Admitere facultate 2014 Admiterea se realizeaza la ASE pe baza mediei de la Bacalaureat. Calendarul inscrierilor si taxele de scolarizare

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 15 ianuarie 2014, 16:19 Actualitate | Esenţial


Inscrieri la ASE
Foto: Agerpres
Admiterea la facultate la Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE) se face in 2014 prin concurs, pe baza mediei de la bacalaureat, pentru facultatile cu predare in limba romana, informeaza Academia. Pentru admitere la facultatile cu predare in limbi straine, candidatii vor sustine o proba de competenta lingvistica eliminatorie. Inscrierile incep pe 15 iulie, iar taxa de inscriere este de 100 lei si cuprinde primele doua optiuni. Amintim ca Ministerul Educatiei a decis la finalul anului trecut ca notele din liceu nu vor putea fi folosite la admiterea in universitate, dupa ce in aprilie 2013 a luat o hotarare contrara.

Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE) a publicat pe site-ul institutiei conditiile si calendarul admiterii 2014 la studii de licenta, masterat si doctorat. La studiile de licenta, admiterea se face in 2014 la facultatile ASE prin concurs, pe baza mediei de la bacalaureat, pentru facultatile cu predare in limba romana, informeaza Academia.

Pentru admitere la facultatile cu predare in limbi straine, candidatii sustin o proba de competenta lingvistica eliminatorie, notata cu calificativul admis/respins. Pentru calificativul Admis este necesara acumularea a minimum 50 de puncte din 100 posibile. Candidatii admisi la proba de competenta lingvistica sunt ierarhizati conform mediei de la bacalaureat.

Proba de competenta lingvistica nu se echivaleaza cu examene precum Cambridge, Toefl, DAAD, fiind introdusa prin Ordin de Ministru, asadar este obligatorie, se arata pe site-ul Academiei. Candidatii care nu promoveaza examenul de competenta lingvistica nu mai pot candida pentru facultatile cu predare in limbi straine, insa sunt in continuare in concurs pentru celelalte facultati cu predare in limba romana, daca au optat si pentru alte facultati la depunerea dosarului, notate in fisa de inscriere.

Detalii despre admiterea la studii de licenta - ASE

Taxele de inscriere

La invatamantul de licenta cu frecventa - taxa de inscriere este de 100 lei. In aceasta taxa sunt incluse primele doua optiuni. Candidatii care vor sa isi exprime mai mult de doua optiuni vor plati, in plus, cate 25 lei pentru fiecare optiune exprimata. Optiunea este facultatea si forma de finantare (aceeasi facultate la buget + taxa reprezinta doua optiuni). Candidatii au toate optiunile exprimate notate pe fisa de inscriere si pe baza acestora intra in concurs. Dupa inchierea perioadei de inscriere, optiunile si ordinea lor nu mai pot fi modificate.

La invatamantul la distanta - taxa de inscriere este unica, de 100 lei, indiferent de numarul optiunilor solicitate de catre candidat. La invatamantul la distanta sunt numai locuri cu taxa.

Sunt scutiti de plata taxei de inscriere, o singura data, numai pentru primele doua optiuni si pentru o singura forma de invatamant, urmatorii candidati:
 • orfanii de ambii parinti;
 • tinerii proveniti din casele de copii sau din plasament familial;
 • copiii personalului didactic aflat in activitate;
 • angajatii pe perioada nedeterminata in ASE sau copiii acestora; copiii pensionarilor fosti angajati la ASE.
Pentru a beneficia de scutirea de taxa, candidatii trebuie sa prezinte documente doveditoare ca apartin uneia dintre categoriile de mai sus.

Taxele de scolarizare

Taxa de scolarizare este de 3.500 de lei pentru forma de invatamant cu frecventa si de 3.200 de lei pentru forma de invatamant la distanta.

Taxa de scolarizare pentru anul universitar 2013-2014 este de 3.500 lei/an pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene. Pentru cetatenii straini, altii decat cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene, sau cetatenii romani cu rezidenta permanenta in strainatate, taxa de studii este de 250 euro/luna, respectiv 2250 euro/an, informeaza ASE.

Candidatii declarati admisi pe locurile finantate de la bugetul de stat (la buget) nu achita taxa de scolarizare, ci doar taxa de inscriere de la depunerea dosarului.

Candidatii care sunt declarati admisi pe locurile cu taxa pot trece pe locurile finantate de la bugetul de stat dupa primul semestru al anului universitar, pe baza rezultatelor obtinute in prima sesiune

Calendar admitere ASE 2014 - invatamant cu frecventa

15-18 iulie (orele 9.00-17.00): Inscrieri
19 iulie: Afisarea repartizarii pe sali a candidatilor inscrisi la programele cu predare in limbi straine, pentru sustinerea testului de competenta lingvistica
21 iulie: Sustinerea testului de competenta lingvistica, pentru candidatii inscrisi la programele cu predare in limbi straine
 • ora 8.00-9.00: intrarea candidatilor in sali
 • ora 9.30-11.30: sustinerea testului de competenta lingvistica
22 iulie: Afisarea rezultatelor la proba de competenta lingvistica
23 iulie: Afisarea listelor cu candidatii repartizati pe locurile finantate de la buget, la taxa si a celor aflati in asteptare
24-25 iulie / 28 iulie: Depunerea diplomelor de bacalaureat in original si/sau plata a jumatate din taxa anuala de scolarizare
29 iulie: Afisarea finala a listelor cu candidatii admisi pe locurile finantate de la buget si taxa si a celor respinsi
29-30 iulie: Restituirea dosarelor, la cerere
15-30 septembrie: Semnarea contractelor de studii
Prima saptamana a anului universitar 2014-2015: Inmatricularea in anul I

Detalii aici

Calendar admitere ASE 2014 - frecventa redusa si la distanta

ETAPA iulie-august 2014
16-18 iulie / 21-25 iulie (orele 9.00-17.00): Inscrieri
28 iulie: Afisarea listelor candidatilor inscrisi, ordonati alfabetic
29-30 iulie: Plata a jumatate din taxa anuala de scolarizare si restituirea dosarelor, la cerere
Inscrieri si plata concomitenta a jumatate din taxa anuala de scolarizare
31 iulie: Afisarea listelor cu candidatii admisi in etapa I
1 august: Restituirea dosarelor, la cerere
15-30 septembrie 2014: Semnarea contractelor de scolarizare si de studii

ETAPA septembrie 2013
23-26 septembrie: Inscrieri etapa a II-a si plata concomitenta a jumatate din taxa anuala de scolarizare, intre orele 9.00-14.00
27 septembrie: Afisarea rezultatelor finale: lista candidatilor admisi, pe facultati, si lista candidatilor care nu au fost admisi
27-28 septembrie: Clarificarea situatiei candidatilor care nu au fost admisi sau care contesta rezultatele concursului de admitere; restituirea dosarelor, la cerere 
15-30 septembrie 2014: Semnarea contractelor de scolarizare si de studii

Detalii aici

Notele din liceu nu vor putea fi folosite in 2014 la admiterea in universitate

Amintim ca ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, a anuntat la finalul lunii decembrie ca notele din liceu nu vor putea fi folosite la admiterea in universitate in anul universitar 2014-2015. Ministerul Educatiei a scos aceasta prevedere din Ordinul care stabileste modalitatile de desfasurare a admiterii, desi tot el a fost cel care a reintrodus prevederea in aprilie 2013.

Ordinul privind cadrul general de organizare si desfasurare a admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2014-2015, ordin cu numarul 5.734, a fost publicat in Monitorul Oficial in urma cu o zi, pe 14 ianuarie 2014, si este aproape identic cu ordinul de anul trecut. Cea mai importanta modificare o reprezinta eliminarea prevederii potrivit careia notele din timpul liceului pot fi luate in considerare de facultati in calculul mediei generale de admitere.

"Ca sa nu mai existe niciun fel de discutii, au fost eliminate din calculul mediei generale de admitere la facultate notele din timpul anilor de studii", a explicat in decembrie ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu.

O alta modificare legislativa ce vizeaza institutiile de invatamant superior este introducerea obligativitatii ca universitatile sa vireze Ministerului Educatiei 5% din taxele incasate de la studentii straini. Obligatia a fost introdusa tot la finalul anului trecut, printr-o ordonanta de urgenta adoptata de Guvern pe 23 decembrie si publicata pe 30 decembrie in Monitorul Oficial.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

47178 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  o prostie (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 16:28)

  zaboo [utilizator]

  sinistra!!!
 • +3 (3 voturi)    
  ... (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 16:34)

  tirolez [utilizator]

  Ce-a decazut ase-ul, imi amintesc cand in anii 90 era concurenta mare si subiecte grele la matematica, categoric peste nivelul bac-ului. Iar la cibernetica erau 3 probe, pentru ca se dadea examen separat algebra de analiza.
  Aveau ocazia sa reintroduca examenul de admitere anul asta, dar din pacate.... :((. Toate astea se vor intoarce impotriva lor, chiar daca nu maine.
 • +3 (3 voturi)    
  Asha tata (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 16:49)

  bogdan1477 [utilizator]

  Fugiti de examen ca dracu de tamaie... Nu cumva sa transpire loazele ...
 • +3 (3 voturi)    
  :( (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 17:10)

  Marian G. [utilizator]

  Nu cumva sa scada numarul de studenti, respectiv incasarile ASE-ului. Mai bine anuntau ca nota la BAC nu mai este luata in calcul, ci doar examenul.
 • +2 (2 voturi)    
  Tara te vrea prost (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 19:37)

  Savitar [utilizator]

  Uite asa toate loazele de pe la tara si cele care si-au platit bac-ul o sa termine ase-ul in vreme ce aia buni cu adevarat or sa imigreze.
  Uslamul isi vede tacut de treaba.
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Joi, 16 ianuarie 2014, 11:22)

  banel [utilizator]

  Mai bine mergeau pe principiul "primul sosit, primul servit"...sau ma rog, admis. Oricum diferenta mare fata de situatia actuala nu e.

  Imi aduc aminte cat de dificile erau subiectele la mate pe vremea cand se dadea examen. Acum, daca dai bacul intr-un liceu in care notele se dau pe ochi frumosi, ai garantat locul printre primii admisi la ASE.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by