VIDEO Curtea Constitutionala dezbate sesizarile cu privire la modificarile aduse Codului penal. / Augustin Zegrean: Exista o lege a functionarilor publici, Codul Penal are o alta viziune. O sa deslusim asta

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 15 ianuarie 2014, 9:58 Actualitate | Esenţial


Curtea Constitutionala dezbate, miercuri, cele trei sesizari formulate de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de Partidul Democrat Liberal cu privire la modificarile aduse de Parlament Codului Penal in luna decembrie, anunta Agerpres. Camera Deputatilor a aprobat pe 10 decembrie anul trecut, cu 266 de voturi "pentru", 32 de voturi "impotriva" si 6 abtineri, un proiect de modificare a Codului penal, respins de Senat in octombrie 2012. Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat miercuri, inainte de sedinta in care se dezbat sesizarile privind modificarile Codului Penal, ca este "o tema grea", deoarece sesizarea ICCJ este facuta de 96 de judecatori, iar membrii CCR vor trebui sa fie cel putin pe masura asteptarilor acestora.

PDL a formulat doua sesizari la CCR privind articolele din Codul penal referitoare la conflictul de interese, definitia functionarului public si prejudiciul cauzat prin comiterea de infractiuni.

"Prima sesizare se refera la perfidul articol 253/1 din Codul penal prin care parlamentarii PSD si PNL s-au sustras conflictului de interese. A doua sesizare face referire la modificarile operate articolului 147 din Codul penal prin care parlamentarii USL s-au scos din sfera de definitie a functionarilor publici", a anuntat pe 12 decembrie 2013 presedintele PDL, Vasile Blaga.

Tot la aceasi data, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la modificarile aduse Codului penal, apreciind ca se incalca mai multe dispozitii ale Legii Fundamentale, respectiv "egalitatea in drepturi", "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari".

Inalta Curte atrage atentia ca Romania a semnat Conventia penala privind coruptia, adoptata la Strasbourg la 27 ianuarie 1999, si Conventia Natiunilor Unite impotriva coruptiei, adoptata la New York la 31 octombrie 2003, prin care statul roman si-a asumat obligatia de a incrimina coruptia activa si coruptia pasiva a membrilor adunarilor publice nationale.Conducerea ICCJ a convocat Sectiile unite ale acestei instante, din totalul de 111 judecatori in functie fiind prezenti 92.

"In urma discutiilor ce au avut loc, deliberand, Sectiile unite au hotarat sa fie sesizata Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea dispozitiilor art. I pct. 5 si art. II. pct. 3 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative (PL-x nr. 680/2011), precum si a dispozitiilor articolului unic din Legea pentru modificarea art. 253 (1) din Codul penal (PL-x nr. 467/2012), in raport cu prevederile art. 16 alin. (1) din Constitutia Romaniei, precum si cu prevederile art. 11 alin. (1) si (2) din legea fundamentala", se arata intr-un comunicat postat la acea data pe site-ul ICCJ.

Astfel, dispozitiile criticate excepteaza de la dispozitiile art. 147 din Codul penal, care definesc notiunile de "functionar public" si "functionar", precum si de la dispozitiile art. 175 din noul Cod penal, care definesc notiunea de "functionar public", o serie de categorii de persoane - "Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat".

Instanta suprema arata ca celelalte dispozitiile restrang sfera de aplicare a normei de incriminare a conflictului de interese la persoanele care savarsesc fapta in exercitarea atributiilor de serviciu, excluzand incidenta normei de incriminare in cazul tuturor persoanelor care exercita functii alese sau numite, functii care nu implica incheierea unui contract de munca cu una dintre institutiile prevazute in art. 145 din Codul penal si nu presupun exercitarea atributiilor de serviciu pe baza unei fise a postului.

Potrivit ICCJ, Curtea Constitutionala a constatat in jurisprudenta sa, prin considerente cu valoare general obligatorie, ca "violarea principiului egalitatii si nediscriminarii exista atunci cand se aplica tratament diferentiat unor cazuri egale, fara sa existe o motivare obiectiva si rezonabila sau daca exista o disproportie intre scopul urmarit prin tratamentul inegal si mijloacele folosite".

"Judecatorii considera ca diferenta de tratament juridic instituita prin modificarile aduse Codului penal nu are o justificare obiectiva si rezonabila, in conditiile in care conduce la excluderea incidentei unor norme de incriminare in cazul unor categorii de persoane aflate in aceeasi situatie cu persoanele carora normele de incriminare le sunt aplicabile", puncteaza ICCJ.

