Rugat sa comenteze politicile guvernamentale in domeniul Sanatatii, ​Andrei Plesu foloseste, intr-un interviu publicat in Viata Medicala, o formula dura: "Trebuie sa fii imbecil sa nu-ti dai seama ce spectru larg de consecinte are un prost tratament al Sanatatii. Nimeni nu pare sa-si dea seama si lucrurile merg intr-un fel de inertie populista".

Andrei PlesuFoto: Agerpres

Andrei Plesu vorbeste si despre judecarea morala a medicilor care primesc plicuri de la pacienti si despre cel mai mare risc al medicinii moderne: acela de a-si trata pacientii drept "corpuri pure".

Andrei Plesu numeste "o forma de imbecilitate" faptul ca, dintre toate tarile europene, Romania continua sa fie tara care aloca procentual cel mai putin domeniului Sanatatii.

"Eu stiu – si toata lumea stie – ca atunci cand mergi la medic trebuie sa vii cu unele cadouri si ca in general ele sunt acceptate. Nu cunosc cazuri in care un cadou sa fie refuzat. Ar trebui facuta, sigur, diferenta care se face intre cei care accepta un cadou si cei care conditioneaza. E limpede ca cei care conditioneaza nu sunt in regula.

Dar punctul meu de vedere in momentul de fata e urmatorul: pana sa-i judecam pe medici, trebuie sa le cream un statut de normalitate. Cata vreme noi nu suntem in stare sa cream medicului un statut de normalitate financiara, profesionala, sociala, degeaba ii tot hartuim, ca ei incearca sa-si rezolve singuri deficientele de statut public. N-au ce face – trebuie sa supravietuiasca, au nevoile lor, au o meserie extrem de riscanta in care raspunderea fata de pacient e o chestie de viata si de moarte si merita din plin un tratament, as indrazni sa spun, special. Cata vreme statul nu este in stare sa ofere acest tratament, e un fel de eschiva, de manevra de camuflaj sa te tot agati in legatura cu derapajele lor. in Romania ei sunt intr-o situatie, dupa parerea mea, de anormalitate. E intr-un fel si cazul profesorilor.

Sigur, poti sa observi ca sunt foarte multi necalificati sau sunt foarte multi care n-au talent, n-au vocatie pentru meseria asta, dar intai trebuie sa le dai ceea ce inseamna strictul necesar de normalitate ca sa poti sa-i iei la bani marunti dupa aia. Altfel e o retorica populist perdanta si care nu rezolva nimic pentru ca stim foarte bine: cand oferta pacientului e refuzata de medic, pacientul nu mai are incredere in el. S-a inculcat in toti aceasta idee ca medicul care nu accepta nimic nu e de incredere sau nu te va trata cum trebuie. Repet: trebuie sa li se ofere o normalitate."

"CAND VAD NUMIRI DE MINISTRI IN ROMANIA, EU AM SENZATIA CA PRIM-MINISTRILOR NU LE PASA"

"Cine poate face asta? Intai Guvernul, Ministerul Sanatatii. E si asta o dezbatere: daca ministrul sanatatii trebuie sa fie sau nu medic. in general nu e neaparat sa fie medic. El e acolo ca administrator si ca om politic. Eu sunt de acord ca nu trebuie sa fie medic, dar nici nu poti sa iei un absolvent la fara frecventa de la ASE, care pana in 1989 a administrat casieria hotelului Athénée Palace si sa-l faci ministrul sanatatii. Daca faci asta nu poti sa ai decat doua explicatii: ori ai dat de-un geniu si indiferent ce are el in spate nu conteaza, mergi pe genialitatea lui. Mai exista asa ceva, poate sa aiba si patru clase primare si sa fie genial. Sau esti iresponsabil. Nu-ti pasa. Cand vad numiri de ministri in Romania, eu am senzatia ca prim-ministrilor nu le pasa. Nu le pasa decat de un algoritm politic, de o intelegere, de o pila, de un aranjament. Competenta, importanta domeniului, consecintele pe termen lung ale unor greseli nu preocupa pe nimeni.

E ceva complet irational. Nu poti gasi argumente rationale sa neglijezi Sanatatea sau sa neglijezi invatamantul. Nu poti vorbi decat de inconstienta. Daca nu te intereseaza eficienta fizica a unui popor, n-are cum sa te intereseze si cresterea economica si cresterea demografica. Prin urmare este o forma – nu m-as feri de un cuvant tare, dar care trebuie din cand in cand scos de la naftalina – e o forma de imbecilitate. Trebuie sa fii imbecil ca sa nu-ti dai seama ce spectru larg de consecinte are un prost tratament al Sanatatii. Nimeni nu pare sa-si dea seama si lucrurile merg intr-un fel de inertie populista."