Peste 2.000 de kilograme de copite de cal au fost gasite pe malul raului Siret, in zona localitatii sucevene Banesti, si duse la incinerare, iar Comisariatul Judetean de Mediu Suceava urmeaza sa verifice, de miercuri, cele 19 abatoare din judet.

Seful Comisariatului Judetean de Mediu Suceava, Adriana Iordache, a declarat, luni, corespondentului Mediafax ca in zona localitatii Banesti, unde au fost depistate deseuri de origine animala, au fost facute lucrari de igienizare si a fost ridicata o cantitate de 2006 kilograme de deseuri, fiind transportate la o firma specializata pentru incinerare.

Potrivit sursei citate, cele 19 abatoare din judetul Suceava urmeaza sa fie verificate, incepand de miercuri, de comisarii de mediu suceveni pentru a se stabili daca deseurile provin de la unul dintre acestea.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat ca vineri a fost verificat singurul abator autorizat din judet pentru abatorizarea carnii de cal, dar ca s-a constatat ca toata cantitatea de carne de cal abatorizata de aceasta firma, inclusiv copitele si capetele, au fost livrate unei firme din Polonia.

El a mentionat ca in urma igienizarii albiei raului Siret in zona Fantanele au fost gasite in cursul zilei de vineri un numar de 693 de copite, iar in cursul zilei de sambata alte 116 copite provenite de la cai, toate fiind predate unei firme specializate in vederea incinerarii.

Prefectul a spus ca multe dintre copitele gasite erau acoperite de mal si fusesera imprastiate pe o distanta de 500 de metri.

Potrivit prefectului, s-a stabilit ca resturile de animale au fost aruncate in zona inainte de data de 22 decembrie 2013, cand s-au facut manevre la acumularea de apa Bucecea, iar debitul cursului de apa a crescut de cateva ori si atunci copitele respective au putut fi antrenate de apa si raspandite.

Politia Judeteana Suceava a anuntat ca in acest caz, in colaborare cu inspectori ai Garzii Nationale de Mediu si ai Directiei Sanitar Veterinare Suceava, face cercetari pentru "poluare prin evacuarea cu stiinta, in apa, in atmosfera sau pe sol a unor deseuri sau substante periculoase".

In albia raului Siret, in dreptul satului Banesti din comuna suceveana comuna Fantanele si pe partea cealalta a raului, dinspre comuna Vorona din judetul Botosani, au fost descoperite sute de copite.