Un tanar de 21 de ani a murit strivit in urma cu cateva zile dupa ce s-a izbit cu masina de un pilon masiv al unui pod rutier de pe centura municipiului Suceava, aflata in constructie de ani buni si nefinalizata din cauza finantarilor insuficiente. Incidentul vine la aproape un an de cand alte trei persoane au murit intr-un accident similar si a iscat acum noi controverse cu privire la amplasarea discutabila a piciorului de pod drept in mijlocul unui drum national. Presa locala l-a botezat "Zidul Mortii", iar autoritatile locale spun ca nu pot interveni peste proiect si cer masuri suplimentare de semnalizare si iluminare, desi autoritatile de la drumuri sustin ca zona a fost semnalizata corespunzator. In tot acest timp, soferii suceveni anunta un protest la "Zidul Mortii" si ameninta cu blocarea circulatiei pe drumul national.

"Zidul Mortii" de pe centura SuceveiFoto: omrau.ro

Viteza, noaptea si ceata - Soferul a trecut peste o balustrada si un mal de pietris si s-a izbit cu masina de zid

Masina izbita in Zidul Mortii

Masina izbita in Zidul Mortii

Foto: svnews.ro

Un tanar in varsta de 21 de ani a murit, vineri noapte, dupa ce s-a strivit practic cu masina de un pilon de sustinere al soselei de centura a Municipiului Suceava, pe DN 17 la intrarea dinspre Gura Humorului, pe raza comunei Scheia.

Ancheta politiei arata ca tanarul conducea cu viteza neadaptata la conditiile de ceata de afara si mazga de pe carosabil si s-a urcat practic cu masina pe pilonul ce sustine soseaua de centura.

Centura Sucevei, o noua sosea in lungime de 12,43 km, se afla in constructie din 2008 si trebuia sa fie gata in vara lui 2012. Termenul a fost depasit dupa mai multe probleme cu finantarea, exproprierile si contructorii, iar in prezent centura tot nu este finalizata.

In zona unde s-a produs accidentul, constructorul si autoritatile de la drumuri au ales sa realizeze un nod rutier cu un sens giratoriu pe sub soseaua de centura. Practic, soseaua de centura supratraverseaza drumul national pe doua viaducte unite prin pilonul construit in mijlocul DN17. Sub centura, in jurul pilonului ar urma sa se circule in sens giratoriu.

Un drum national cu un pilon in mijloc, o curba mai stransa si o multime de indicatoare

Cum soseaua de centura inca se afla in lucru si, desi au existat promisiuni ale premierului Ponta ca traficul va fi deschis macar pe un tronson al centurii chiar pana in nodul respectiv cu DN17, sensul giratoriu prevazut nu a fost deschis in totalitate, iar soferii sunt obligati sa ocoleasca pilonul urias printr-o singura parte, printr-o curba mai stransa.

Problema, dupa cum se sustine in presa presa locala, este ca pilonul de sustinere a fost amplasat chiar pe mijlocul drumului national/european ce in acea zona este drept pe kilometri buni in ambele directii, iar unii soferi circula cu viteza mare pe acel sector de drum.

Totusi, in zona exista numeroase indicatoare care semnalizeaza atata zona afolta in lucru, cat si curba ce urmeaza. In plus, exista indicatoare de limitare succesiva a vitezei (70km/h, 50km/h si 30km/h).

  • Vezi in video-ul de mai jos cum era semnalizata temporar, pe perioada lucrarilor, zona nodului rutier.

Alte trei persoane decedate in urma cu un an intr-un accident asemanator

Accidentul de vineri a venit la aproape un an dupa ce un alt accident mortal a avut loc exact in acelasi punct, in conditii similare. Pe 17 noiembrie 2012, doi adulti si un copil in varsta de 10 ani, care se aflau in cabina unui camion incarcat cu lemne, au murit striviti dupa ce s-au izbit in acelasi pilon. La acel moment, dupa cum relateaza presa locala, semnalizarea pilonul era cvasi-inexistenta.

Dupa eveniment, autoritatile au reactionat si au montat mai multe indicatoare pentru a semnaliza pilonul-capcana, impanzind zona de semne de circulatie si de avertizare.

Acum, dupa noul accident din acelasi loc petrecut in urma cu cateva zile, presa si autoritatile locale acuza din nou proiectarea discutabila, iar soferii suceveni anunta ca se vor aduna vineri pe 10 ianuarie in locul cu pricina pentru a bloca circulatia timp de o ora in semn de protest.

"Zidul Mortii" criticat de autoritatile locale care cer masuri suplimentare de semnalizare si iluminare in zona

Primarul din comuna pe raza careia a fost amplasat nodul rutier si unde au avut loc accidentele spune ca "din punct de vedere tehnic, acest pilon este o catastrofa".

