Producatorii de medicamente originale propun ca taxa clawback sa fie calculata diferentiat in functie de consumul individual pe care fiecare societate il determina in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, arata un document remis, vineri, agentiei Mediafax.

Potrivit sursei citate, in prezent toate companiile farmaceutice platesc catre stat o taxa de clawback care se ridica la aproximativ 14% din cifra de afaceri (adica 14% din totalul vanzarilor companiei). Taxa este platita numai de companiile producatoare de medicamente, insa taxa este calculata inclusiv pentru adaosurile de distributie si de farmacie pe care nu le incaseaza companiile producatoare de medicamente, atrag atentia producatorii de medicamente originale.

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a anuntat anul trecut ca va propune calcularea taxei clawback diferentiat pentru medicamente originale (sau inovative) si respectiv pentru medicamente generice (echivalente mai ieftine ale produselor originale ale caror brevete au expirat).

Companiile producatoare de medicamente originale se tem ca, in urma aplicarii clawback-ului diferentiat, pentru ele taxa poate ajunge pana la 30% din vanzarile realizate. In aceste conditii, exista pericolul retragerii unor produse de pe piata din Romania, arata reprezentantii producatorilor de medicamente inovative.

Astfel, ei propun ca fiecare companie, indiferent daca este producatoare de medicamente originale sau generice, sa plateasca o taxa in functie de consumul individual pe care il determina in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Atat reprezentantii producatorilor de medicamente originale, cat si cei ai companiilor producatoare de generice se vor intalni la sfarsitul saptamanii cu oficiali ai Ministerului Sanatatii pentru a discuta privind clawback-ul diferentiat.