Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizeaza sambata, intr-un comunicat de presa difuzat dupa intrevederea avuta de ministrul Titus Corlatean cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa si Eurasia, Victoria Nuland, ca discutiile intre cei doi oficiali au vizat, printre altele, si un "schimb de vederi pe tema unor proiecte legislative aflate inca in discutia Parlamentului".

"In spiritul relatiilor de parteneriat, dialogul a prilejuit, de asemenea, realizarea unui schimb de vederi pe tema unor proiecte legislative aflate inca in discutia Parlamentului. In acest context, ministrul afacerilor externe a reiterat angajamentul ferm al Romaniei pentru consolidarea democratiei si a statului de drept, combaterea coruptiei si pentru continuarea reformelor institutionale din Romania, elemente fundamentale ale dezvoltarii si aprofundarii pe mai departe a Parteneriatului Strategic Romania - SUA", se arata in comunicatul citat.

De asemenea, potrivit MAE, "seful diplomatiei romane a reconfirmat faptul ca eventuale evolutii legislative in domeniile mentionate vor constitui subiectul unor consultari publice adecvate in plan intern, cu participarea institutiilor romanesti cu competente in materie si in baza dialogului cu partenerii externi relevanti, cu precadere cu institutiile europene".

***

Victoria Nuland, asistentul secretarului american de stat, a declarat sambata referitor la legea amnistiei si gratierii ca "am fost informata in ultimele 24 de ore despre posibilele solutii de viitor aici si nu este deloc clar pentru mine care e traiectoria viitoare". Inaltul oficial american a spus ca a primit "asigurari" din partea guevrnului roman "cu privire la intelegerea reactiei internationale fata de acele evenimente specifice" (evenimentele din "martea neagra", cand Parlamentul a adoptat modificari majore care afecteaza lupta anticoruptie - n.red.).

Victoria Nuland a mai spus, intr-o scurta conferinta de presa desfasurata sambata, dupa intalnirea cu ministrul Afacerilor Externe, ca "este important sa existe o dezbatere sincera si deschisa despre importanta transparentei si importanta statului de drept".

Reamintim ca Parlamentul Romaniei a promovat un proiect de lege privind amnistia si gratierea unor categorii de fapte penale, proiect care ar duce la eliberarea din inchisoare a unor politicieni sau clienti politici. In urma presiunii opiniei publice interne si a reactiilor externe nefavorabile, Camera Deputatilor a decis in sedinta din 10 decembrie sa retrimita proiectul de lege la Comisia Juridica, urmand insa ca proiectul sa reintre pe agenda plenului in prima sesiune parlamentara din 2014.

In plus, au existat informatii potrivit carora Guvernul ar fi luat in calcul o ordonanta de urgenta cu aceeasi tematica in preajma ultimului termen al procesului lui Adrian Nastase. Premierul Victor Ponta a recunoscut indirect aceste discutii, dar a spus ca nu intentioneaza sa dea o astfel de ordonanta de urgenta: "Nu s-a pus problema vreodata. Atunci cand s-a pus problema sa se dea ordonanta, am explicat foarte clar ca e neconstitutional si nu intentionez sa fac asa ceva".