Trei marinari romani aflati pe nava RM Pioneer, arestata pe 22 august 2013 din ordinul Amiralitatii Malaieziene, au fost repatriati vineri, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit comunicatului MAE, citat de Agerpres, Ambasada Romaniei la Kuala Lumpur a pastrat permanent contactul cu marinarii aflati pe nava si a intreprins demersuri pe langa autoritatile malaieziene.

"Ambasada Romaniei la Kuala Lumpur a realizat demersurile necesare in vederea repatrierii in cele mai bune conditii a marinarilor romani, precum si pentru plata salariilor restante. Acestia au fost plasati de o companie de crewing din Constanta", se arata in comunicat.

MAE recomanda marinarilor romani care doresc sa lucreze pe nave care au armatori straini sa se informeze in prealabil asupra situatiei navelor respective, "asupra litigiilor comerciale in care acestea sunt implicate si sa se angajeze prin intermediul unor agentii de crewing cu o buna reputatie".

Pentru solutionarea cazului marinarilor romani de pe nava RM Pioneer, Departamentul Consular din cadrul MAE a colaborat cu Autoritatea Navala Romana si cu Sindicatul Liber al Marinarilor - filiala Romania, parteneri constanti de dialog in astfel de situatii.