Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, IPS Andrei Andreicut a declarat, luni, referitor la colindul antisemit difuzat de TVR 3, ca nu crede ca a fost vorba despre un gest constient si ca romanii nu pot fi acuzati ca sunt antisemiti, transmite Mediafax.

Inaltpreasfintitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, a declarat, luni, la intalnirea cu reprezentantii presei pentru mesajul de Craciun, ca poporul roman nu este antisemit, iar difuzarea colindului nu a fost un gest constient facut de colindatori.

"Cred ca a fost un eveniment nefericit. Nu stiu daca lucrul acesta a fost facut constient de colindatorii respectivi, eu cred ca nu au facut-o cu buna stiinta. Nu stiu daca poate fi taxat folclorul nostru. Oricum, poporul roman nu este antisemit. Mantuitorul Isus Hristos, dupa trup, este evreu si noi praznuim nasterea Lui si ne bucuram, cum am putea fi antisemiti? Cred ca i s-a dat prea mare amploare cazului, nu cred ca s-au gandit deloc cei ce l-au colindat. Pana la aceasta varsta am auzit multe colinde si am colindat multe colinde, dar colindul respectiv, pana cand nu s-a facut caz de el, nu l-am auzit", a spus Mitropolitul Andrei.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a amendat, in 12 decembrie, cu 50.000 de lei Societatea Romana de Televiziune (SRTv), din cauza ca pe TVR 3 si TVR Cluj a fost difuzat, intr-o emisiune din 6 decembrie, un colind antisemit, care a incalcat legislatia audiovizualului.

De asemenea, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a amendat, in 16 decembrie, Regia de Transport Cluj de care apartine Ansamblul "Dor transilvan", care a interpretat colindul antisemit la TVR 3, precum si Centrul Judetean pentru Promovarea Culturii Traditionale, cu cate 5.000 de lei.

Situatia a fost sesizata catre CNA si CNCD de catre Grupul pentru Dialog Social si Revista 22.

"A nascut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toata lumea i se-nchina, / Numai jidovii-l ingana. / Jidovan afuristit / Nu l-ar rabda Domnul sfant / Nici in cer, nici pe pamant.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Sa iasa sfara [= fum] in drum", potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.

Reactii negative fata de difuzarea colindului au fost exprimate si de Ambasada Israelului, Ambasada SUA, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Cluj si Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel".

Pe de alta parte, patru asociatii pentru promovarea traditiilor au cerut anularea amenzii date de CNA Televiziunii Romane pentru colind, argumentand ca in versurile acestuia se vorbeste despre iad si pedepsirea evreilor pentru condamnarea lui Iisus.