Politia Judeteana Gorj s-a autosesizat miercuri si a deschis o ancheta pentru fals si uz de fals in cazul analizelor pentru depistarea HIV/SIDA falsificate la Spitalul Judetean de Urgenta Targu Jiu. Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Gorj, Romina Dochian, a declarat, miercuri, pentru Mediafax ca oamenii legii au deschis un dosar penal in care se fac verificari pentru fals si uz de fals.

"Politistii s-au sesizat cu privire la faptul ca, in cursul anului 2013, in laboratorul de analize medicale al unei unitati medicale din Targu Jiu ar fi fost intocmite mai multe fise medicale fara parcurgerea procedurilor medicale de testare. Cercetarile continua, in cauza fiind constituit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals si uz de fals", a declarat Romina Dochian.

Un ofiter de la Politia Judeteana Gorj a mers, miercuri seara, la sediul Spitalului Judetean de Urgenta Targu Jiu si a solicitat o copie a raportului intocmit de o comisie formata din reprezentanti ai unitatii sanitare, in care sunt mentionate informatii despre analizele falsificate.

Tot miercuri seara, reprezentanti ai spitalului si ai Directiei de Sanatate Publica Gorj au mers la laboratorul de analize medicale a unitatii sanitare si au sigilat mai multe documente care, joi, vor fi puse la dispozitia unei echipe de control trimisa la Targu Jiu de Ministerul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a anuntat, miercuri, ca Inspectia Sanitara de Stat si Corpul de Control vor face, joi, o ancheta la Spitalul Judetean de Urgenta Targu Jiu pentru a verifica daca in laboratorul unitatii sanitare au fost falsificate sute de analize pentru depistarea HIV/SIDA.

In cazul in care se va dovedi ca s-au eliberat buletine de analize falsificate, toate cele 550 de persoane care au primit buletine de analize falsificate vor fi chemate pentru a reface analizele, a precizat MS.

Managerul Spitalului Judetean din Targu Jiu, Nicoleta Manu, a anuntat, miercuri, ca, in urma unui control facut la laboratorul unitatii sanitare, au fost descoperite nereguli privind modul in care au fost eliberate rezultate la analize pentru depistarea HIV/SIDA sau pentru alte boli. Analizele respective au fost solicitate in special de cursanti ai unor scoli de soferi din oras, dar si de persoane care voiau sa se angajeze sau de tineri care urmau sa se casatoreasca si aveau nevoie de o parafa medicala pe adeverintele medicale necesare la dosar.

"Sunt analize facute doar pe hartie. Nu este bine ce s-a intamplat. Noi nu suntem de acord si cred ca nimeni nu este de acord cu ce s-a intamplat. Trebuiau recoltate probe de sange pentru a se face analize corecte. Sunt analize din categoria permiselor de conducere si e vorba de fise de ordinul sutelor", a precizat Nicoleta Manu.

Ea a mai afirmat ca a dispus controlul la laboratorul de analize al spitalului, intrucat a preluat conducerea unitatii sanitare la sfarsitul anului si dorea sa afle care este situatia la laboratorul respectiv, dupa ce mai multi medici au fost implicati si chiar arestati preventiv intr-o ancheta mai ampla, care a vizat modul de obtinere a avizelor medicale de catre cursantii unor scoli de soferi din oras.

"E vorba de acea ancheta ampla si am vrut sa vad si care este implicarea laboratorului in ceea ce s-a intamplat acolo pentru ca, pana la urma, e vorba ca s-a folosit parafa spitalului. Urmeaza sa continuam verificarea administrativa interna", a declarat Nicoleta Manu.

Managerul Spitalului Judetean din Targu Jiu a mai declarat ca analizele respective au fost semnate de un singur medic, respectiv seful laboratorului de analize, Adrian Udristoiu.

Managerul spitalului a precizat ca Adrian Udristoiu este in concediu medical de saptamana trecuta, urmand ca, dupa terminarea acestuia, sa-i fie desfacut contractul de munca.

Scandalul analizelor false a izbucnit la o zi dupa ce Nicoleta Manu a fost audiata la sediul Politiei Judetene Gorj intr-un dosar ce vizeaza o plangere penala depusa la Politie impotriva sa de medicul Adrian Udristoiu, seful laboratorului de analize medicale. Acesta a reclamat-o pe Manu pentru amenintare, dupa ce managerul spitalului i-ar fi spus ca trebuie sa paraseasca laboratorul intrucat acesta ar urma sa fie inchis si, ulterior, privatizat.