Adrian Nastase a sesizat, luni, Consiliul Superior al Magistraturii in legatura cu declaratii facute de presedintele Traian Basescu in dimineata zilei in care instanta a dat decizia in dosarul "Zambaccian", relateaza Mediafax.

Informatia a fost postata pe site-ul fostului premier.

Petitia fost inregistrata luni, la Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara urmand, cel mai probabil, sa fie sesizata, au declarat pentru Mediafax oficiali din CSM.

"In acest moment, petitia se afla in secretariatul CSM. Nu a fost transmisa, deocamdata, catre nicio directie. Nu a fost luata nicio decizie cu privire la aceasta, insa, cel mai probabil, va fi sesizata Inspectia Judiciara", au precizat oficiali ai Consiliului.

Conform sursei citate, fiind vorba despre o petitie, nu este necesara sesizarea plenului CSM.

Adrian Nastase solicita CSM sa sesizeze Inspectia Judiciara, "in masura in care nu exista deja o auto-sesizare", in legatura cu faptul ca "in dimineata de 6 ianuarie 2014, in cadrul unei emisiuni televizate, la B1TV, intre orele 11 si 12, presedintele Romaniei, Traian Basescu a afirmat ￯Nastase a reusit sa instituie un sistem clientelar care a fost si este extrem de greu de dizlocat￯".

"Intamplator sau nu, la ora 16.30, Completul de 5 judecatori penal al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, condus de judecatorul Ionut Matei, a pronuntat sentinta in dosarul nr. 1919/1/2013, adaugand o condamnare pentru fapte de coruptie, fapte pentru care am fost achitat prin penala nr. 474 din 30 martie 2012 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala in dosarul nr.3862/1/2010", spune Nastase.

El considera ca presedintele a facut o afirmatie, in contextul in care dosarul era nefinalizat, "afectand, in acest fel, independenta justitiei".

Adrian Nastase face o paralela cu faptul ca CSM a reactionat in urma declaratiilor premierului Victor Ponta conform carora George Becali sau Relu Fenechiu sunt, in esenta "oameni buni", lucru apreciat de magistrati ca putand afecta independenta judecatorilor.

"In mod similar, in conditia in care presedintele Romaniei, inainte de pronuntarea sentintei, a afirmat, in esenta, ca sunt ￯un om rau￯, in mod evident aceasta afirmatie a afectat independenta justitiei. Va rog, de aceea sa solicitati inspectiei judiciare sa analizeze in mod asemanator, acesta chestiune", scrie Nastase in sesizare.