Implementarea propunerii ca numai profesorii si cercetatorii stiintifici I (CS1) sa poata fi conducatori de doctorat "va avea ca rezultat, pe termen lung, reducerea semnificativa a numarului conducatorilor de doctorat inalt calificati si, ca urmare, a doctoratelor valoroase", sustine Asociatia Ad Astra, dedicata comunitatii stiintifice romanesti. Reactia vine dupa ce fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a propus Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) modificarea Codului Studiilor Doctorale.

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, a facut in luna decembrie 2013 cateva propuneri de modificare a Codului Studiilor Doctorale, scrie Ziare.com. Potrivit acesteia, printre altele, scoala doctorala ar trebui sa se organizeze la nivelul departamentului, rezultatele cercetarii sa se concretizeze in minimum doua rapoarte, care sa se valideze in Departamente, iar conducatorul de doctorat ar trebui sa aiba titlul de profesor universitar/CSI (in prezent, legea spune ca pot fi conducatori de doctorat persoanele care au obtinut atestatul de abilitare, avand cel putin functia de lector/sef de lucrari, respectiv de cercetator stiintific gradul III).

Comunicatul integral al Asociatiei Ad Astra

"Romania produce anual un numar de doctori in stiinte semnificativ mai mic decat media tarilor europenei. Romania are nevoie de cercetare - si, in particular, de doctori in stiinte - pentru a spori cunoasterea, spor care se materializeaza, in timp, intr-o crestere a bunastarii si prosperitatii. Este deci legitima dorinta de a creste numarul doctoratelor in stiinte acordate anual. Acest lucru insa nu trebuie facut in dauna calitatii.

Asociatia Ad Astra considera ca studiile doctorale trebuie sa se desfasoare doar intr-un mediu de cercetare avansat si sub indrumarea unui conducator de doctorat cu o experienta stiintifica certificata prin calitatea publicatiilor sale stiintifice.

Conform art 166(2) din Legea 1/2011, calitatea de conducator de doctorat se primeste in urma obtinerii atestatului de abilitare, standardele nationale pentru abilitare fiind identice cu cele pentru titlul de profesor/CS1. Acestea din urma au fost modificate succesiv, continand acum, la majoritatea disciplinelor, o importanta componenta didactica, concomitent cu relaxarea criteriilor pur stiintifice.

Criteriile care pot atesta calitatea didactica si munca institutionala (carti, capitole de carti, caiete de laborator, participari in diverse comisii, etc.) sunt putin relevante pentru calitatea stiintifica a candidatilor, mai ales in stiintele exacte. Din acest motiv, cerem amendarea Legii 1/2011 prin separarea standardelor de abilitare de standardele pentru titlul de profesor/CS1.

In prezentarea citata, d-na Ecaterina Andronescu propune noi modificari ale Codului Studiilor Doctorale. Le mentionam pe cele care ni se par nocive:

  • Conducere de doctorat pot avea numai profesorii si CS1. Abilitarea se vede astfel aruncata in derizoriu si se revine la situatia anterioara Legii 1/2011. Aceasta restrictie majora va avea ca rezultat, pe termen lung, reducerea semnificativa a numarului conducatorilor de doctorat inalt calificati si, ca urmare, a doctoratelor valoroase. Pentru a accede la titlul de profesor/CS1 e necesara existenta unui post didactic/de cercetare pe profilul candidatului in statul de functii al institutiei - constringere financiar-administrativa care nu are legatura cu conducerea de doctorat, din moment ce, odata abilitat, un cadru didactic sau cercetator se poate afilia oricarei scoli doctorale. Vom fi, din nou, o tara in care tineri specialisti reputati, cu articole in reviste de top, nu vor putea conduce doctorate.
  • Scolile doctorale sunt organizate la nivel de departament, eliminandu-se astfel controlul necesar al IOSUD de la nivelul universitatii.
  • Rezultatele cercetarii studentului doctoral se "concretizeaza in doua rapoarte" care se valideaza in departamente. Este o prevedere aberanta care nu tine seama de specificul fiecarui domeniu. Pina acum, fiecare comisie CNATDCU isi elabora propriile standarde pentru validarea doctoratului.

Coroborata cu OUG 92/2012 (...), adoptarea acestor propuneri va contribui la "producerea" unui numar mai mare de doctori in stiinte, dar nu va aduce nici un plus calitatii acestora.

Asociatia Ad Astra indeamna comunitatea stiintifica romaneasca, din tara si din diaspora, sa-si faca auzita vocea pentru a reveni la reguli acceptate international in mediul de cercetare."