Remus Pricopie: Anul acesta decidem daca in 2015 includem grupa mare in invatamantul obligatoriu

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 16 ianuarie 2014, 11:13 Actualitate | Esenţial


Remus Pricopie
Foto: Agerpres
Ministerul Educatiei analizeaza in prezent "posibilitatea de a modifica Legea educatiei pentru a introduce grupa mare in invatamantul obligatoriu", a anuntat ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie. "Grupa mare ramane la gradinita. Este vorba doar despre obligativitatea de a merge la gradinita. Trebuie asumat din 2014. Daca se ia aceasta decizie, mergem pe 12 ani de invatamant obligatoriu. Aceasta prevedere ar intra in vigoare din septembrie 2015", a declarat Pricopie pentru Mediafax.

Ministrul a precizat ca in prezent sunt cuprinsi in grupa mare de gradinita 98-99% dintre copiii cu varsta intre 5 si 6 ani. "Exact pentru acest 1-2% dintre copiii care nu merg la gradinita vrem sa introducem invatamantul obligatoriu de la cinci ani. Acest lucru va duce la cresterea duratei invatamantului obligatoriu la 12 ani", a declarat Pricopie. Potrivit acestuia, la nivel european sunt tari unde invatamantul obligatoriu incepe si de la trei ani. "Sigur, nu foarte multe, dar sunt", a adaugat Remus Pricopie pentru Mediafax.

"Aceasta masura nu a fost cuprinsa in ordonanta de urgenta din decembrie, pentru ca nu a fost discutata suficient. Ceea ce este foarte important este aceea ca pentru a introduce grupa mare in invatamantul obligatoriu nu este necesara o noua infrastructura, ci masura ar fi introdusa mult mai simplu. Grupa mare ramane la gradinita. Este vorba doar despre obligativitatea de a merge la gradinita. Trebuie asumat din 2014. Daca se ia aceasta decizie, mergem pe 12 ani de invatamant obligatoriu. Aceasta prevedere ar intra in vigoare din septembrie 2015", a explicat ministrul Educatiei Nationale.

In urma implementarii acestei decizii, invatamantul obligatoriu va incepe la cinci ani si se va incheia dupa finalizarea clasei a X-a. "Vom avea astfel, 12 ani obligatorii, ceea ce pentru Romania ar insemna un salt extraordinar. Discutiile privind cresterea numarului de ani de studii obligatorii au inceput inca din anii '80. Asa s-a ajuns la zece ani obligatorii, desi se dorea sa se ajunga la 12 ani. Ar fi fost foarte bine daca s-ar fi facut in anii '80 sau macar in prima parte a anilor '90. Nu s-a intamplat. Incercam acum, dupa 24-25 de ani, sa rezolvam acest obiectiv. Impactul asupra dezvoltarii copilului si calitatii educatiei va fi foarte mare, pentru ca un copil care este deja intr-un sistem formal de educatie de la cinci ani are rezultate mult mai bune decat unul care nu participa la sistemul de educatie formala", a sustinut ministrul.

Remus Pricopie a precizat ca intr-un orizont de patru-cinci ani dupa implementarea acestei decizii, probabil ca varsta de la care incepe invatamantul obligatoriu ar trebui din nou coborata, spre 4 ani. "Probabil, peste patru-cinci ani, ar trebui sa mergem mai departe si sa coboram varsta catre patru ani. Dar acum nu are rost sa detaliem acest subiect. Insist, insa, sa fac o precizare. Nu este vorba despre experimente, ci de reglaje pe care orice sistem viu, iar sistemul de invatamant este un sistem viu, trebuie sa le suporte, pentru ca altfel nu tine pasul cu tendintele de la nivel international", este de parere ministrul Educatiei.

Amintim ca la finalul lunii decembrie 2013 Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa creasca durata invatamantului obligatoriu de la 10 la 11 ani (asadar sunt obligatorii clasa pregatitoare, clasele I-VIII si IX-X) si sa elimine prevederea Legii Educatiei Nationale potrivit careia clasa a IX-a trebuia sa treaca in invatamantul gimnazial si liceul sa se reduca la o durata de 3 ani.

Ministrul Pricopie a lansat posibilitatea variantei grupa mare de la gradinita - obligatorie inca din luna mai 2013, cand a declarat: "Intr-un an, maxim doi - maxim doi, ar trebui sa ne ducem in Parlament si sa spunem: este obligatoriu sa fii la gradinita la 5 ani si sa participi la grupa mare, dupa care sa intri in clasa pregatitoare". Detalii aici

Daniel Funeriu
Foto: Agerpres
Ulterior, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a anuntat ca sustine aceasta propunere. "Este o masura corecta. Daca Ministerul o va pune in practica, cred ca este o masura care trebuie sustinuta pentru ca atunci cand aduci un copil mai devreme intr-un mediu educational, sansele sale educationale cresc foarte mult", a precizat Funeriu.

Acesta a declarat ca "studiile de specialitate arata o crestere cu aproximativ 20% pana la 30% a performantelor scolare ale unui copil care a fost la gradinita, fata de un copil care nu a fost la gradinita. Daca ne uitam la studiile de specialitate, ar trebui sa ne asteptam ca generatiile care au inceput clasa pregatitoare, generatiile de copii unde generalizam invatamantul prescolar sa aiba rezultate mult mai bune". Detalii aici

In ce priveste anularea prevederii din Legea Educatiei Nationale care statua trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, consilierul prezidential Daniel Funeriu declara anul trecut ca "in 1999, Polonia a trecut prima clasa de liceu la gimnaziu si a scurtat durata liceului de la 4 la 3 ani. Dupa aceasta reforma, intre 2000 si 2009 rezultatele la testele PISA arata ca Polonia a avut cea mai spectaculoasa crestere a scorului PISA din Europa" (detalii aici).

"Cazul Poloniei a fost luat in considerare la elaborarea Legii educatiei", a explicat Daniel Funeriu. Potrivit acestuia, reforma din Polonia din 1999 a trecut prima clasa de liceu la gimnaziu si a scurtat durata liceului de la 4 la 3 ani, a incurajat si a flexibilizat filiera invatamantului profesional si filiera tehnica /tehnologica (2, 3, 4 ani) in functie de calificare si specificul diplomei si a introdus testarile pentru preorientare la varsta de 13 ani (cu accentul pe "orientare"). "Rezulatatele au fost excelente (cea mai mare crestere din Europa), asa cum reiese din datele testelor PISA intre 2000 si 2009", scrie acesta.

Referitor la planurile de a modifica legea pentru a reintroduce clasa a IX-a la liceu, fostul ministru declara ca "se doreste o revenire la situatia anterioara, pentru ca, nu-i asa, trebuie sa pastram traditia.  O 'traditie' care duce la mediocritate este de fapt o frana".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2736 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  sa discutam solutiile, nu sa ne vaitam (Joi, 16 ianuarie 2014, 11:44)

  Dedalus [utilizator]

  Flexibilizati educatia pre-scolara.

  Introduceti scoli pedagogice post-liceale si post universitare pentru educatori respective profesori.

  Lasati exclusive privat educatia pana la varsta de 6 ani, pentru ca nu face parte din invatamnt de fapt.

  Re-introduceti admiterea la licee si la facutlati obligatoriu si cu o proba derulata de licee si facultati.

  Renuntati temporat la manualele alternative, ca majoritatea sdunt oricum un dezastru si reintroduceti temporar manualul unic. Oricum nimeni nu mai invatqa acum in lume doar dupa manual, manualul ar trebui sa fie doar o programa explicate, nimic mai mult.

  Extindeti scoala altfel la o sapatamana pe semstru si emiteti instructiuni pentru ea, astfel incat sa nu mai fie transforamta intr-un fel de distractie organizata.

  Samd.

  Sa discutam solutii, nu sa ne plangem unii altora....
 • +1 (1 vot)    
  problemele invatamantului sunt grave (Joi, 16 ianuarie 2014, 12:22)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  problemele invatamantului sunt grave
  Initiati o dezbatere in societate si apoi vedeti ce masuri trebuiesc luate
 • +3 (5 voturi)    
  Invataman alternativ (Joi, 16 ianuarie 2014, 12:26)

  Un cititor [utilizator]

  De unde si pina unde invatamintul este o chestiune obligatorie. Dreptul la invatamint nu inseamna si obligativitatea invatamintului de stat. Deci , de ca ia statul decizii pentru copilul meu? Eu il cresc , eu il educ. N-am nevoie de statul communist si ateu sa-mi spele copilul pe creier cu ideile lor.
  • -2 (4 voturi)    
   Hello! (Joi, 16 ianuarie 2014, 14:34)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Comunismul a cazut de mai bine de 20 de ani! Si tu poate ca iti educi copilul, dar altora nici nu le pasa si uite asa ajungem un popor de dobitoci!
 • +2 (4 voturi)    
  inregimentare (Joi, 16 ianuarie 2014, 12:29)

  mariluc [utilizator]

  Domnilor ministrii, nu credeti ca este suficient faptul ca ne inregimentam copiii de la varsta de 6 ani?

  Oricum, cel putin in Bucuresti, majoritatea parintilor nu au alta solutie decat gradinita.

  Dar, cum ramane cu afectiunea familiei, atat de necesara pentru un copil, cu libertatea de a se juca, de a se trezi la ora 9.00 si de a merge la toaleta fara program?

