Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a propus in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii de joi, organizarea unei dezbateri in urma careia sa fie elaborat un cod de conduita politica cu privire la justitie, util intr-un an electoral.

Robert Cazanciuc (foto arhiva)Foto: AGERPRES

"Va lansez acum invitatia de a organiza impreuna cu o organizatie neguveranmentala, cu actorii politici, o dezbatere ampla care sa se finalizeze cu un document - codul de conduita politica cu privire la justitie. Cred intr-un un asemenea document asumat de toata lumea, o sa fie destul de dificil mai ales intr-un an electoral sa nu avem asemenea momente in care sa simtim presiune, alta putere sa simta ca nu are un interlocutor, deci cred ca stabilirea unor repere dupa o dezbatere larga poate fi utila", a afirmat Cazanciu la inceputul sedintei CSM.

"Luarea de pozitie in mod constant poate conduce la o discplinare, dar astfel avem o sansa sa protejam sistemul", a adaugat ministrul.

UPDATE 12.55: Ministrul a mai declarat ca nu exista niciun conflict intre politic si justitie si ca este vorba doar de o intelege diferita uneori a unor lucruri.

"Nu, nici vorba sa fie un conflict intre politic si justitie. Exista evident o intelege diferita a unor lucruri uneori, de aceea as vrea ca de comun de acord sa putem stabili cateva repere atunci cand vorbim despre justitie", a afirmat Cazanciuc la plecarea de la CSM.

UPDATE 11.40 Ministrul Justitiei considera ca, in ceea ce priveste independenta sistemului judiciar, ar trebui sa fie judecate mai degraba faptele decat anumite declaratii facute intr-un anumit context.

"Cu privire la fondul discutiei, sigur, din punctul meu de vedere, anumite declaratii trebuiau cel putin nuantate. Dar, discutand de independenta sistemului, cred ca ar trebui sa judecam mai degraba faptele decat anumite declaratii facute intr-un anumit context. Si daca e sa judecam faptele, cel putin de cand sunt eu ministru al Justitiei, cred ca avem destule dovezi prin care Guvernul a sprijinit in mod constant (...) si a oferit cadrul normativ si sustinerea financiara pentru ca sistemul sa poata functiona si sa fie cu adevarat independent", a afirmat ministrul, joi, in plenul CSM, citat de Agerpres.

El a criticat faptul ca au aparut in spatiul public concluziile Inspectiei Judiciare inainte de sedinta CSM si a catalogat acest lucru ca o lipsa de respect.

"Sunt in continuare, mai ales in acest an, adeptul unei dezbateri cu magistratii, cu societatea civila, cu politicienii, despre necesitatea sau nu a unui cod de conduita politica cu privire la justitie. (...) Trebuie sa stabilim foarte clar jaloanele pe care sa ni le asumam toti, pe care sa le respectam toti" a mai spus el.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu a acuzat joi ca se inmultesc atacurile la adresa justitiei referindu-se la declaratiile premierului potrivit carora decizia de condamanre a lui Nastase la 4 ani de inchisoare este una politica.

"Nu-i este permis premierului Romaniei sa faca aprecieri privind actul de justitie. Sa lase judecatorii sa-si faca treaba. Declaratiile sale duc la decredibilizarea justitiei. Declaratiile premierului afecteaza independenta justitiei, inducand populatiei un sentiment de neincredere. Toti magistratii sunt nemultumiti de aceasta atitudine", a declarat Livia Stanciu, la intrarea in CSM unde se discuta joi raportul Inspectiei Judiciare sesizata in acest caz.

Raportul a fost transmis joi dimineata si urmeaza sa fie prezentat in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, iar membrii Plenului vor decide daca si-l vor insusi.