Victor Ponta, premierul Romaniei, a comparat condamnarea la inchisoare a lui Adrian Nastase cu cea a Iuliei Timosenko, ex-premierul Ucrainei: “din punct de vedere politic, cazul Adrian Nastase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timosenko”. Daca in cazul ucrainean reactiile internationale au criticat unanim procedurile judiciare, fiind sprijinite si de o decizie a CEDO, in cazul Adrian Nastase nu a existat niciun fel de ecou.

Iulia Timosenko (foto arhiva)Foto: Agerpres

Date fiind si implicatiile internationale ale declaratiei lui Victor Ponta, sa vedem cat de adevarata este comparatia facuta de actualul premier al Romaniei intre cele doua cazuri.

  • Procesul in urma caruia Iulia Timosenko a fost condamnata la sapte ani de inchisoare a durat mai putin de un an.

Procesul in urma caruia Adrian Nastase a fost condamnat la patru ani de inchisoare (din care va executa aproximativ un an) a durat 7 ani.

  • Iulia Timosenko a fost condamnata pentru o decizie politica, semnarea contractului de furnizare de gaze intre Ucraina si Rusia, considerata de tribunalul de la Kiev un abuz de putere.

Adrian Nastase a fost condamnat pentru luare de mita si santaj.

  • Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, in aprilie 2013, ca procedurile in cazul Timosenko au fost arbitrare si ilegale.

Desi avocatii lui Adrian Nastase au anuntat ca vor contesta la CEDO viciile procedurale din proces, in august 2012, imediat dupa prima condamnare a lui Adrian Nastase, avocatii acestuia au depus la CEDO o cerere pe aspecte procedurale. Cererea a fost respinsa.

  • Iulia Timosenko a fost intemnitata la sase luni dupa declansarea procesului, in 2011, si se afla in inchisoare de atunci. A intrat de cateva ori in greva foamei.

Adrian Nastase a incercat sa se sinucida in 2012, dupa pronuntarea primei sentinte. Tentativa sa a avut urmari fizice minore. Dupa 8 luni a fost eliberat conditionat. In urma noii condamnari, Nastase va mai sta la inchisoare intre 8 si 16 luni, in functie de deciziile ulterioare.

  • Iulia Timosenko a fost condamnata la inchisoare in timp ce atat pozitia de premier, cat si cea de presedinte al Ucrainei este detinuta de adversarii sai politici.

Adrian Nastase a fost condamnat la inchisoare in timp ce pozitia de premier al Romaniei este detinuta de discipolul sau politic, iar cea de presedinte al Romaniei de adversarul sau.

  • Reactii oficiale internationale care au criticat procedurile judiciare in cazul Timosenko au venit din partea:

- Comisiei Europene,

- guvernului Marii Britanii,

- guvernului Germaniei,

- guvernului Suediei,

- guvernului Statelor Unite,

- guvernului Poloniei,

- guvernului Canadei,

- guvernului Rusiei.

Reactii oficiale care au criticat procedurile judiciare in cazul Adrian Nastase:

- ZERO.

  • Pentru a semna un acord comercial important cu Ucraina, statele UE au pus conditia sine qua non a eliberarii din inchisoare a Iuliei Timosenko.

Ultimele rapoarte ale Comisiei Europene au apreciat activitatea DNA si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, institutii cheie in instrumentalizarea dosarului Nastase.

  • Personalitati internationale precum Vaclav Havel, Dalai Lama, Desmond Tutu au criticat la randu-le neregulile din timpul procesului Iuliei Timosenko.

Printre personalitatile nationale care au criticat condamnarea lui Adrian Nastase se numara Victor Ponta, Marian Vanghelie, Petre Roman sau Ilie Serbanescu. In cazul Adrian Nastase, la solicitarea presei din Romania, si-a mentionat pozitia si liderul socialistilor europeni, Hannes Swoboda, care dupa tentativa de suicid din urma primei condamnari a lui Nastase a declarat ca “indiferent daca esti un peste mare sau mic, trebuie sa ajungi in fata justitiei si condamnat. Sper doar ca sistemul judiciar nu decide selectiv cine trebuie condamnat si cine nu”.

Am incercat totusi sa gasim si cateva asemanari intre cazul Adrian Nastase si Iulia Timosenko. Iata-le:

Iulia Timosenko este nora unui oficial sovietic de rangul trei.

Adrian Nastase este ginerele unui ministru comunist din Romania.

Ambii au fost prim-ministri in tarile lor.

Familia Timoshenko detine o ferma care produce oua.

Familia Nastase detine o ferma care produce oua.