Increderea romanilor in leadershipul Uniunii Europene a crescut 7% in 2013, in comparatie cu 2012, pana la 46% din totalul populatiei, iar o crestere si mai pronuntata se inregistreaza in randul tinerilor (15 - 30 de ani), unde increderea a crescut cu 10%, pana la 57%, potrivit unui sondaj realizat de Gallup la nivel european.

Consiliul European, BruxellesFoto: Hotnews

Cresterea semnificativa a aderentei romanilor la UE vine pe fondul unor campanii mediatice si politice negative la adresa unor valori europene sau figuri reprezentative ale Uniunii Europene. Printre cei vizati de aceste campanii ii amintim pe Jose Barroso si Angela Merkel (vara anului 2012) sau, cel mai recent, europarlamentarul Elmar Brok.

La nivel european, scaderi marcante se inregistreaza in tarile care au beneficiat de pachete de sustinere financiara - Portugalia (31%), Spania (27%), Cipru (21%) sau Grecia (19%). Cifre reduse se inregistreaza si in Marea Britanie (doar 27% dintre britanici aproba leadershipul european), Cehia (30%) sau Suedia (30%).

La polul opus se afla Luxemburg (unde 67% din populatie aproba leadershipul european), Germania (59%) si Belgia (56%).

Un procent mai mare de sustinere fata de politicile europene se inregistreaza in randul tinerilor.

Sondajul a fost efectuat telefonic sau direct pe un esantion de circa 1.000 de adulti, cu varsta mai mare de 15 ani, pe tara si pe an, in perioada aprilie - iulie.

Potrivit unui Eurobarometru publicat in 2012, Romania a inregistrat cel mai scazut nivel de incredere fata de directia urmata de Uniunea Europeana in 2011 (46%), in conditiile in care cel mai ridicat a fost cel din perioada de pre-aderare, de circa 85%.

La acel moment, ritmul de scadere a increderii a fost unul accelerat - in timp ce la nivelul Uniunii scaderea increderii in faptul ca directia urmata de UE este cea corecta a fost de doar 8%, in cazul Romaniei erodarea a fost mai mare, respectiv de 14%. Nivelul de incredere a scazut de la 60% in toamna lui 2010, la 46% in toamna lui 2011.