Procurorul general Tiberiu Nitu a declarat pentru Digi 24 ca nu se simte afectat sau amenintat de declaratiile premierului Victor Ponta cu privire la condamnarea lui Adrian Nastase. Procurorul-sef al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se pronunta astfel asupra comentariilor premierului Victor Ponta, inainte ca Inspectia Judiciara sa faca verificarile solicitate de Consiliul Superior al Magistraturii. Totodata, Nitu a calificat declaratiile premierului ca facand parte dintr-un discurs politic.

Tiberiu NituFoto: AGERPRES

"Nici in ceea ce ma priveste, nici in ceea ce ii priveste pe alti colegi, eu unul nu ma simt afectat, nu ma simt amenintat in vreun fel, eu imi cunosc capacitatile, cunosc dispozitiile legale care ma protejeaza ca magistrat. Sunt politicieni si fiecare politician are, zic eu, strategia lui", a declarat Tiberiu Nitu.

Digi 24 precizeaza ca Tiberiu Nitu, membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, a lipsit de la sedinta procurorilor din Consiliu atunci cand toti membrii au votat sa fie sesizati inspectorii judiciari in legatura cu declaratiile cu Victor Ponta. Atunci, magistratii din CSM au avut o parere diferita de cea a procurorul general al Romaniei.

Sectia de procurori si sectia de judecatori din CSM au adoptat pe data de 7 ianuarie decizii privind sesizarea Inspectiei Judiciare in urmadeclaratiilor premierului Victor Ponta cu o zi inainte la Romania TV, numai ca fiecare sectie a avut in vedere altceva.

Sectia de procurori considera ca afirmatiile premierului "au caracter denigrator la adresa procurorilor DNA", ca au urmarit "decredibilizarea profesionala si institutionala" a acestora si solicita Inspectiei sa verifice daca sa adus atingere independentei justitiei si a procurorilor DNA. Pe de alta parte, sectia de judecatori vrea ca Inspectia Judiciara sa verifice acuzatiile pe fond ale lui Victor Ponta, si anume daca Inalta Curte l-a condamnat politic pe Adrian Nastase si daca DNA intarzie anchetarea sesizarilor facute de Guvern asa cum sustine premierul.

In cele din urma, CSM, care tocmai si-a ales o noua conducere, si-a asumat ambele decizii ale celor doua sectii, anuntand intr-un comunicat ca verifica daca afirmatiile premierului afecteaza independenta sistemuluil judiciar dar si celeritatea solutionarii unor sesizari penale.

Judecatorul Horatiu Dumbrava, membru CSM, a confirmat joi, la Realitatea TV, ca Inspectia Judiciara a fost sesizata pentru a verifica mai ales continutul acuzatiilor facute de premierul Victor Ponta, nu faptul in sine ca a atacat justitia. "Sesizarea noastră a fost legată de declaraţiile politice din ultima vreme, mai ales cea a premierului Victor Ponta. Acea declaraţie la care ne-am referit noi în principal are două aspecte. Acea afirmaţie cu privire la o posibilă condamnare politică unde eu nu văd nicio conexiune, dar aşteptăm să vedem ce va spune Inspecţia Judiciaă. A doua chestiune ridicată de premier e faptul că doar o parte a spectrului politic a trecut prin filtrul justiţiei", a declarat Horaţiu Dumbravă, citat de Realitatea TV.

Contactata de HotNews.ro, fostul presedinte al CSM, procurorul Oana Schmit Haineala, a declarat ca sectia de procurori cere Inspectiei sa verifice daca afirmatiile premierului afecteaza independenta sistemului judiciar si atat. In plus, Haineala sustine ca sectia de judecatori nu poate dispune controale asupra activitatii procurorilor, doar sectia pentru procurori si plenul consiliului. (Vezi aici integral hotararea sectiei de procurori)