Statul roman a incetat sa mai fie un prestator de servicii pentru cetatenii sai, platitori de impozite si taxe. Este un administrator de sinecuri, spagi, contracte si privilegii destinate unui grup restrans de beneficiari. Cateva exemple simple. Statul nu mai poate presta servicii medicale gratuite, desi sunt garantate in constitutie si toti cetatenii platesc o asigurare sau chiar mai multe, in mod absurd, pentru fiecare venit realizat in parte. Din cauza coruptiei si subfinantarii, pacientul cumpara toata medicatia cand ajunge pe patul de spital, plus spaga aferenta. Vedem cum scolile de stat au ajuns in multe cazuri afaceri private.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Tot saracia si coruptia imping profesorii sa-si suplimenteze veniturile prin mijloace nelegale sau imorale, aducand la exasperare parintii. Statul nu poate asigura nici acest serviciu gratuit, cum scrie in lege. Cetatenii platesc taxe si impozite, dar cand se rupe o banca sau o usa la scoala parintii scot bani din buzunar. Alimenteaza la nesfarsit fondul clasei, devenit un fel spaga oficiala. Pana si motivarea absentelor se face, mai nou, contra cost. Nu mai vorbim de examene, bac, etc. Copiii invata coruptia pe bancile scolii.

Multiplicati exemplele de mai sus la alti prestatori de servicii ai statului, transformati in administratori de spagi: fisc, politie, transporturi, zone intregi din procuratura si justitie. Din fericire, exista inca in toate zonele mentionate destule insule de independenta, iesite de sub controlul administratorilor spagii. Fiscul nu poate strange bani la buget, dar spagi aduna. Politistii nu dau amenzi, dar spagi incaseaza. Autostrazi nu se construiesc, dar spagile pentru contracte de deszapezire, asfaltari anuale sau peticiri se platesc regulat de catre unele si aceleasi companii abonate la lucrari.

Partidele nu fac decat sa-si planteze in posturile cheie din sanatate, educatie, transporturi, politie sau fisc administratori ai spagii, simple instrumente de aspirat bani din contracte, din sinecuri sau din alte spagi mai mici. Din acest motiv, putinii profesionisti din sistem sunt inlaturati brutal si inlocuiti cu politruci incompetenti. Lor li se cere doar sa indoape regulat gurile sefilor din partid cu resurse publice, la altceva nu e nevoie sa se priceapa. Cei care obiecteaza sau vor sa-si faca datoria sunt incet indepartati.

Putregaiul de intinde de sus pana jos. Din 40 de baroni locali, 8 au dosare penale, la care se adauga o cohorta de ministri, parlamentari, judecatori, procurori sefi, primari, consilieri locali anchetati penal sau trimisi in judecata etc. Administratorii sefi, plasati in cele mai inalte pozitii ale statului, sunt cei mai lacomi. Ca sa supravietuiasca, vor fi mereu siliti sa mai inventeze o taxa pentru a tine in viata sistemul de administrat spagi si pentru a arunca firimituri pensionarilor si altor dependenti de stat. Pentru ca sistemul sa functioneze mai departe, au nevoie de o justitie controlata politic. Politicienii s-au coalizat cu toti borfasii pentru a consfinti modelul de stat ca administrator al spagii. Odata intrat in spirala furtului generalizat, statul ajunge mai devreme sau mai tarziu in incapacitatea de a presta servicii cetatenilor sai.

Iata de ce justitia nu trebuie sa ajunga in nici un chip inapoi, in mana lor. Fiecare cetatean trebuie sa inteleaga ca lupta pentru statul de drept si independenta justitiei nu sunt mofturi sau vorbe in vant. Este singura sansa de a ne apara banii munciti onest. Daca vom accepta resemnati ca statul sa ramana un simplu administrator de spagi, daca nu vom avea un arbitru puternic intre noi si putere, atunci nu vom putea spera vreodata la servicii de calitate. Un stat administrator de spagi ne duce catre un singur drum: faliment. Mai devreme sau mai tarziu, sistemul clacheaza. Din acest motiv trebuie recuperat statul, ca prestator de servicii cetatenilor sai, altfel vom plati mai mult decat face.