Parlamentul European a adoptat joi o rezolutie prin care condamna "viguros" pozitiile adoptate de mai multe state europene in privinta dreptului la libera circulatie, cerand statelor membre sa nu "exercite discriminari" fata de muncitorii migranti, scrie AFP.

Rezolutia adoptata la Strasbourg "contesta viguros pozitia adoptata de anumiti lideri europeni, care cer ca libera circulatie a cetatenilor sa fie modificata si restransa". De asemenea, Parlamentul European cere statelor membre sa nu "exercite discriminari" impotriva muncitorilor migranti, sub acoperirea "unor pretinse tentative de abuz ale sistemelor de securitate sociala".

Pozitia Parlamentului apare dupa polemicile suscitate, in special in Marea Britanie si Germania, asupra pretinsului aflux de romani si bulgari, dupa ridicarea restrictiilor de acces pe piata muncii, incepand cu 1 ianuarie 2014.

"Niciun stat membru care a denuntat aceasta presiune nu a fost in masura sa prezinte dovezile cerute de Comisie", subliniaza parlamentarii.

Miercuri, in dezbaterea consacrata acestei chestiuni din PE, Comisia europeana s-a aratat si ea foarte ferma: "Trebuie sa repetam iar si iar ca toti cetatenii UE au dreptul sa se deplaseze liber, fara exceptie", a subliniat comisarul insarcinat cu Justitia, Viviane Reding.

"In marea majoritate a statelor membre, migrantii sunt contributori neti la sistemele de protectie sociala din tarile gazda", a adaugat comisarul insarcinat cu Munca, Laszlo Andor.

Ridicarea restrictiilor de acces pe piata muncii a starnit polemici aprinse in Marea Britanie - unde presa, in special cea tabloida, prezicea un aflux masiv de romani si bulgari - si in Germania, unde ingrijorarea a venit in special din randurile conservatorilor condusi de Angela Merkel.

La Parlamentul European, reprezentantii principalelor partide - inclusiv conservatorii germani - s-au demarcat de aceste ingrijorari. "Este timpul sa inceteze aceasta dezbatere ridicola in Marea Britanie, ca si in alte state membre", a pledat, in numele grupului sau, democrat-liberalul roman Marian-Jean Marinescu.

"Este usor sa arati cu degetul spre Bruxelles", a acuzat si liderul socialistilor, austriacul Hannes Swoboda. Problema este reprezentata de "guvernele nationale care lasa oamenii sa fie exploatati cu salarii indecente", a adaugat Swoboda. "Au existat cazuri de abuz", a recunoscut acesta, "dar lupta impotriva lor revine statelor membre".

Fara surpriza, atacurile cele mai virulente impotriva muncitorilor romani si bulgari au provenit din randul eurofobilor. In loc sa lase sa intre in Marea Britanie oameni "competenti, muncitori si care respecta legea", UE "ne-a dat criminali, droguri, alcoolici, cersetori, vagabonzi si profitori", a acuzat britanicul Gerard Batten, de la partidul populist si anti-european UKIP.