Instanta suprema atrage atentia ca, avand in vedere sfera atributiilor ce intra in competenta functiilor alese sau numite, care nu implica incheierea unui contract de munca cu una dintre institutiile prevazute in art. 145 din Codul penal si nu presupun exercitarea atributiilor de serviciu pe baza unei fise a postului, dar care, prin excelenta, au conotatii de putere publica, este justificata vocatia acestora la calitatea de subiect activ pentru infractiunea de conflict de interese.

"Din continutul dispozitiilor art. I pct. 5 si ale art. II pct. 3 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative (PL-x nr. 680/2011), precum si ale articolului unic din Legea pentru modificarea art. 253 (1) din Codul penal (PL-x nr. 467/2012) s-ar putea desprinde concluzia ca toate categoriile de persoane exceptate de la art. 147 din Codul penal si art. 175 din noul Cod penal sau eliminate din sfera subiectului activ al infractiunii de conflict de interese prevazuta in art. 253(1) din Codul penal sunt deasupra legii, neputand fi cercetate si pedepsite pentru savarsirea unor infractiuni de serviciu sau de coruptie, fapt care ar fi incompatibil cu functionarea statului de drept", se mai arata in comunicatul ICCJ.

 • Augustin Zegrean: O tema grea

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat miercuri, inaintea sedintei in care se dezbat sesizarile privind modificarile Codului Penal, ca situatia functionarilor publici este reglementata intr-o lege, dar Codul Penal are o alta viziune asupra acestei categorii, precizand ca: "Aici este, până la urmă, un joc de cuvinte. Ei spun că nu sunt funcţionari publici, nu aceasta este tema aici în discuţia asta. Problema este că situaţia funcţionarilor publici este reglementată într-o lege a funcţionarilor publici - vorbim de 188 -, dar aici este vorba de funcţionari publici în general. Codul Penal are o altă viziune asupra funcţionarilor publici. O să desluşim asta", potrivit Mediafax.


Este "o tema grea", deoarece sesizarea ICCJ este facuta de 96 de judecatori, iar membrii CCR vor trebui sa fie cel putin pe masura asteptarilor acestora, a adaugat Augustin Zegrean.

"Este o tema grea, pentru ca de data asta sesizarea este facuta de 96 de judecatori de la ICCJ si sigur ca trebuie sa fim cel putin pe masura asteptarilor lor si sigur ca este o tema care a fost mult discutata. Lumea asteapta, va trebui sa fim destepti", a afirmat Augustin Zegrean, citat de Agerpres.

Referitor la faptul ca parlamentarii ar fi o categorie speciala, deosebiti de alti functionari, seful CCR a sustinut ca este vorba de un "joc de cuvinte".

"Aici este, pana la urma, un joc de cuvinte, ei spun ca nu sunt functionari publici. Nu asta este tema aici in discutie, problema este ca situatia functionarilor publici este reglementata intr-o lege a functionarilor publici (...), dar aici este vorba despre functionarii publici in general. Codul Penal are o alta viziune asupra functionarilor publici. O s-o deslusim", a spus presedintele Curtii.

Intrebat daca aceia care dau banii inapoi dupa ce i-au furat prin abuz in serviciu ar trebui scutiti partial de pedeapsa, Zegrean a raspuns: "Dupa ei, da".3481 vizualizari

 • -13 (17 voturi)    
  ... (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 10:36)

  vitan.sandu [utilizator]

  Cum naiba sa fii tu, Zegrean la nivelul asteptarilor unor magistrati de la Inalta Curte, cand nu ai fost o zi, macar, judecator? Ai fost numai jurist si avocat, daca excludem functiile politice ocupate. Pai acolo unde esti ar trebui sa ai in spate tratate de drept constitutional, ani de experienta ca judecator. Cu ce drept (moral) iti permiti sa te situezi acolo unde esti cu sprijin exclusiv politic?
  • +7 (7 voturi)    
   hai sa cautam probleme (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 11:20)

   mircearh [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Acu' e acolo. Ce vrei sa faca ? Ce, ailalti sunt toti judecatori si a ramas saracu' Zegrean pe dinafara ?
  • 0 (0 voturi)    
   pai... (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 12:59)

   gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   primo: cum sa-ti explic...dupa tine rezulta ca un medic...cardiolog sa zicem, n-ar fi suficient de bine pregatit sa-ti trateze o raceala? magistratii de la CC ce studii au, de zootehnie? Iar cu tratatele de drept, la cine faci aluzie,la Ponta?

   secundo: ce vor alesii este contrar prevederii constitutiei Art 16, alin. 1 si 2. Faptul ca nu au o fisa SCRISA a postului nu inseamna ca nu o au...Vezi Art 54 alin. 2

   terzo: statutul de demnitar le-a fost dat, de alegatori, in schimbul punerii in serviciul acestora...
   deci fiind in serviciul poprului,intr-un termen mai larg de exprimare, nu inseamna ca esti functionar public, de rang inalt,intr-adevar, dar public?

