Ministerul Afacerilor Externe a dezmintit vineri "cu fermitate" informatiile difuzate in aceeasi zi de agentia Reuters si potrivit carora Rusia a intensificat, in ultimele saptamani, exporturile de echipamente militare in Siria, inclusiv prin intermediul unor companii de profil din Romania, Bulgaria si Ucraina.

"Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate nationala de control al operatiunilor cu produse militare, nu a inregistrat si, implicit, nu a autorizat nicio operatiune de comert exterior cu produse militare, inclusiv de armament usor, cu destinatia Siria in anul 2013 si 2014", afirma MAE, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Potrivit agentiei internationale de presa Reuters, care citeaza surse din cadrul serviciilor de securitate din Orientul Mijlociu, Rusia a intensificat, incepand din decembrie 2013, exporturile de echipamente militare in Siria, inclusiv vehicule militare, drone si bombe teleghidate, in incercarea de a sustine regimul Bashar Al-Assad in confruntarile cu insurgentii.

"Zeci de avioane militare de transport Antonov 124 au adus in Siria vehicule militare, echipamente de supraveghere, radare, sisteme electronice de lupta, piese de elicoptere si bombe teleghidate", potrivit surselor citate.

"Experti rusi piloteaza drone in Siria pentru a ajuta la localizarea pozitiilor insurgente, pentru analizarea capacitatilor militare rebele si pentru coordonarea bombardamentelor fortelor suobrdonate regimului sirian", explica o alta sursa.

Un specialist din domeniul industriei internationale a comertului cu armament a confirmat intensificarea exporturilor de arme rusesti. "In Siria sosesc echipamente militare, iar Rusia fie le trimite singura, fie preluand echipamente stocate in zone ale Marii Negre precum Bulgaria, Romania sau Ucraina, unde exista un surplus de armament. Furnizorii din regiune nu isi pot permite sa supere Rusia", adauga oficialul citat de Reuters.