Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" cere eliminarea definitiva a fondului clasei si sustine ca "invatamantul este departe de a fi un serviciu gratuit pentru populatie". "Atat timp cat se da posibilitatea parintilor, chiar si la nivel declarativ, de a strange fonduri pentru clasa sau scoala, din invatamant nu vor fi eliminate aceste practici", precizeaza FSE Spiru Haret intr-un comunicat de presa.

Comunicatul FSE Spiru Haret vine dupa ce invatatoarea Dana Blandu a fost demisa de catre Consiliul de Administratie al scolii numarul 10, care a decis desfacerea contractului de munca al acesteia.

Comunicatul integral de presa:

FSE "Spiru Haret" cere eliminarea definitiva a fondului clasei

Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", tinand cont de evenimentele care au afectat grav in ultimul timp sistemul educational, face urmatoarele precizari:

Salariile mici nu trebuie sa ofere niciunui angajat din sistem motivatia pentru a cere sau a accepta foloase necuvenite din partea parintilor sau a altor factori externi. In acelasi timp, asa cum nu suntem de acord cu ideea unora ca nu trebuie sa se majoreze salariile din invatamant atat timp cat nu elimini coruptia din sistem, nu sustinem nici sintagma <>.

"La ora actuala nu se respecta prima lege a tarii: Constitutia. Invatamantul este departe de a fi un serviciu gratuit pentru populatie. Atat timp cat se da posibilitatea parintilor, chiar si la nivel declarativ, de a strange fonduri pentru clasa sau scoala, din invatamant nu vor fi eliminate aceste practici. Parintii si elevii trebuie sa inteleaga ca invatamantul este gratuit prin Constitutie. De la lucrurile absolut necesare - precum creta, buretele, hartia igienica si dezinfectanti - pana la manualele scolare, mobilier si draperii, toate acestea trebuie achizitionate din fondurile statului. In conditiile in care la clasa nu exista materialele necesare desfasurarii in bune conditii a actului educational, ei trebuie sa inteleaga ca nu este vinovat cadrul didactic (care de multe ori aduce bani de acasa), ci autoritatea locala, reprezentata prin primar, si autoritatea centrala, reprezentata de Guvern. In momentul in care fiecare dintre noi va intelege acest lucru si va actiona in consecinta, o mare parte din asa-zisa coruptie mult hulita din sistem va disparea", a declarat Marius Nistor, presedinte FSE "Spiru Haret".

Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" nu va sustine niciodata un angajat al sistemului care solicita bani sau alte foloase de la parinti si elevi si va condamna intotdeauna astfel de practici. Insa, considera ca nu trebuie inceputa o "vanatoare de vrajitoare" in sistemul educational, ci trebuie identificate solutiile pentru a elimina orice posibilitate de a strange bani la nivel de clasa/scoala, indiferent de cine face aceasta colecta.

Avand in vedere toate acestea, FSE "Spiru Haret" considera ca trebuie adoptate in regim de urgenta Codul de etica si Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar. De asemenea, Ministerul Educatiei Nationale si inspectoratele scolare trebuie sa acorde consiliere de specialitate unitatilor de invatamant in vederea elaborarii regulamentelor interne.

Citeste si: