Consiliul Superior al Magistraturii dezbate, in sedinta plenului de joi, in vederea emiterii unui aviz, propunerea legislativa de modificare a Legii 47/1992 de functionare a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) care prevede reintroducerea dispozitiilor privind suspendarea judecarii cauzei, aflata pe rolul instantelor de drept comun, pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate. In punctul de vedere al Directiei Legislatie a CSM se apreciaza ca nu se justifica avizarea favorabila a propunerii legislative, scrie Agerpres.

In 18 noiembrie 2013, secretarul general al Parlamentului a inaintat CSM, spre avizare, propunerea legislativa a unor deputati UDMR pentru modificarea si completarea Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale. Propunerea legislativa se supune spre dezbatere si adoptare Camerei Deputatilor, ca prima camera sesizata, Senatul fiind cea decizionala. Una dintre modificari vizeaza suspendarea ope legis a judecarii cauzei pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate, insa Directia Legislatie considera ca aceasta nu este intemeiata, in primul rand din perspectiva istoricului dispozitiilor.

"Astfel, in forma initiala a legii, art. 23 alin. (6) teza I prevedea ca "in perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate, instanta poate dispune, prin incheiere motivata, suspendarea judecatii".

Prin Legea 138/1997 au fost modificate aceste dispozitii, prevalandu-se suspendarea de drept a cauzei pe perioada solutionarii exceptiei - art. 23 alin. (5). Ulterior, prin Legea 177/2010, s-a prevazut abrogarea alin. (5) al art. 29, referitor la suspendarea obligatorie a cauzei', mentioneaza Directia Consiliului. Prin aceeasi lege s-a introdus, corelativ, un nou caz de revizuire a hotararilor atat in materie civila, cat si in materie penala. In document, se reaminteste ca dispozitiile Legii 177/2010, prin care au fost eliminate prevederile referitoare la suspendarea de drept a judecarii cauzei, au fost supuse controlului CCR a priori, care prin decizia nr. 1106/2010 a respins obiectia de neconstitutionalitate formulata.

Atunci, Curtea a retinut, printre altele, ca optiunea legiuitorului in sensul abrogarii masurii suspendarii de drept se intemeiaza pe faptul ca invocarea exceptiilor de catre parti este folosita de multe ori ca modalitate de a intarzia judecarea cauzelor. Numarul extrem de ridicat al dosarelor aflate pe rolul CCR ca urmare a invocarii frecvente a exceptiilor determina ca solutionarea acestora sa dureze extrem de mult, in detrimentul celeritatii judecatii cauzelor.

"Reglementarea a incurajat abuzul de drept procesual si arbitrariul intr-o forma care nu poate fi sanctionata, atata vreme cat suspendarea procesului este privita ca o consecinta imediata si necesara a exercitarii liberului acces la justitie. Astfel, scopul primordial al controlului de constitutionalitate - interesul general al societatii de a asana legislatia in vigoare de prevederile afectate de vicii de neconstitutionalitate - a fost pervertit intr-un scop eminamente personal, al unor parti litigante care au folosit exceptia de neconstitutionalitate drept pretext pentru amanarea solutiei pronuntate de instanta in fata careia a fost dedus litigiul", arata Directia Legislatie a CSM.