Israel, exact in momentul in care presedintele Traian Basescu ar fi trebuit sa depuna o coroana de flori . Fotografiile publicate de Gandul il arata pe Elan Schwartzenberg la mormintul fondatorului statului evreu modern. Presedintele Traian Basescu nu a mai venit insa la acest obiectiv la ora anuntata initial in agenda oficiala a vizitei.

Elan Schwarzenberg in IsraelFoto: Mediafax

In programul presedintelui a avut loc o inversare de program, astfel ca Traian Basescu a participat mai intai la ceremonia aprinderii Flacarii Vesnice la Yad Vashem, si abia apoi a depus o coroana de flori la mormantul lui Theodor Herzl.

  • UPDATE 1: Intrebat de HotNews.ro daca omul de afaceri Elan Schwarzenberg a reusit in cele din urma sa discute cu seful statului, purtatorul de cuvint al Presedintiei, Bogdan Oprea, a raspuns: "Domnul presedinte Basescu nu a avut alte intilniri in afara celor anuntate in programul oficial. Noi nu l-am vazut pe acest domn".
  • UPDATE 2: Elan Schwarzenberg: Nu l-am cautam pe presedintele Basescu, am fost invitat de gazde

Reamintim ca Elan Schwarzenberg a controlat televiziunea Realitatea TV in 2011, cind a anuntat preluarea pachetului de actiuni de la copiii lui Sorin Ovidiu Vintu, si a dus-o in scurt timp in insolventa.

Au existat semne de intrebare privind statutul lui de proprietar real al Realitatea TV. Ulterior, dupa ce Cozmin Gusa si Maricel Pacuraru au preluat oficial controlul asupra Realitatea Media, el si Gusa-Pacuraru s-au inclestat in mai multe dispute legale legate de datoriile companiei si de marcile ei.

Numele lui Elan Schwartzenberg a fost legat de cercetarile ce au dus la declansarea urmaririi penale impotriva Realitatea Media si de dosarul prietenului sau, Codrut Marta. Fratele lui, Fabian, a fost pus sub acuzare in dosarul Realitatea, in care numeroase personalitati sunt cercetate sub suspiciunea de activitati infractionale in cadrul insolventei acestei companii.

In decembrie 2013, Romania libera scria ca Elan Schwartzenberg risca sa se aleaga cu un mandat de arestare daca nu se prezinta la audierile DNA in dosarul preluarii/insolventei Realitatea Media.