Reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei au fost temele discutate luni de presedintele si vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea si, respectiv, Gheorghe Muscalu, cu ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti, Werner Hans Lauk, informeaza Agerpres.

"Discutiile s-au purtat asupra unor teme de interes comun privind reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, precum si masurile luate de Consiliul Superior al Magistraturii pentru pregatirea aplicarii noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala, in contextul apropiatului Raport al Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Totodata, a fost subliniata excelenta cooperare bilaterala in domeniul justitiei", informeaza un comunicat al CSM.

Dupa intrevederea avuta cu noua conducere a Consiliului, ambasadorul le-a declarat jurnalistilor ca s-a discutat despre evolutia statului de drept, subliniind ca in UE este un spatiu juridic unitar si se doreste un sprijin reciproc privind dezvoltarea in continuare a acestuia.

Werner Hans Lauk a subliniat ca in fiecare tara justitia este o parte importanta a dezvoltarii sociale si ca, din punct de vedere al independentei justitiei ca a treia putere pe langa Executiv si Parlament, aceasta trebuie sa isi poata juca rolul ei important.

Despre aderarea la spatiul Schengen, diplomatul german a precizat ca in cateva zile este asteptat raportul MCV, care va fi evaluat de toti membrii UE si apoi se va decide in consecinta.

Tot luni, sefii CSM se vor intalni la ora 17.00 cu ambasadorului Republicii Franceze in Romania, Philippe Gustin.