Aproximativ 70 de persoane au participat, luni, la cinci proteste spontane in localitatile Santionlunca si Ozun, dar si in trei zone din municipiul Targu Secuiesc, in judetul Covasna, participantii traversand in mod repetat trecerile de pietoni de pe DN 11 si cerand autonomia "Tinutului Secuiesc", relateaza Mediafax.

La cele cinci manifestari au participat aproximativ 70 de persoane, intre care si presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, liderul local al CNS, Gazda Zoltan, sau presedintele interimar al PPMT Sfantu Gheorghe, Vancsa Albert.

Participantii la proteste au traversat in mod repetat treceri de pietoni de pe DN 11, au arborat steaguri secuiesti si au purtat pancarte cu mesaje pro-autonomie in limbile romana si maghiara. Pe perioada protestului, politistii rutieri au dirijat circulatia pe trecerile de pietoni, pentru a evita blocarea circulatiei rutiere pe DN 11.

Presedintele CNS - Scaunul Sepsi (zona Sfantu Gheorghe), Gazda Zoltan, a declarat pentru Mediafax ca scopul acestor actiuni este de a atrage atentia Guvernului asupra doleantelor comunitatii maghiare.

Gazda a mentionat ca premierul Victor Ponta nu a raspuns nici dupa noua luni la petitia formulata in martie, la Targu Mures, cu ocazia Zilei Libertatii Secuiesti, si nici la proclamatia de la "Marele mars al secuilor", ce a avut loc in 27 octombrie, in judetul Covasna.

"Am trimis cele doua documente primului ministru Victor Ponta si, cu toate ca, in conformitate cu legea, in 30 de zile trebuia sa primim un raspuns, acest lucru nu s-a intamplat, si asta in conditiile in care intr-o declaratie televizata a promis ca va raspunde secuilor", a spus Gazda, adaugand ca se vor initia noi demonstratii pe viitor.

Protestele s-au incheiat in jurul orei 16.00, fara incidente.

"Marele mars al secuilor" s-a desfasurat, la sfarsitul lunii octombrie, intre localitatile Chichis si Bretcu din judetul Covasna. Participantii au format un lant viu pe o distanta de 54 de kilometri, intre localitatile Chichis, aflata la granita cu judetul Brasov, si Bretcu, la iesirea catre Bacau, iar la intersectia de la Reci presedintele CNS, Izsak Balazs, a citit o proclamatie prin care maghiarii solicita autoguvernarea Tinutului Secuiesc.