​Sectia de procurori si sectia de judecatori din CSM au adoptat pe data de 7 ianuarie decizii privind sesizarea Inspectiei Judiciare in urma declaratiilor premierului Victor Ponta cu o zi inainte la Romania TV, numai ca fiecare sectie a avut in vedere altceva. Sectia de procurori considera ca afirmatiile premierului "au caracter denigrator la adresa procurorilor DNA", ca au urmarit "decredibilizarea profesionala si institutionala" a acestora si solicita Inspectiei sa verifice daca sa adus atingere independentei justitiei si a procurorilor DNA. Pe de alta parte, sectia de judecatori vrea ca Inspectia Judiciara sa verifice acuzatiile pe fond ale lui Victor Ponta, si anume daca Inalta Curte l-a condamnat politic pe Adrian Nastase si daca DNA intarzie anchetarea sesizarilor facute de Guvern asa cum sustine premierul.

  • In cele din urma, CSM, care tocmai si-a ales o noua conducere, si-a asumat ambele decizii ale celor doua sectii, anuntand intr-un comunicat ca verifica daca afirmatiile premierului afecteaza independenta sistemuluil judiciar dar si celeritatea solutionarii unor sesizari penale.

Judecatorul Horatiu Dumbrava, membru CSM, a confirmat joi, la Realitatea TV, ca Inspectia Judiciara a fost sesizata pentru a verifica mai ales continutul acuzatiilor facute de premierul Victor Ponta, nu faptul in sine ca a atacat justitia. "Sesizarea noastră a fost legată de declaraţiile politice din ultima vreme, mai ales cea a premierului Victor Ponta. Acea declaraţie la care ne-am referit noi în principal are două aspecte. Acea afirmaţie cu privire la o posibilă condamnare politică unde eu nu văd nicio conexiune, dar aşteptăm să vedem ce va spune Inspecţia Judiciaă. A doua chestiune ridicată de premier e faptul că doar o parte a spectrului politic a trecut prin filtrul justiţiei", a declarat Horaţiu Dumbravă, citat de Realitatea TV.

Contactata de HotNews.ro, fostul presedinte al CSM, procurorul Oana Schmit Haineala, a declarat ca sectia de procurori cere Inspectiei sa verifice daca afirmatiile premierului afecteaza independenta sistemului judiciar si atat. In plus, Haineala sustine ca sectia de judecatori nu poate dispune controale asupra activitatii procurorilor, doar sectia pentru procurori si plenul consiliului. (Vezi aici integral hotararea sectiei de procurori)

  • Oana Haineala: "Nu-mi explic aceasta componenta de deciziei sectiei pentru judecatori. Ministerul Public nu detine statistici in ceea ce priveste culoarea politica a persoanelor cercetate. Ba mai mult decat atat, in mod constant, CSM a solicitat membrilor clasei politice sa inceteze sa califice dosarele in care sunt cercetate pesoane din mediul politic drept "dosare politice". Asa numitele dosare politice, sintagma extrem de toxica si fara legatura cu realitatea, sunt dosare in care sunt cercetate, respectiv judecate persoane care provin din mediul politic. Este extrem de riscanta si cu consecinte nefaste asupra credibilitatii actului de justitie orice insinuare a vreunei alte motivatii decat aceea de restabilire a ordinii de drept si aflare a adevarului judiciar in demararea, efectuarea, oricarei urmariri penale, respectiv judecarea unei cauze. In exercitarea atributiilor magistratii sunt impartiali si se supun numai legii si orice altfel de speculatii sunt neavenite."

Comunicatul integral al CSM din 7 ianuarie: Astăzi, 07 ianuarie 2014, Secţia pentru judecători, respectiv Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii au hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării verificărilor privind eventuala încălcare a independenţei sistemului judiciar, în raport de afirmaţiile domnului prim-ministru Victor Ponta în cadrul emisiunii „Ora de vârf”, difuzată la postul de televiziune „România TV”, în data de 06.01.2014, inclusiv cu privire la celeritatea soluţionării unor sesizări penale.