In jur de 150 de sateni din satul Silistea, comuna Pungesti, au organizat pe 2 ianuarie un miting si apoi un mars de protest spre Primaria Pungesti pentru a-l "colinda" pe primarul Mircia Vlasa, in semn de solidaritate fata de cele 13 persoane care au intrat in greva foamei de pe data de 24 decembrie 2013 solicitand companiei Chevron sa opreasca activitatile de explorare a gazelor de sist in zona, informeaza Vremea Noua.

Satenii s-au adunat joi la amiaza in fata taberei improvizata pentru protestatarii aflati in greva foamei, unde au luat pate la un miting de solidaritate. Dupa miting, protestatarii au incercat sa mearga la Primaria Pungesti pe drumul judetean, care era blocat de jandarmi. Potrivit sursei citate, manifestantii au reusit sa treaca de zona speciala si de cordoanele de jandarmi, luand-o pe campuri, pe terenuri private.

  • Mesajele scandate in fata Primariei Pungesti: "La primaria din Pungesti, canta cucuveaua, Vlasa si cu gasca lui si-au gasit beleaua!", "Demisia!", "Refuz, rezist, nu vrem gaze de sist!", "Vlasa, lasa-ne!", "Uniti salvam toata Romania!", "Pacat, pacat de votul ce vi l-am dat!".

De acolo, protestatarii au mers, tot pe camp, pana in spatele perimetrului Chevron, unde au fost intampinati de jandarmii asezati pe doua randuri.

Protestul s-a incheiat in jurul orei 17:00, fiind anuntate un nou miting si un mars de protest duminica, 5 ianuarie, de la ora 13:00, mai scrie Vremea Noua.

Cetatenilor li s-au alaturat deputatul de Vaslui Tudor Ciuhodaru, consilieri locali din mai multe comune ale judetului si primarul comunei Suletea, Ciprian Tamas. "Sunt mereu printre oamenii din Pungesti, m-am alaturat mereu protestelor, din cauza ca nu suntem sub nicio forma de acord cu explorarea si exploatarea gazelor de sist. Oamenii acestia nu fac altceva decat sa-si apere pamantul, sa lupte pentru viitorul lor si al copiilor lor", a declarat, vineri, pentru Agerpres primarul comunei Suletea, Ciprian Tamas.

Un numar de 19 persoane - cinci activisti de mediu si 14 localnici din comuna Pungesti - au intrat in greva foamei, marti, 24 decembrie, spunand ca vor protesta astfel pana cand compania Chevron va opri activitatile de explorare a gazelor de sist in zona, dar si pana cand va fi ridicata interdictia de circulatie pe drumul judetean Vaslui-Garceni, in localitatile Silistea si Pungesti. Pe 27 decembrie, doua dintre ele au avut nevoie de interventia Ambulantei, in timp ce alti sase protestatari au renuntat la greva.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui declarau, marti, ca protestatarii au anuntat institutia ca au intrat in greva foamei pe perioada nedeterminata.

Aproape 400 de persoane au protestat, in 7 decembrie, pe drumul judetean Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

In urma incidentelor intre protestatari si jandarmi, Politia Vaslui a instituit o "zona speciala de siguranta" in localitatile Silistea si Pungesti, unde Chevron detine un perimetru de 20.000 de metri patrati in vederea explorarii gazelor de sist. Astfel, traficul pe drumul judetean Vaslui-Garceni, in localitatile Silistea si Pungesti, a fost restrictionat.

In 12 decembrie, cererea de ridicare a interdictiei de circulatie in Silistea si Pungesti formulata de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsa de catre magistratii Judecatoriei Vaslui, care au considerat-o neintemeiata. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotararea Judecatoriei Vaslui, cazul urmand sa fie judecat de un complet format din trei judecatori.

In 17 decembrie, Parchetul Judecatoriei Vaslui anunta ca s-a inceput urmarirea penala fata de 37 de protestatari care au participat in 7 decembrie la manifestatiile din zona Pungesti, persoanele respective fiind acuzate ca au distrus gardul imprejmuitor al platformei Chevron si i-au agresat pe jandarmi.

Incidente intre jandarmi si localnicii din Pungesti au avut loc si in 2 decembrie, cand Chevron a inceput lucrarile pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist la Silistea-Pungesti. Mai multi protestatari au acuzat atunci ca au fost agresati de jandarmi si ca ar fi fost loviti inclusiv cu bastoanele de catre fortele de ordine.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.