Fostul premier moldovean Vlad Filat afirma ca Republica Moldova trebuie sa fie recunoscatoare statului roman "si personal domnului Basescu pentru sprijinul oferit" Chisinaului in procesul de apropiere europeana.

"Proiectul national al R. Moldova este integrarea europeana, ceea ce inseamna fortificarea independentei si suveranitatii statului. Totodata, trebuie sa recunoastem ca in acesti ani am avut parte de un sprijin fara precedent din partea partenerilor nostri externi pentru a merge inainte. Trebuie sa fim recunoscatori statului roman si personal domnului Basescu pentru sprijinul oferit R. Moldova", a declarat Vlad Filat, citat de cotidianul "Ziarul national" din Moldova. Declaratiile au fost facute in emisiunea "Puterea a patra' de la postul TV N4.

Liderul liberal-democratilor a exemplificat cu mai multe proiecte initiate cu sprijinul Romaniei si in care a fost implicat in calitatea sa de premier, alaturi de Traian Basescu.

"Este vorba si despre eliminarea consecintelor inundatiilor, despre ajutorul de o suta de milioane de euro, pozitia Romaniei in procesul de integrare europeana a R. Moldova. A fost un sprijin foarte valoros. Si domnul Ponta ajuta foarte direct si eficient R. Moldova. Sa nu uitam ca, in aceasta perioada, am avut parte de un sprijin direct si palpabil din partea Germaniei, Poloniei, Suediei si al altor state, inclusiv din partea SUA", a subliniat Vlad Filat.

Declaratiile sale vin dupa ce actualul premier de la Chisinau, Iurie Leanca, a afirmat, intr-o emisiune a Antenei 3 in care a fost invitat alaturi de omologul sau roma Victor Ponta, ca Republica Moldova are nevoie de mesaje de sustinere pentru integrarea in UE care sa consolideze societatea, nu de declaratii ca ale presedintelui Traian Basescu legate de unirea cu Romania, si care ar scinda societatea.

Leanca a sustinut atunci ca declaratii de genul celor ale presedintelui Basescu privind unirea cu Romania creeaza probleme suplimentare si si-a exemplificat afirmatia prin faptul ca, imediat dupa ce presedintele a lansat aceasta idee, au existat pozitii din partea minoritatii gagauze din sudul Moldovei, precum si din partea Dumei rusesti privind o consolidare militara.

Pe de alta parte, Vlad Filat a afirmat ca el nu are nevoie de o hotarare a Curtii Constitutionale pentru a sti ca vorbeste limba romana si a subliniat ca "trebuie sa actionam astfel incat cei care nu cunosc limba romana sa o poata invata. Statul are aceasta obligatie si vom insista in viitor ca el sa si-o realizeze".

Initial, si Vlad Filat criticase declaratiile lui Traian Basescu, care spusese ca urmatorul proiect national al Romaniei trebuie sa fie unirea cu Moldova.

Intrebat de HotNews.ro "cine este ajutat de aceasta declaratie a lui Traian Basescu?", Filat raspunsese: "Pe comunisti, pe cei de la Moscova, ii ajuta. Vreau sa fiu foarte sincer: proiectul national al Republicii Moldova este integrarea in UE. Asta inseamna ca va deveni tara membra, acolo unde nu mai sunt frontiere"