Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza ca vineri a fost finalizata actiunea de repatriere, prin Kenya si Turcia, a unui grup de 15 cetateni romani, aflati de mai multe zile in situatie critica pe teritoriul Sudanului de Sud.

"Cei 15 cetateni romani faceau parte dintr-o echipa de peste 100 de persoane, in majoritate cetateni moldoveni, angajati ai unei firme din Republica Moldova, care desfasoara activitati lucrative in domeniul constructiilor in Sudanul de Sud. Ministerul Afacerilor Externe a fost sesizat asupra acestui caz in data de 18 decembrie 2013 de catre Directia Generala Consulara din Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al R. Moldova, care a cerut sprijinul autoritatilor romane. Din momentul sesizarii in legatura cu situatia cetatenilor romani din Sudan de Sud, Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular a intreprins o serie de demersuri sustinute pentru a veni in sprijinul acestora si a inlesni intoarcerea acestora in siguranta in tara", se arata intr-un comunicat de presa difuzat de MAE, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, printre numeroasele demersuri efectuate de MAE se numara mentinerea legaturii permanente cu Directia Generala Consulara din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, contactarea conducerii companiei din Chisinau referitor la situatia cetatenilor romani blocati in Sudanul de Sud, transmiterea unei comunicari Ambasadei Sudanului la Bucuresti prin care a fost cerut sprijinul autoritatilor sudaneze pentru repatrierea cetatenilor romani din Sudanul de Sud.

MAE ii sfatuieste pe cetatenii romani care sunt nevoiti sa se deplaseze in Sudanul de Sud sau se afla deja pe acest teritoriu sa se adreseze celei mai apropiate misiuni a Romaniei si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand astfel coordonatele pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta. Pe site-ul oficial al ministerului exista un avertisment de calatorie actualizat, prin care se recomanda cu fermitate tuturor cetatenilor romani sa evite deplasarile in Sudanul de Sud.