Din ianuarie 2014, tariful pentru serviciile de apa si canalizare va fi ajustat cu 0,28 lei/m3. Astfel pentru serviciul de alimentare cu apa si pentru cel de canalizare bucurestenii vor plati 5,61 lei/m3 (fara TVA )*, a anuntat Apa Nova intr-un comunicat de presa.

Din ianuarie 2014, va scadea cu 0,12 lei influenta in tarif a costurilor lucrarilor de inlocuire a bransamentelor de plumb, astfel incat ajustarea tarifului pentru scaderea volumelor de apa vandute nu va fi de 0,40 lei/m3 ci de 0,28 lei/m3. Gradul de suportabilitate a bucuresteanului privind factura pentru serviciile de alimentare cu apa si de canalizare, dupa aceasta ajustare a tarifului, va fi de 2,6% din venitul mediu lunar al unei familii.

Mentionam ca in perioada 2008 - 2013 volumele de apa vandute au scazut cu aproximativ 27.000.000 m3. Acest fapt este cauzat pe de o parte de scaderea normala a consumului specific de la 180 l/zi/persoana in 2008 la 150 l/zi/persoana in 2013 si de cresterea consumului de apa din puturi. In Europa consumul specific este de aproximativ 110 l/zi/persoana.

Aceasta ajustare de tarif generata de scaderea volumelor de apa vandute, prevazuta in Contractul de Concesiune (cu modificarile si completarile ulterioare, asigura capacitatea de finantare pentru continuarea investitiilor asumate, cum ar fi: continuarea programului Bucur pentru extinderi retele apa si canalizare, realizarea investitiilor pentru Caseta si multe altele.

Un argument suplimentar pentru aceasta ajustare a tarifului il reprezinta cresterea cheltuielilor fixe ale societatii Apa Nova, urmare extinderii sistemului, in contextul reducerii volumelor de apa vandute.

Precizam, de asemenea, ca dupa semnarea in luna noiembrie 2013 a Actului Aditional nr. 10 la Contractul de Concesiune, Apa Nova a acceptat si alte obligatii suplimentare cum ar fi: operarea si intretinerea fantanilor arteziene, a pasajelor rutiere, a statiilor de pre-epurare si multe altele.

*Acest tarif va fi aplicat de Apa Nova cu avizului ANRSC.