21 decembrie este ziua in care, in urma cu 24 ani, Revolutia Romana - inceputa la Timisoara - cuprindea si Bucurestiul. In dimineata acelei zile, pe fondul protestelor din orase precum Timisoara sau Brasov, Nicolae Ceausescu organiza o mare adunare populara in fata fostului Comitet Central al Partidului Comunist Roman. Mitingul avea sa se intoarca insa impotriva liderului comunist. Huiduielile multimii s-au transformat intr-un protest deschis, iar dupa incheierea mitingului, in ciuda eforturilor autoritatilor de a calma spiritele, muncitorii de pe marile platforme industriale au intrerupt lucrul si li s-au alaturat protestatarilor. Ziua de 21 decembrie a adus si primele victime ale Revolutiei in Capitala.

Nicolae Ceausescu - ultimul discursFoto: Captura Youtube.com

Manifestantii au construit baricade in centrul orasului, iar odata cu venirea serii, armata a inceput sa traga in protestatari. Cu toate ca protestele din noaptea de 21 spre 22 decembrie au fost reprimate sangeros, ele au reizbucnit in dimineata de 22 decembrie. In aceeasi zi, Nicolae Ceausescu parasea Capitala la bordul unui elicopter.

"Alo, tovarasi, asezati-va linistiti!":

In memoria celor care si-au pierdut viata in orele critice din 21 decembrie si in zilele care au urmat, Ministerul Apararii Nationale a organizat sambata in Bucuresti ceremonii militare la monumentele inchinate Eroilor Martiri cazuti pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989. Ceremonii au avut loc sambata dimineata si la pranz la Cimitirul Eroilor Revolutiei, Troita de la Spitalul Coltea, Piata Universitatii, Sala Dalles si Piata Romana.

Duminica sunt programate ceremonii: la ora 9:00 - la Monumentul pentru cinstirea Eroilor Revolutiei, Piata Revolutiei, la ora 10:00 - la Radiodifuziunea Romana, la ora 11:00 - la Televiziunea Romana si la ora 12:30 - la Monumentul eroilor cazuti la Revolutie, pe Bulevardul Timisoara.