  Dimnilor ministrii, sunt sigura ca si gradinita are, in multe cazuri, multiple efecte benefice asupra copiilor, dar nu credeti ca, daca ii fortam, de la 4 ani sa traiasca si sa se miste intr-un cadru strict organizat, copiii nostrii vor deveni niste tineri inteligenti, dar lipsiti de afectiune, respect pentru familie, etc.?
  • +2 (2 voturi)    
   inregimentare (Joi, 16 ianuarie 2014, 15:07)

   Premonitorul [utilizator] i-a raspuns lui mariluc

   Aveti putina rabdare, dupa clasa (0), urmeaza clasa (-1) ...
   Dupa niste ani, parca 10 - copilul dvs. va fi setat sa se conformeze nevoilor societatii ...de acum 10-20 de ani.
   Deci, fiti recunoscatoare statului ca ati putut avea parte de el macar atat.
   Cand nu o sa va mai recunoasteti copilul - undeva pe la 18 ani, psihologul dvs. va da vina pe sistem/conflictul dintre generatii ( aparut cindva, din senin, cand erati la serviciu).
   Imi pare rau pentru tonul cinic pe care l-am folosit, dar politetia dvs. nu mi-a dat de ales.
 • +2 (2 voturi)    
  D-lor ministri ai Educatiei... (Joi, 16 ianuarie 2014, 14:37)

  mcris [utilizator]

  ...chiar nu va dati seama ca cu fiecare masura "noua" - clasa pregatitoare, grupa mare obligatorie, mutarea treptelor liceale - nu faceti decat sa va decrebilizati in ochii oamenilor? Tara asta a avut un sistem de invatamant care nu a fost schimbat mai bine de 20 de ani si romanii erau recunoscuti in strainatate pentru cultura si pregatirea lor. Acum aveti regulile UE, nu le mai schimbati mereu la un pahar de vin!
  • +3 (3 voturi)    
   psd-istii au nevoie de prosti (Joi, 16 ianuarie 2014, 15:52)

   timp tamp [utilizator] i-a raspuns lui mcris

   abramburica nu a lasat sa se înfăptuiască nicio reforma a învaţământului(2007, 2011),

   bolşevicii au nevoie de oameni proşti să le poată inocula uşor învăţăturile lui lenin, stalin şi mao...

   să nu poată afla cât fură cei cocoţat în vârful stivei sociale,
   să le accepte că albul e negru şi invers,

   că micşorarea veniturilor e creştere, că mărirea taxelor e scădere,

   că hoţul e curat(precum actualul guvern şi parlament)......

   că legea corectă e rea şi legea mafiotă e dreaptă

   că hoţul e cinstit şi cinstitul e hoţ, şi altele gogomăni...
 • +2 (2 voturi)    
  marele Pricopie (Joi, 16 ianuarie 2014, 15:37)

  Gobelin [utilizator]

  invatamant obligatoriu pana in clasa a 10-a, ca pe vremea PCR?
  pai taticu', pe vremea aceea, dupa clasa a 10-a faceai treapta a II-a sau primeai o diploma de absolvire 10 clase.
  acum, ce oferi absolventilor de clasa a IX-a care au terminat perioada de invatamant obligatoriu si hotarasc sa nu mai continue?
  o laie ca-i balaie?
  dupa autostrazi care incep si se termina in camp, avem si invatamant obligatoriu care nu duce nicaieri, nu are nici o finalitate.
  de fapt toata porcaria este ca sa camufleze obligatia de a face ori liceul pana la capat.
 • +2 (2 voturi)    
  pregateste o grupa mare, mare la rahova.... (Joi, 16 ianuarie 2014, 15:43)

  timp tamp [utilizator]

  domn ministru, în curând la Rahova şi la Jilava va fi nevoie să infiinţezi niste grupe IMENSE; IMENSE,,, pentru pisidei...
  poate transformaţi Palatul Victoria şi clădirea Parlamentului în puşcării, căci acolo sunt majoritatea hoţilor din Romania
 • +1 (1 vot)    
  educatia e praf (Joi, 16 ianuarie 2014, 16:45)

  gigi1 [utilizator]

  Cum poti sa faci obligatoriu atat de devreme unul din cele mai proaste si subfinantate sisteme de educatie din lume?

  Asta nu e lege e bataie de joc, acasa cred ca ar invata mai multe, cum e bunul simt, decat ce poate sa invete de la suplinitori sau dascali initiati in sistemul balcanic, sa nu mai pun la socoteala programa incarca care invata atat de putine lucruri si indoctrineaza atat de mult parca pregatind copii ca sa fie votanti pe mici nu oameni care sa fie capabili si utili societatii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by