Peste 60 de angajati ai Filarmonicii "George Enescu" din Capitala protesteaza, vineri, in fata Ateneului Roman, acestia cerand conducerii filarmonicii sa respecte hotararile judecatoresti prin care le-au fost acordate drepturi salariale pentru perioada in care le-a fost micsorat venitul cu 30%, informeaza Mediafax.

"Nu se respecta hotararile judecatoresti. Nu cerem o marire de salariu, cerem doar recunoasterea drepturilor noastre. Nu cerem mai multi bani, ci doar banii pe care ii meritam", a declarat pentru MEDIAFAX liderul sindicatului Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti, Constantin Bogdan.

De asemenea, acesta a precizat ca a avut loc o discutie cu directorul Filarmonicii "George Enescu", Andrei Dimitriu, care le-a spus ca au facut toate actele necesare catre Ministerul Culturii, care este ordonatorul principal de credite. "Si se pare ca nu suntem bagati in seama si atunci a trebuit sa strigam mai tare tocmai ca sa ne auda cineva", a mai spus acesta.

"Nu o sa oprim lucrul, ci o sa strigam din ce in ce mai tare ceea ce dorim", a continuat acesta. "(Vineri, n.r.) la ora 19.00 incepem concertul, ultimul concert din aceasta stagiune", a mai spus Constantin Bogdan. "Sunt multe probleme, dar, din pacate, nu le stim si asteptam sa se sesizeze cineva ca sa controleze tot ce este aici in neregula", a completat acesta.

"Am cerut o audienta in august la fostul ministru (Daniel Barbu, n.r.) si nu am fost bagati in seama nici pana in ziua de azi. In data de 22 august am cerut audienta, am cerut undeva si in luna octombrie o audienta si nu a dat curs nimeni", a mai declarat acesta.

Constantin Bogdan a precizat ca suma pe care personalul filarmonicii ar trebui sa o primeasca este de aproximativ 15.000 de euro de persoana, precizand ca sunt 200 de angajati in aceasta situatie. "Astazi este ultimul nostru concert si speram sa intram si noi cu banii de sarbatori, dar, deocamdata, nu. Stam cu buzunarele goale", a mai declarat acesta.

De asemenea, directorul Filarmonicii "George Enescu", Andrei Dimitriu, a precizat, vineri, pentru Mediafax, ca urmeaza sa se intalneasca luni cu ministrul Culturii, Gigel Stirbu, pentru a discuta despre nerespectarea hotararilor judecatoresti.

"Daca Ministerul Culturii are alocate sumele pe care noi le-am solicitat, noi, ma refer la filarmonica, noi dam banii, dar cum Ministerul Culturii nici la rectificare nu a obtinut banii acestia, pentru ca bugetul Romaniei are probleme si probabil prioritatile sunt altele decat cele legate de cultura. (...). Nu filarmonica da banii", a afirmat acesta.

Intrebat daca el considera ca vor fi pusi la dispozitie bani pentru plata drepturilor salariale ale angajatilor Filarmonii "George Enescu", acesta a precizat: "Eu, ca sa fiu cinstit, nu pot sa spun ca anul trecut in august am avut promisiuni clare si nu s-au onorat, asa ca este in functie de Ministerul de Finante", a mai declarat Andrei Dimitriu.

Ministerul Culturii (MC) a cerut alocarea sumei de 3.620.000 de lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2013, pentru plata drepturilor salariale ale angajatilor Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti, se arata intr-un proiect de hotarare supus dezbaterii publice. De asemenea, pe 26 iunie 2013 a fost depus la Guvern un proiect de hotarare prin care Ministerul Culturii solicita suplimentarea bugetului institutiei pentru anul in curs cu suma de 1,3 milioane de lei.

Proiectul de hotarare, publicat pe pagina de internet a Ministerului Culturii, "are ca obiect de reglementare suplimentarea bugetului Ministerului Culturii pe anul 2013 cu suma de 1.300 mii lei la Capitolul 67.01 'Cultura, recreere si religie', Titlul 51 'Transferuri intre unitati ale administratiei publice'. In acest fel se vor asigura resursele financiare necesare punerii in executare de catre Opera Nationala Romana din Timisoara si Filarmonica 'George Enescu' a sentintelor civile cu numerele 90/PI/2012 si 3021/2009".

"Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare, sumele prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar se realizeaza etapizat, dupa o procedura de executare. In conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) din Legea bugetului de stat pe anul 2013 nr. 5/2013, ordonatorii principali de credite efectueaza plata titlurilor executorii conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 71/2009, in mod esalonat, in transe trimestriale", se arata in proiectul de hotarare al Ministerului Culturii.

De asemenea, "potrivit alineatului (2) al aceluiasi articol, in bugetul Ministerului Finantelor Publice - 'Actiuni generale', la titlul ￯Cheltuieli de personal￯ este prevazuta o suma globala, din care, prin hotarare a Guvernului, pot fi majorate, in ultima luna a fiecarui trimestru, cheltuielile de personal prevazute in bugetele ordonatorilor principali de credite finantati integral de la bugetul de stat sau din venituri proprii si subventii alocate de la bugetul de stat, pentru acoperirea necesarului de credite pentru plata titlurilor executorii".

Astfel, "avand in vedere faptul ca la nivelul unor institutii publice aflate in subordinea Ministerului Culturii (MC) au fost centralizate, ca urmare a unor hotarari judecatoresti, drepturi de natura salariala in favoarea angajatilor, in bugetul ministerului nefiind prevazute sume cu aceasta destinatie, se impune suplimentarea bugetului MC la Capitolul 67.01 'Cultura, recreere si religie', titlul 51 'Transferuri intre unitati ale administratiei publice', cu suma de 1.300 mii lei, pentru achitarea titlurilor executorii de catre Opera Nationala Romana din Timisoara si Filarmonica 'George Enescu', potrivit Sentintei civile nr. 92/PI/2012, ramasa definitiva si irevocabila conform Deciziei civile nr.1507/07.06.2012 - pronuntata de Curtea de Apel Timisoara, respectiv potrivit Sentintei civile nr. 3021/2009 - pronuntata de Tribunalul Bucuresti".

In acest context, in luna iunie, liderul sindicatului Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti, Constantin Bogdan, a declarat pentru Mediafax ca salariatii institutiei au chemat in instanta conducerea Filarmonicii pentru a-si recupera diferenta de 30% din salariile acordate in perioada 1.09.2008 - 8.04.2009, acestea fiind micsorate odata cu aplicarea legii 353/2007. El a precizat ca institutia care a fost data in judecata a fost Filarmonica "George Enescu", avand in vedere ca aceasta acorda salariile, Ministerul Culturii fiind ordonatorul principal de credite. De asemenea, Constantin Bogdan a spus ca al doilea proces, inceput in aprilie 2009, a fost castigat in septembrie 2012, precizand ca "avocatii si ministerul, in principal, au spus ca nu este foarte clara sentinta, ca nu este pana la zi sau pana in momentul platii", astfel ca acesta a primit un nou termen.

Totodata, intrebat despre numarul de persoane care trebuie sa primeasca diferenta de 30% din salariile din perioada 1.09.2008 - 8.04.2009, Constantin Bogdan a declarat ca este vorba de 203 dosare. Potrivit sentintei civile din data 8.04. 2009, printre persoanele care trebuie sa primeasca acesti bani se afla si dirijorul Cristian Mandeal, care a fost director al Filarmonicii "George Enescu", si pianistul Nicolae Licaret, director artistic al institutiei.