Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura condus de Dan Sova a anuntat ca a finalizat licitatia si a atribuit realizarea celor 4 loturi din autostrada Sebes - Turda. Cei 70 de kilometri dintre Sebes si Turda, tronson ce ar urma sa lege autostrada A1 de autostrada Transilvania au fost atribuiti pentru aproape 1,9 miliarde de lei si ar trebui sa fie gata in aproape doi ani din momentul inceperii lucrarilor. Pana la semnarea efectiva a contractelor, urmeaza perioada in care se pot depunde contestatii.

A10 Sebes - Turda (pe loturi)Foto: Hotnews

Initial, pentru cele 4 loturi de autostrada au fost depuse 40 de oferte, iar criteriul de atribuire a fost pretul cel mai mic. Cu toate acestea, unele firme sau asocieri care au castigat au avut ofertele de pe locul doi sau trei. Cu alte cuvinte, ofertele mai bune cel mai probabil au fost descalificate de catre CNADNR pe diferite motive (documentatie incompleta, oferta necoresponzatoare, pe detalii sau elemente tehnice sau financiare etc).

In perioada urmatoare, pana la semnarea efectiva a contractelor cu castigatorii anuntati azi, se pot depune contestatii de catre celelalte firme care nu au castigat sau au fost descalificate.

Potrivit DPIIS, firmele castigatoare sunt:

  • Lot I - 17 km - de la intrarea pe autostrada de la Sebes pana la Paraul Iovului - km 0+000 - km 17+000: Asocierea Impregilo SpA/Salini SpA

> Oferta: 539.488.704 lei (oferta castigatoare de pe locul 3)

  • Lot II - 24,25km - de la Paraul Iovului pana la intrarea in municipiul Aiud - km 17+000 - km 41+250: Asocierea RCM Construzioni SRl/Imob Lux Construct SRL/Consinit SRL/Societatea de Constructii Napoca SA/ Impresa Ferrara S.N.C Di Angela & Rossella Ferrara/SC T Dancor RomConstruct SRL/SC Shelter Construct  SRL/ Associazione Cooperativa Muratori & Affini Ravenna S.C.P.A./ Schiavo & C.SpA/Eurocerad International SRL

> Oferta: 460.019.270 lei (Oferta castigatoare de pe locul 1)

  • Lot III - 12,45km - de la intrarea in Aiud pana la nodul de la Decea - km 41+250 - km 53+700: Asocierea Tirrena Scavi S.p.A Societa Italiana per Condotte d'Acqua S.p.A;

> Oferta: 420.511.921 lei (oferta castigatoare de pe locul 3)

  • Lot IV - 16,3 km - de la nodul Decea pana la intrarea in autostrada in zona Turda - km 53+700 - km 70+000: SC PORR Construct SRL/PORR Bau GmbH.

> Oferta: 470.004.894 lei (oferta castigatoare de pe locul 2)

---

Harta Interactiva - Traseul autostrazii A10 Sebes - Turda (pe loturi)

  • Da click pe harta pe segmentele de autostrada colorate diferit pentru a afla mai multe detalii
  • Da zoom pe harta pentru a vedea traseul mai indeaproape

Vizualizare harta mai mare

A10 Sebes - Turda - gata in 22 de luni de la semnarea contractului

Constructia autostrazii Sebes-Turda a fost scoasa in luna iulie la licitatie de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

DPIIS aminteste acum ca "derularea licitaţiei aferentă celor patru tronsoane de autostradă a fost realizată în timp record, unic în istoria CNADNR SA, respectiv 50 de zile calendaristice" si ca autostrada cu o lungime de 70 de kilometri va costa circa 6 milioane de euro pe kilometru.

Proiectul este finantat 85% din Fondul de Coeziune si 15% din bugetul de stat.

Avand in vedere relieful zonei, contractul presupune realizarea mai multor lucrari de arta (poduri, viaducte etc), precum si 5 traversari a Muresului.

In conditiile in care nu vor exista contestatii la decizia de atribuire a contractelor, lucrarile la tronsonul Sebes-Turda ar trebui sa inceapa in primavara anului 2014.

Durata de constructie a autostrazii este aproximata la 22 de luni, dintre care 4 luni pentru proiectare si 18 luni pentru executia lucrarilor.

In aprilie, Comisia Euopeanaa anuntat ca a acceptat includerea autostrazii Sebes - Turdain programul de finantare nerambursabila.

Odata construita, autostrada ce a primit indicativul A10 potrivit CNADNR va lega autostrada A1 ce trece pe langa Sebes si autostrada Transilvania A3 aproape de Turda.