Patriarhul Daniel a declarat, miercuri, in cuvantarea sustinuta la Academia Romana cu ocazia Zilei Culturii Nationale, ca Mihai Eminescu, impreuna cu Ioan Slavici, a fost printre primii intelectuali romani care au lansat si sustinut ideea construirii unei catedrale nationale, informeaza Mediafax.

Patriarhul Daniel a declarat, citand din cartea lui Nicolae St. Noica - "Catedrala Mantuirii Neamului - istoria unui ideal", aparuta in 2011 la Editura Basilica a Patriarhiei Romane, ca "Mihai Eminescu impreuna cu Ioan Slavici a fost printre primii intelectuali romani care au lansat si sustinut ideea construirii unei catedrale nationale, ca semn de multumire adusa lui Dumnezeu dupa Razboiul de Independenta din anii 1877 - 1878, un edificiu bisericesc cu valoare de simbol national".

"Atasamentul, respectul si admiratia lui Eminescu pentru Biserica neamului, pe care a vazut-o mereu prezenta in dezvoltarea culturii si identitatii nationale a poporului roman, le-a dobandit din familia sa, de la surorile mamei sale care erau calugarite (...). Asa s-a familiarizat el de foarte timpuriu cu slujbele si cantarile bisericesti, reflectandu-le mai tarziu in unele din creatiile sale, in care foloseste metafore inspirate din universul liturgic ortodox, ca, de pilda, in poezia Rugaciune", a aratat Patriarhul Daniel.

Acesta a mai amintit ca Eminescu a numit Biserica Ortodoxa "maica spirituala a neamului romanesc, care a nascut unitatea limbei si unitatea etnica a poporului" si "pastratoarea elementului latin (...) care a stabilit si a unificat limba noastra intr-un mod atat de admirabil, incat suntem singurul popor fara dialecte propriu-zise", citand din articole ale poetului.

Patriarhul a mai mentionat ca Mihai Eminescu a aparat adesea Biserica, spunand: "Cine combate Biserica si ritualele ei poate fi cosmopolit, socialist, nihilist, republican universal si orice i-o veni in minte, dar numai roman nu este!".

Constructia Catedralei Mantuirii Neamului a inceput in decembrie 2010. Viitoarea catedrala, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri latime si 120 metri inaltime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credinciosi. Costul lucrarilor pentru constructia la rosu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

La inceputul anului 2011, Sfantul Sinod a aprobat o procedura de colecta nationala pentru construirea Catedralei. In februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primaria Capitalei si primarii de sector au donat la randul lor pentru constructie.

Mai multe voci din randul societatii civile au criticat alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.

La sfarsitul anului trecut, presa a relatat ca Patriarhia a trimis consiliilor judetene o scrisoare prin care solicita cate 300.000 de euro "pentru plata materialelor si manoperei necesare lucrarilor la structura in aceasta faza esentiala pentru bunul mers al intregii lucrari".