"Aveam trei cruci, acum o vom avea si pe a patra, sunt foarte multe accidente, e groaznic ce se intampla la acest zid. In calitate de primar al localitatii pe raza careia se afla acest zid am facut tot ce am putut, am facut demersuri la administratorii drumului. Adevarul este ca din punct de vedere tehnic acest pilon este o catastrofa, ce sa mai spun, cu totii suntem vinovati", a declarat primarul din Scheia, Vasile Andriciuc, citat de Monitorul de Suceava.

Planul intersectiei Centura Suceava - DN17

Planul intersectiei Centura Suceava - DN17

Foto: svnews.ro

Si prefectul de Suceava. Florin Sinescu, sustine ca solutia tehnica adoptata prezinta probleme, insa recunoaste ca zona a fost semnalizata suplimentar pentru a marca nodul rutier si obstacolul din drum.

"Tot ce inseamna elemente de semnalizare si presemnalizare, chiar s-a depasit prevederea legala. Probabil putea fi gandita o alta solutie tehnica de catre proiectant", mai spune prefectul", sustine Sinescu. (Digi24)

Chiar si asa, Sinescu sustine ca mai trebuie luate si alte masuri de semnalizare si avertizare, precum si o solutie ca pilonul sa fie ocolit pe doua benzi separate prin lateral, iar ocolirea sa se faca mult mai in larg decat in prezent.

Totusi, prefectul admite ca bani pentru noi amenajari si schimbari la proiectul actual nu sunt, iar o prima solutie ar fi o iluminare totala a intregii portiuni de drum dinainte si dupa nodul rutier.

"Modificarea proiectului in acest moment nu este posibila. Aceasta intersectie cu DN 17 consideram ca este necesar a fi iluminata. Asigurarea unui iluminat public pe energie clasica, avind in vedere ca proiectul prevede cu energie solara. Este important sa realizam iluminatul si in lungul DN 17, spre Gura Humorului, astfel incit aceasta zona sa fie foarte bine semnalizata. Se vor monta benzi rezonatoare dinspre Gura Humorului, ca element de siguranta. Au fost suplimentate lampile de semnalizare pe DN 17. Pe varianta propusa de proiectant consideram ca, in acest moment, varianta iluminatului este cea mai eficienta", a spus Sinescu potrivit svnews.ro

Autoritatile de la drumuri sustin ca au semnalizat corespunzator zona

In urma accidentului de vineri noapte, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a rectionat si a anuntat ca in septembrie si octombrie 2013 au fost luate mai multe masuri de semnalizare a zonei cu probleme, dar si ca pe toata durata lucrarilor de constructie, antreprenorul SC Constructii Feroviare Iasi SA este responsabil pentru asigurarea managementului rutier.

Potrviit CNADNR "semnalizarea temporara existenta la data de 03.01.2014, la momentul producerii accidentului rutier, era compusa din:

  • Presemnalizarea punctului de lucru;
  • Presemnalizarea rutei ocolitoare;
  • Indicatoare Lucrari + limitare de viteza 70 km/h montate pe acelasi stalp (dublate si pe stanga drumului);
  • Indicatoare Depasirea interzisa + limitare de viteza 50 km/h montate pe acelasi stalp (dublate si pe stanga drumului);
  • Indicatoare Lucrari + limitare de viteza 30 km/h montate pe acelasi stalp (dublate si pe stanga drumului);
  • Balize - 82 bucati si 31 bucati lampi cu lumina intermitenta;
  • Indicatoare cu chenar galben Panouri succesive pentru curbe deosebit de periculoase - 5 bucati.
  • Depozit de balast in fata rambleului din pamant armat (infrastructura pentru Varianta de Ocolire a municipiului Suceava);
  • Parapet metalic de protectie.

Cum arata marcajele de atentionare pana la pod:

Colaj foto / Sursa: omrau.ro

Protest la "Zidul Mortii"

Ca urmare a accidentului de vineri, cateva sute de soferi suceveni si-au anuntat prezenta pe Facebook la un protest ce ar urma sa se tina vineri seara si ar urma sa blocheze circulatia pret de o ora la "Zidul Mortii".

"Cati oameni trebuie sa mai moara pentru a lua atitudine? Incepand cu orele 20, vom fi cat mai multi si vom bloca trecerea in dreptul zidului in semn de respect si solidaritate pentru cei ce au murit pana acum nu pentru "neadaptarea vitezei la conditiile de drum", ci pentru ca este singurul zid trantit efectiv in mijlocul unui drum european!!! Ia atitudine !!! Daca iti pasa, te asteptam la ora 19,45 in parcarea real. Va rugam sa aveti la dumneavoastra o candela si mult bun simt", scria in mesajul prin care sucevenii au fost invitati la protest.