Guvernul a aprobat, in sedinta de luni, un proiect de Hotarare privind alocarea a 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii scolare din Republica Moldova. La sedinta de Guvern a participat si prim-ministrul moldovean, Iurie Leanca. Premierul Victor Ponta nu se multumeste doar cu acordarea acestui ajutor, fapt pentru care vrea sa lanseze si un program national in scoli pentru strangerea de materiale didactice care sa fie daruite prescolarilor si scolarilor din Moldova, deoarece "acei copii nu au manuale, carti, DVD-uri, filme in limba romana".

Potrivit premierului, in urma campaniei, copiii moldoveni vor primi, anul viitor, din partea scolilor si elevilor romani "ceea ce prisoseste si avem prea mult".

Victor Ponta i-a daruit, deja, omologului sau din Republica Moldova un set de DVD-uri cu desene animante dublate in limba romana. "Discutand in privat cu domnul prim-ministru Leanca, imi spune ca acei copii, e bine, trebuie sa aiba o gradinita mai frumoasa, o scoala mai frumoasa, insa nu au lucruri pe care noi le consideram normale. Si anume, manuale si carti prescolare, nu au DVD-uri, nu au filme in limba romana. Eu am inceput primul cu donatia. Uite, domnule prim-ministru, filme in limba romana pe care ti le dam pentru ca Tom si Jerry pot sa vorbeasca si in romana, nu doar in ruseste neaparat", a spus Ponta.

"Vreau sa va rog, impreuna cu toate scolile din tara, este si o perioada speciala a anului, sa strangem pentru anul viitor DVD-uri, carti, filme de orice fel pentru prescolari si scolari de la inceputul anului, de la inceputul ciclului de educatie scolara. Cred ca este un efort pe care pot sa-l faca toti elevii, toti profesorii, la nivel national. (...)Si vreau sa profit si de prezenta presei, vreau sa lansam un program national in acest sens. Sunt absolut convins ca foarte multi au acasa prea multe filme sau prea multe carti pe care nu le mai folosesc si cred ca foarte multi copii de dincolo de Prut ar aprecia foarte mult acest lucru. Dam si banii pentru infrastructura, pentru celelalte poate nu dam bani, ci ceea ce ne prisoseste si avem mult prea mult", a mai afirmat Ponta.

Saptamana trecuta, Ponta a spus ca proiectul de Hotarare de Guvern prevede alocarea unui ajutor de 80 de milioane de lei. In sedinta de luni, proiectul a fost modificat in sensul cresterii ajutorului la 90 de milioane de lei. Motivul invocat de Ponta a fost o eroare de calcul a ministrului pentru buget, Liviu Voinea. Acesta ar fi calculat echivalentul a 20 milioane euro la o paritate "din vremuri mai bune". "Cand calculeaza, ministrul Voinea totodeauna calculeaza in jos. Am refacut calculul, ca sa fie 20 milioane euro. Calculase dl Voinea cu partitatea din vremuri mai bune", afirmat Ponta.

"Alocam astazi, prin hotarare de guvern, 20 de milioane de euro, aprobam 90 de milioane de lei, care merg in infrastructura de educatie din Republica Moldova, bani de care vor beneficia copiii si, sigur, parintii care isi duc copiii la gradinite si la scoli (...) E un moment in care putem sa fim mai solidari si mai seriosi atunci cand vorbim de Republica Moldova", a spus Ponta.

Acesta i-a mai premierului moldovean ca toti ministrii prezenti la sedinta de Guvern ar fi vrut cei 90 milioane de lei. "Dar caca am avut un an bun, trebuie sa aiba si Moldova un an bun", a adaugat Ponta.