Muncitorii din Europa de Est, in special cei romani si bulgari, sunt benefici pentru economiile altor tari din Uniunea Europeana, a afirmat luni Comisia Europeana, subliniind ca spectrul unui aflux masiv de muncitori s-a dovedit nefondat.

"Muncitorii (din Europa de Est) vin in completarea muncitorilor locali si au tendinta de a nu ocupa locurile de munca ale tarilor gazda", a subliniat comisarul insarcinat cu Afacerile sociale, Laszlo Andor.

Acesti muncitori "sunt contributori neti la sistemele sociale ale tarilor gazda". spune Andor, respingand teza celor care acuza muncitorii din Europa de Est ca profita de avantajele sociale ale vechii Europe.

Andor a prezentat aceste opinii in nou ghid practic al Comisiei Europene privind aplicarea corecta a regulilor UE in materie de securitate sociala. "Legislatia UE contine garantii precise care impiedica cetatenii sa abuzeze de regimuri de securitate sociala ale altor tari ale Uniunii", a explicat Laszlo Andor.

De la 1 ianuarie, romanii si bulgarii pot lucra liber in orice tara a UE.

Restrictiile care erau in vigoare in noua tari ale UE, printre care Germania, Marea Britanie si Franta, au fost ridicate incepand cu aceasta data, la sapte ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniune, suscitand temeri legate de un aflux masiv de cetateni din cele doua tari, care s-au dovedit insa nejustificate, potrivit Comisiei Europene.