Contul Yahoo al directorului SRI George Maior a fost spart de hackerul "Guccifer", cel care a publicat corespondenta dintre Corina Cretu si Colin Powell, scrie Mediafax. Anuntul a fost publicat pe site-ul Thesmokinggun.com, iar purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii a confirmat informatia, precizand ca e vorba despre un cont folosit anterior numirii lui Maior la sefia serviciului. SRI este autoritatea nationala de securitate cibernetica.

George MaiorFoto: Agerpres

"George-Cristian Maior, head of the Romanian Intelligence Service, had his Yahoo account breached", scrie site-ul Thesmokinggun.com, care precizeaza ca cel care i-a spart site-ul este hackerul "Guccifer". Publicatia mentioneaza doar faptul ca directorului Serviciului Roman de Informatii, George-Cristian Maior, i-a fost spart contul de Yahoo, nu si daca informatiile din acest cont au fost folosite sau publicate.

Sorin Sava, purtatorul de cuvant al SRI, a declarat pentru Mediafax ca "este vorba de un email privat vechi al domnului Maior, folosit de dinainte de a deveni director al Serviciului si nu il folosea decat pentru zona academica. Primea corespondenta exclusiv pentru zona academica si era gestionat de un asistent pentru acest scop. Se vor lua toate masurile legale pentru asemenea situatii, iar <> va fi o data prins si judecat conform legii".

Site-ul Thesmokinggun.com anunta ca lista "victimelor" hacker-ului "Guccifer", care a spart conturile lui Colin Powell, ale unor membri ai familiilor Bush si Rockefeller si ale unor oficiali ai Administratiei Obama, este mult mai lunga decat se stia pana acum. "O arhiva mare de date dezvaluie faptul ca incursiunilor ilegale ale lui 'Guccifer' i-au cazut victime si alte inalte personalitati atat din SUA cat si din strainatate in ultimul an. Hackerul a accesat corespondenta electronica, liste de contacte, inregistrari telefonice, fotografii personale si mai multe documente financiare confidentiale, inclusiv carti de credit, informatii bancare si documente privind investitii", noteaza Thesmokinggun.com.

Printre cei ale caror conturi de posta electronica au fost sparte de "Guccifer" se numara si actorul american Steve Martin, John Dean, fost consilier al presedintelui Richard Nixon, actrita Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, Laura Manning Johnson, fost analist CIA, George Roche, fost secretar al Fortelor Aeriene, si presedintele MetLife (companie de asigurari), scrie Mediafax, care precizeaza ca, potrivit unora dintre persoanele afectate, conturile au fost sparte de pe adrese IP din Grecia si Rusia.

Serviciul Roman de Informatii (SRI) a fost desemnat in anul 2008, printr-o decizie CSAT, drept autoritatea nationala in domeniul Cyber Inteligence, iar in cadrul serviciului functioneaza Centrul National Cyberint, avand misiunea asigurarii capabilitatilor de prevenire, protectie, reactie si management al consecintelor in situatia unor atacuri cibernetice.

  • "Ne-am creat o capacitate tehnica de colectare a unor evenimente de securitate cibernetica, care saptamanal colecteaza peste 1,2 milioane de evenimente de la peste 100.000 de IP-uri diferite", a declarat in 2012 Aurelian Tolescu, SRI. Acesta a mai precizat ca in cadrul SRI a fost infiintat si "un laborator de analiza malware unde specialistii trebuie sa vada ce se intampla cu tot felul de virusi si aplicatii malitioase care circula pe internet".

In luna martie 2013, purtatorul de cuvant Sorin Sava declara ca Romania a fost din nou tinta unui atac cibernetic relevant ce a vizat informatii confidentiale care pot fi valorificate. "Acest atac este unul cu totul nou fata de Red October, este realizat insa de o entitate care prezinta caracteristicile unui actor statal", a spus el. Kaspersy Lab a publicat la finalul lunii februarie 2013 o analiza efectuata impreuna cu CrySys Lab, relevand faptul ca mai multe organizatii guvernamentale din lume, inclusiv din Romania, au fost victima unui atac informatic personalizat si ciudat.

Amintim ca tot hacker-ul cunoscut ca "Guccifer" a postat pe pagina sa de Facebook, in august 2013, un link catre o corespondenta prin e-mail intre fostul secretar de Stat american Colin Powell si europarlamentarul PSD Corina Cretu. "Un tradator al patriei", a scris hackerul pe wall-ul lui Powell de Facebook, atasand un link spre un drive Google cu e-mailuri primite de Powell de la Cretu in perioada 2010-2011, prin contul sau pe AOL. In aceste e-mailuri, Cretu il numeste pe Powell, originar din Bronx, New York, "dragostea vietii mele" si sugereaza ca scrie despre o poveste de dragoste mai veche, relata la acea vreme TheSmokingGun.com.

Ulterior, fostul secretar de Stat american Colin Powell a fost nevoit sa ofere clarificari despre relatia sa cu Corina Cretu, insistand ca nu i-a fost necredincios sotiei sale, Alma, scrie presa internationala.

Citeste si: