Balamucul mediatic creat de tabloidele britanice legat de o invazie a romanilor si bulgarilor in Regat incepand cu acest an are darul de a-i lasa pe nationalistii din toate tarile UE sa discute la nesfarsit despre acest subiect, insa, pe de alta parte, lasa loc unei analize la obiect legata de ce inseamna deschiderea totala a pietei de munca pentru romani. Sa ne aducem aminte, pe scurt, care au fost cele mai importante valuri de emigrare romaneasca din ultimii ani. Primul a fost in 2002, cand au disparut vizele Schengen, al doilea in 2007, cand am devenit cetateni UE iar ultimul va avea loc (fiindca eu cred ca va avea loc, totusi, in ciuda linistii din prezent) incepand cu acest an.

Primul val: anul 2002

Se pare ca multi dintre noi am si uitat deja ca in anul 2002 statele Schengen ale Europei au decis sa elimine vizele pentru cetatenii romani. Practic, din acel moment, cine a vrut sa plece a plecat. Fara a mai solicita vize la ambasadele Occidentale (cine isi mai aminteste de cozile antologice din fata ambasadelor Italiei sau Germaniei la Bucuresti?) sau, in mod extrem, fara a pleca "dincolo" ascuns sub vagoanele trenurilor sau printre tonele de marfa din TIR-uri.

Ceea ce nu spun tabloidele britanice, fiindca pe nimeni nu mai intereseaza ceea ce s-a intamplat acum 12 ani, cu atat mai mult pe ultranationalisti, e ca acest prim val a fost marcat de plecarea masiva a multor cetateni romani cu ganduri necurate: hoti, cersetori, spargatori, etc.

Sigur ca au fost si multi romani care au decis atunci, in 2002, sa plece la munca in Vest chiar daca aveau inca nevoie de premise de munca: foarte multi dintre ei si-au gasit de lucru la negru, in special in Italia sau Spania, tari latine cu multe asemanari de comportament social cu Romania.

Al doilea val: anul 2007

Deja din acest moment, ca membri ai UE, in sfarsit, romanii au primit si acceptul de a circula liber si in tarile UE non-Schengen (in special in Marea Britanie) dar si sa munceasca fara permise speciale in mai multe tari europene. Acest val secund a mai rarefiat numarul romanilor cu ganduri negre, grosul fiind luat de romanii care au putut intra legal, ca turisti, inclusiv in Marea Britanie sau in Irlanda, unde, o parte dintre ei a inceput sa lucreze la negru.

Anul 2007 a definitivat o tendinta importanta. Majoritatea romanilor au ales sudul Europei, in special Italia si Spania, gratie factorilor deja bine cunoscuti: apropierile de limba, vreme mai buna, birocratie asemanatoare cu cea din Romania, rudele sau prietenii deja aflati acolo.

Al treilea val: anul 2014

Din acest moment putem spune ca suntem, in sfarsit, membri deplini ai Uniunii Europene, la sapte ani dupa aderare. Apartenenta la Schengen nu e conditie obligatorie. Din acest moment putem nu doar circula liber, fara vize, insa putem si munci peste tot in UE fara premise de munca. Doar pe baza unui simplu act de identitate, la fel ca orice german, englez, suedez sau polonez.

Pe siteul personal dedicat in mare parte discutiilor despre emigrarea in Irlanda, cristiroman.ro, primeam pana la finalul anului trecut aproximativ 10-15 interpelari lunare de la romani ce voiau sa-si incerce sansele in Irlanda. Permisele de munca au disparut aici pentru romani inca din vara lui 2012, intr-o liniste totala ce nu a inflamat deloc societatea irlandeza.

Iata insa ca de la inceputul acestui an si pana acum, deci doar intr-o saptamana, am primit deja peste 20 de astfel de interpelari din partea multor romani ce cred ca de-abia de acum, din 2014, s-a dat liber la munca si in Irlanda. Prin urmare, chiar daca intervalul de timp este inca scazut, observ o crestere importanta a numarului de romani ce doresc sa vina la munca in Irlanda, fata de anii 2012/2013. Sigur ca un simplu site personal nu este reprezentativ, insa deocamdata remarc un interes sporit pentru informatiile legate de plecarea din Romania, dupa 1 ianuarie 2014.