   quarto: ceilalti componenti ai CC sunt acolo altfel decat exclusiv cu sprijin politic?
  • +1 (1 vot)    
   se referea la toti (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 13:09)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   adica la tot completul, nu la el personal.
   si nu Zegrean e problema acolo, are cativa ani buni deja de experienta in CCR.
   problema e coada de Grebla, care are experienta doar in latrat prin studiourile Latrinelor si ramas, dupa plecarea lui Nicolicea, un fel de Ghise al PSD-ului.
   vezi aberatiile pe care le-a debitat in Comisia Juridica, si o sa te lamuresti.
   ba mai mult, e chiar unul din cei care au avizat proiectul de lege, inainte sa fie mutat la CCR.
   am o presimtire ca va fi singurul care va fi Gica contra.
   • +1 (1 vot)    
    au dat deja verdictul, in unanimitate (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 13:36)

    Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui Gobelin

    pana si Grebla, care le-a avizat in comisia juridica, a votat ca sunt neconstitutionale modificarile.
    curat neconstitutional.
    Caragiale, nu altceva, coane Fanica.
 • -18 (18 voturi)    
  dupa modelul ungar (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 10:47)

  radiola [utilizator]

  Tara membra UE,CC trebuie desfiintat.
  Dupa cum vedem ungaria nu a cazut pe fundul prapastiei din cauza asta.
  • +13 (15 voturi)    
   De ce? (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 10:51)

   Jos_Dictatura_Dragnea [utilizator] i-a raspuns lui radiola

   Pentru ca CC il impiedica pe Ponta sa devina Ceausescu 2.0? A naibii democratie...
  • +9 (11 voturi)    
   Muta-te tu la Budapesta (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 10:56)

   sebagain [utilizator] i-a raspuns lui radiola

   Sa le fie de bine. Vezi daca poti scrie pe forumuri in Maghiara.
   • +10 (10 voturi)    
    Nu, personajul scrie in rusa (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 11:07)

    Maniu [utilizator] i-a raspuns lui sebagain

    ca se vede ca romana n-o stie!
  • +13 (13 voturi)    
   Ce ar fi sa urmam modelul Polonez (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 11:06)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui radiola

   Sa-i bagam la puscarie pe toti coruptii?
  • +10 (10 voturi)    
   Vorbesti romana cu accent rusesc Radio la (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 11:06)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui radiola

   vocea rusiei, ca interesele lor le exprimi, ale gangsterilor de dincolo de Nistru.
  • +8 (8 voturi)    
   siigur (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 11:24)

   mircearh [utilizator] i-a raspuns lui radiola

   Sa stii ca nu e nici un mister pentru oamenii de bun credinta, faptul USL are intentia de a sugruma principalii actori din echilibrul puterii care ar putea contesta legislativul si executivul :
   - CCR
   - Avocatul Poporului
   - Presedinte.

   O sa aiba grija noua Constitutie de toti astia, sa devina doar niste marionete .

   Ii inteleg pe borfasi de ce ar vrea asta, dar sa mai aiba si sprijin popular...deja mi se pare prea multa tradare, tocmai din partea cetatenilor tarii.
   • +2 (2 voturi)    
    si inca o chestie (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 12:26)

    mircearh [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

    Aflu de la stiri ca in momentul asta , Avocat al Poporului interimar e o individa oarecare cu ZERO pregatire juridica, ea fiind economista :)) dar acumuleaza experienta ca judecator si incaseaza probabil salariul respectiv.
   • 0 (0 voturi)    
    pai... (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 13:13)

    gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

    un politician a afirmat, si-i dau dreptate, ca daca trece noua Constitutie, alesul de la Cotorceni " va ascuti creioane"..stau si ma intreb, oare ce-o face acum Avocatul Poporului?
 • +8 (8 voturi)    
  Pontakrimi-i amprentabil, ca non-grata C.E. (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 11:05)

  Plagarus [utilizator]

  Maculatura guvernamentala, are " doctorul " malpraxis , cam in corzile democratiilor occidentale, o copie a lui " Putin de Hungary", fara valoare de intrebuintare pt. RO
 • +12 (12 voturi)    
  Bafta CCR! Chit ca o aveti pe Muona in coaste (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 11:05)

  Maniu [utilizator]

  si d-na Motoc a dezertat, sa va faceti datoria eroica de a tine piept gangsterismului oligarhic!
  • -6 (6 voturi)    
   Despre ce vorbesti? (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 11:26)

   sebagain [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

   Mrs Iulia Motoc now is at the European Court of Human Rights.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version