Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca orice masura legislativa care poate fi luata impotriva apelurilor abuzive la 112, fara a afecta accesul, este binevenita, subliniind ca "orice apel abuziv poate sa ucida o persoana", potrivit Mediafax.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, la Targu Mures, ca ultimele date comunicate de STS, de 70 la suta apeluri abuzive la 112, arata o reducere, in conditiile in care au existat ani si cu peste 90 la suta de apeluri abuzive, el apreciind ca reprezentantii STS au facut "o munca foarte serioasa, de informare si de combatere" a acestora.

El a adaugat ca procentul este inca mare si trebuie lucrat mai departe, apreciind ca orice masura legislativa care se poate lua impotriva apelurilor abuzive la 112, fara a afecta accesul, "e binevenita".

Acesta a precizat ca, din pacate, exista si in strainatate acest fenomen, legat de apelurile abuzive si exista diferite moduri de lucru - trimiterea mai multor mesaje SMS, "pana-ti blocheaza telefonul, sa nu mai suni la 112 abuziv", blocarea temporara a telefonului sau trecerea numarului, cand suna, "la coada randului".

"Adica, daca suna altii, intotdeauna sa treci in spate, pentru ca se stie ca ai apelat abuziv, ca sa se dea prioritate la ceilalti. Sunt mai multe masuri, fiecare tara are masurile ei. Si aici sunt masuri adoptate, inclusiv daca se stie ca cineva apeleaza abuziv de pe un numar, daca suna altul si suna si persoana care apeleaza abuziv, se preia apelul care nu este abuziv sau care n-a mai facut apeluri abuzive, pentru ca sansa sa fie intr-adevar apel real este mult mai mare sau poate ca e sansa de aproape 100 la suta", a spus Raed Arafat.

El a precizat ca si in Romania in cazul unor apeluri abuzive repetate de pe un anumit numar s-au facut solicitari la operatorii de telefonie mobila sa-l suspende temporar. "Am mai trecut prin situatii, cu colegii de la STS, in care de pe un numar sa avem cateva mii de apeluri in doua zile. Si acolo s-a trecut la solicitarea suspendarii temporare a numarului, pana la luarea unor masuri si explicatii care sa se dea familiei, mai ales daca telefonul era in mana unui copil. Deci, exista masuri care au fost luate si continua sa fie luate de operatorul 112 impotriva celor care fac apeluri abuzive", a adaugat el.

Arafat a subliniat ca, de fapt, cel mai important lucru este sa se transmita ca "orice apel abuziv poate sa ucida o persoana". "Trebuie sa inteleaga ca acest lucru este foarte real: orice apel abuziv, poate cand tu iti bati joc de un dispecer, un operator de la 112, este o persoana careia ii arde casa, este o persoana care poate este in stop cardiac si cineva incearca sa apelze ca sa ceara ajutor si nu poate sa-l obtina pentru ca tu iti bati joc de 112", a aratat secretarul de stat.

Aproape 17,5 milioane de apeluri la 112 au fost inregistrate pe parcursul anului trecut, 70,91 la suta dintre ele fiind false, a anuntat, vineri, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), care administreaza Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta.

Statistica pe anul 2013, realizata de STS, arata ca la numarul unic de urgenta 112 au fost primite si tratate 17.463.468 apeluri. Dintre acestea 29,09 la suta au fost reale si 70,91 la suta false. Apelurile au fost transferate catre: Ambulanta - 60,66 la suta, Politie - 24,77 la suta, ISU/ SMURD - 12,59 la suta si Jandarmerie - 1,88 la suta.

Majoritatea apelurilor false si abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice si sunt realizate de pe cartele pre pay. Multe persoane dintre cele care suna fara a avea o urgenta se intereseaza despre evenimente care se petrec in localitatea lor, adreseaza injurii operatoarelor, rad, pun muzica sau nu vorbesc. De asemenea, unele persoane solicita informatii despre numere de telefon, sfaturi medicale si cer legatura cu diverse institutii sau persoane publice.