Mai mult, am auzit deja de oameni cunoscuti care au si gasit de munca in Vest in ultima saptamana: fie prin prieteni ce se afla deja acolo, fie prin alte relatii, fie prin interviuri de succes in cadrul unor companii.

Sa fim clari: acest val, al treilea, de emigrare romaneasca, are legaturi foarte scazute, aproape de zero, cu romanii cu ganduri necurate ￯ acest lucru nu va fi expus sub nici o forma de tabloidele britanice. In 12 ani de libera circulatie prin Europa de Vest cine a dorit sa plece la furat sau inselat a facut-o deja de zeci de ori, in mai multe tari.

Acest al treilea val de emigrare are insa legatura cu:

  • romanii care s-au temut in toti acesti ani sa plece la risc in Vest, incercand sa munceasca la negru;
  • romanii scoliti care ar fi putut sa plece pana acum din tara, au dorit sa o faca, dar au fost impiedicati de permisele de munca;
  • romanii care, pur si simplu, nu pleaca de saracie din tara, si fiindca au inteles ca Romania nu se va schimba fundamental in urmatorii 10-20 de ani, chiar daca exista unele  sperante in ultimul timp (miscarile bune din justitie, posibila stopare a controversatului proiect Rosia Montana, ce va fi vazut ca o victorie a societatii, a omului simplu in lupta cu "puterea"). Acesti ultimi romani nu se lasa pacaliti de posibile mici victorii ale societatii si stiu ca odata ce aceste probleme vor fi rezolvate vor ramane multe, multe alte probleme grave (sistemul de invatamant, de educatie, civilizatia si cultura societatii, etc) ce vor da multe batai de cap romanilor si Romaniei multi ani de-acum incolo. Timp in care viata se scurge.

Ce aduce Romaniei valul de emigrare din 2014

Un lucru este important de retinut: valurile de emigrare din 2002 si din 2007 au adus cu sine si cresteri economice pentru Romania, in special primul val. Acest lucru a insemnat intrari de valuta in bancile romanesti, a insemnat constructii numeroase, a insemnat o gramada de alte mici, medii sau mari investitii facute in economia romaneasca de romanii plecati "afara".

Cu siguranta ca romanii ce pleaca de-abia acum in Vest vor trimite o parte dintre bani in economia romaneasca: vor urma ani buni pentru industria materialelor de constructii, pentru banci, pentru toate zonele care se pot dezvolta cu ajutorul fluxului de bani "vestici" trimisi de romanii plecati.

Sunt convins ca nu mai putem vedea un val de emigrare important, de ordinul a sute de mii de romani plecati in fiecare an, insa sunt absolut sigur ca un minimum de 30-50.000 de romani vor pleca, cel putin in acest an, spre tarile bogate care au dat drumul la munca de-abia acum, de la 1 ianuarie: Marea Britanie, Belgia, Olanda, Franta, Austria, etc.

Din pacate insa, vom asista si la partea negativa a exodului: plecarea multor romani scoliti, educati, ce aduceau un plus important societatii romanesti. In timp ce puterea si partidele politice, in general, au o agenda cu totul paralela fata de interesul national, fata de eficentizarea si modernizarea limpede a societatii, mii de oameni educati, scoliti, civilizati vor parasi spitale romanesti, vor parasi scoli si facultati romanesti, vor parasi institutii de stat sau institutii private si-si vor vedea de interesul personal si de viata personala, alegand sa incerce sa traiasca mai bine intr-una dintre tarile Vestice: unii vor reusi, unii nu vor reusi. Insa acest gros de oameni va clatina inca o data societatea romaneasca ce oricum nu se poate lauda cu multe institutii care sa functioneze prea eficient sau modern.

Cu bune sau cu rele, al treilea val de emigrare romaneasca va schimba inca o data fata Romaniei, pe nevazute, in urmatorii ani, atat in bine, cat si in rau. Succes tuturor, si celor care pleaca dar si celor care nu au astfel de ganduri si vor ramane in continuare in Romania.